Kaitakistus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaitakistus
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malvales
Heimo: Päivännoutokasvit Cistaceae
Suku: Kistukset Cistus
Laji: monspeliensis
Kaksiosainen nimi

Cistus monspeliensis
L.

Katso myös

  Kaitakistus Wikispeciesissä
  Kaitakistus Commonsissa

Kaitakistuspensas Gran Canarialla

Kaitakistus (Cistus monspeliensis) on päivännoutokasvien (Cistaceae) heimoon, kistusten (Cistus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta pensasmainen laji, joka voi kasvaa 60–120 cm korkeaksi. Sen varret ovat kasvutavaltaan pystyjä ja runsashaaraisia.

Kaitakistus kasvaa luonnossa alkuperäisenä Välimeren ympäristössä Portugalista Kreikkaan sekä Marokosta Tunisiaan ja Kyproksella. Kaitakistus on valtalajina garrigue-tyyppisessä kasvillisuudessa kallioperältään happamilla, silikaatti- tai kalkkipitoisilla alueilla. Kaitakistus leviää etenkin tammi- ja mäntyvaltaisilla alueilla sekä metsäpaloalueilla.

Kaitakistusta on kerätty luonnosta paikallisesti lääkekäyttöön. Lisäksi sitä on käytetty kosmetiikkatuotteiden ainesosana sekä kasvatettu usein myös koristekasvina puutarhoissa. Kaitakistus kestää lämpötilan satunnaiset laskut -8°C:een tienoille, kunhan sen kasvupaikka pysyy kuivana. Kasvupaikalleen vakiintuneet kasvit ovat hyvin kuivuutta kestäviä ja kukat houkuttelevat mehiläisiä, jotka toimivat kaitakistuksen pölyttäjinä.

  1. Rankou, H., M'Sou, S., Ait Babahmad, R.A. & Diarra, A.: Cistus monspeliensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.9.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]