Tamara de Lempicka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tamara de Lempickan rintakuva.

Tamara de Lempicka (Tamara Łempicka) (alun perin Maria Gorska, 16. toukokuuta 1898 Varsova18. maaliskuuta 1980 Cuernavaca, Meksiko) oli puolalainen Art Deco -taidemaalari.

Maria Gorska syntyi Varsovassa, mutta joutui muuttamaan isoäitinsä luokse Pietariin vuonna 1912 sen jälkeen kun hänen vanhempansa erosivat. Vuonna 1914 hän meni naimisiin asianajaja Tadeusz Lempickin kanssa. Venäjän vallankumouksen aikana vuonna 1917 bolševikit vangitsivat Tadeuszin mutta Tamara, joka oli vain 19-vuotias, sai miehensä lopulta vapautettua. Tämän jälkeen pari pakeni Pariisiin. Tamara alkoi opiskella taidetta ja hänestä tuli pian kuuluisa taidemaalari. Hänet tunnetaan erityisestä tyylistään jota on kuvailtu ”pehmeänä kubismina”.

Toisen maailmansodan alkaessa Tamara muutti aluksi Kaliforniaan jossa hän meni naimisiin paroni Raoul Kuffnerin kanssa. Vuonna 1943 hän muutti New Yorkiin. Miehensä kuoleman jälkeen vuonna 1962 hän alkoi maalata uudella tyylillä, käyttäen palettiveistä. Hänen uudesta tyylistään ei tullut menestystä ja hän vannoi koskaan asettamasta taulujaan näytteille. Vuonna 1978 hän muutti Cuernavacaan Meksikoon jossa hän kuoli vuonna 1980. Hänen tuhkansa leviteltiin tulivuori Popocatepetliin.

Valikoituja teoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisää aiheesta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.