Taiwanin maantiede

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiwanin topografinen kartta.

Taiwan muodostuu nykyään pääasiassa Taiwanin saaresta. Taiwanin lisäksi Kiinan tasavallan hallinnassa on myös muutamia pieniä saaria Taiwaninsalmen toisella puolella Kiinan rannikolla. Saarivaltion kokonaispinta-ala on 35 980 neliökilometriä, josta sisävesiä on 2,8 prosenttia. Sen itäpuolella sijaitsee Filippiinienmeri.

Maasto ja kasvillisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiwanin keski- ja itäosia hallitsevat korkeat vuoret. Keskivuoristo (Taiwan Shan) muodostuu merenalaisen vuorijonon huipuista, joista korkein huippu on Yu Shan (3 997 metriä). Osittain saaren suurten korkeuserojen vuoksi Taiwanilla on monia erityyppisiä elinympäristöjä. Saaren länsiosissa on laaja tasanko, jossa viljellään riisiä. Puunhakkuun kannattamattomuuden vuoksi Taiwanin sisämaassa on runsaasti ainavihantia metsiä, jotka kasvavat jopa kolmen kilometrin korkeudessa. Alarinteillä kasvaa subtrooppista ainavihantaa metsää. Näiden metsien yleisiä puulajeja ovat Castanopsis hystrix, Cryptocarya chinensis ja kamferipuu (Cinnamomum camphora). Ylärinteillä kasvaa havupuuvaltaisia metsiä, joiden lajistoon kuuluu mäntyjä (Pinus), kuusia (Picea), hemlokkeja (Tsuga), pihtoja (Abies) ja valesypressejä (Chamaecyparis).[1]

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiwanin ilmasto on trooppinen. Sadekausi kestää toukokuusta syyskuuhun.

Ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanjäristykset ja taifuunit ovat yleisiä Taiwanissa, ja ne aiheuttavat suurta tuhoa saarivaltiolle. Taifuunien seurauksesta syntyvät maanvyörymät aiheuttavat suuria vahinkoja etenkin länsipuolen maanviljelylle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martin, Penny & Olds, Margaret (toim.): Geographica - suuri maailmankartasto: maanosat, maat, kansat, s. 162. Könemann, 2003. ISBN 3-8290-2481-9.
  1. Southeastern Asia: Taiwan WWF. Viitattu 10.10.2012. (englanniksi)
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.