Kistukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kistukset
Laakerikistus (Cistus laurifolius)
Laakerikistus (Cistus laurifolius)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malvales
Heimo: Päivännoutokasvit Cistaceae
Suku: Kistukset Cistus
L.
Katso myös

  Kistukset Wikispeciesissä
  Kistukset Commonsissa

Kistukset (Cistus) on päivännoutokasvien suku, jossa on yli 30 lajia ikivihreitä varpuja. Niitä esiintyy luonnossa kuivilla ja kallioisilla paikoilla Etelä-Euroopassa, Kanariansaarilla, Pohjois-Afrikassa, Turkissa ja Kaukasiassa ja Iranissa. [1][2]

Kistuksilla on näyttävät, lautasmaiset, usein viisiterälehtiset ja moniväriset kukat. Yksi kukka kukkii vain päivän ajan. Monia kistuslajeja sekä suurta määrää risteymiä ja lajikkeita viljellään koristekasveina siellä, missä kistukset ovat talvenkestäviä.[2] Kistuksia voidaan käyttää myös huonekasveina.[3]

Lajeja, alalajeja ja risteymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla lueteltu 34 suvun hyväksyttyä lajia ja tunnettuja lajiristeymiä:[1] (Lähteen rajauksen mukaan pensasnoutojen Halimium lähes kymmenlajinen suku yhdistetään kistuksiin.)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Govaerts, R. et al.: Cistus L. Plants of the World Online. 2023. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 17.9.2023. (englanniksi)
  2. a b Brickell, Christopher & Cathey, H. Marc (editors): A to Z Encyclopedia of Garden Plants (The American Horticultural Society). DK Publishing 2004. ISBN 0-7566-0616-0.
  3. a b c Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Puutarhaliiton julkaisuja nro 363. Helsinki 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.