Hank Williams

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuosina 1923–1953 eläneestä muusikosta. Muita Hank Williams -nimisiä henkilöitä on lueteltu sivulla Williams.
Hank Williams, Sr.
Hank Williams Promotional Photo.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 17. syyskuuta 1923
Mount Olive
Kuollut 1. tammikuuta 1953 (29 vuotta)
Oak Hill
Ammatti muusikko, laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Taiteilijanimi Hank Williams, Luke The Drifter, Lovesick Blues Boy, The Hillbilly Shakespeare
Aktiivisena 1937-1952
Tyylilajit Kantri, Western, Gospel, Blues, Honky-tonk, Folk
Soittimet laulu, kitara, viulu, piano
Levy-yhtiöt Sterling Records, MGA
Aiheesta muualla
www.hankwilliams.com

Hiram ”Hank” King Williams (17. syyskuuta 19231. tammikuuta 1953) oli amerikkalainen country-muusikko. Hän on säveltänyt ja esittänyt kymmeniä tyylin klassikoita, jotka levinneet myös muualle, muun muassa rock and rollin suuntaan. Hänen kappaleisiinsa kuuluvat muun muassa ”Jambalaya”, ”Your Cheatin’ Heart”, ”Hey Good Looking”, ”I Can’t Help It”, ”Lovesick Blues” ja ”I’m So Lonesome I Could Cry”. Hank Williamsin tyyliä kuvataan usein nimellä honky-tonk, ja se nousi ensimmäiseen kukoistuskauteensa juuri Williamsin ja aikalaisten myötä 1930-luvulla ja 1940-luvun alussa. Rockabillyn ja Nashville-tyylin jälkeen honky tonkin – ja samalla Hank Williamsin vanhojen levyjen – arvostus kasvoi uudelleen 1980-luvulta alkaen.

Hank Williamsilla oli synnynnäinen kivulias epämuodostuma selkärangassaan, spina bifida occulta, jonka sanotaan vaikuttaneen hänen myöhempään alkoholinkäyttöönsä.

Hank Williams aloitti uransa likimain lapsitähtenä 1937. Hän soitti kitaraa koulun jälkeen jalkakäytävällä WSFA-radion studion edessä, tuli huomatuksi ja toisinaan kutsuttiin soittamaan suorassa radiolähetyksessä. Radiomenestyksensä turvin hän perusti oman yhtyeen, ja jätti koulun 1939. Hankin äiti toimi aluksi yhtyeen managerina. Sodan aikana yhtyeen jäsenet liittyivät armeijaan ja Hankin alkoholismi otti ylivallan.

Laulajalahjakkuus kuoli alkoholin ja huumeiden yhteisvaikutukseen uudenvuodenaattona 1953. Hänen piti soittaa Cantonissa, Ohiossa, mutta sääolosuhteiden vuoksi hän ei voinut lentää, joten hän palkkasi autonkuljettajan ja lähti hotellilta Knoxvillestä, Tennesseestä. Williams otti mukaansa B12-vitamiinia ja morfiinia. Auto oli Cadillac. Lopulta hän huomasi, että hän oli unohtanut ottaa viskiä mukaansa. Takapenkillä oli kuitenkin oluttölkkejä. Kun kuljettaja pysähtyi bensa-asemalla, hän tankattuaan huomasi, että Hank Williams oli kuollut. Hän oli vain 29-vuotias. Hänet haudattiin Montgomeryyn, mistä hänen uransa alkoikin.

Hank Williams on yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista countrymusiikin tekijöistä.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.