Tamadabansinipallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tamadabansinipallo
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Sinipallot Globularia
Laji: ascanii
Kaksiosainen nimi

Globularia ascanii
Bramwell & G.Kunkel

Katso myös

  Tamadabansinipallo Wikispeciesissä
  Tamadabansinipallo Commonsissa

Tamadabansinipallo (Globularia ascanii) on sinipalloihin (Globularia) kuuluva kasvilaji. Se on Kanariansaarilla Gran Canarian saaren luoteisosassa Tamadaban alueella kasvava kasvilaji. Laji on luokiteltu Espanjassa äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi. Lajin uhkina ovat muun muassa satunnaiset villiytyneet vuohet, kilpailu muiden kasvien kanssa, ajoittaiset kuivuudet ja maanvyörymät sekä alueella olevan leirintä- ja virkistysalueen luomat uhat.

Tamadabansinipallo voi kasvaa 80 cm korkeaksi. Sen varret ovat kasvutavaltaan pystyjä ja lehdellisiä. Lehdet ovat ehyitä, tummanvihreitä, kaljuja ja muodoltaan suikeita – suurimmillaan 10 cm pitkiä ja 1,5 cm leveitä. Kukinnot sijaitsevat varsien yläosissa ja ovat pallomaisia. Kukintoja on yleensä neljästä kuuteen kappaletta, mutta joskus kymmenenkin. Kukintoperät ovat yleensä 2–3 cm, joskus jopa 5 cm pitkiä. Kukintojen halkaisija on enintään 2 cm. Kukat ovat valkoisia ja niissä on sininen keskusta.

Tamadabansinipallo kasvaa kallioilla ja kallionhalkeamissa. Sen seuralaislajeja ovat muun muassa kanarianmänty (Pinus canariensis), kanariankistus (Cistus symphytifolius), puukellokanerva (Erica arborea), kanarianlaakeriheisi (Viburnum rigidum), kanarianorjanlaakeri (Ilex canariensis), kiiltopensaskaunokki (Cheirolophus arbutifolius) ja kaitakistus (Cistus monspeliensis).

  • Marrero, Á. & Almeida Pérez R. S., 2004: Globularia ascanii — Atlas y Libro Rojo de la Flora Vascular Amenazada de España, s. 274–275 (espanjaksi)
  1. Marrero Rodríguez, Á & Almeida Pérez, R.S.: Globularia ascanii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]