Taistelumuonapakkaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalainen taistelumuonapakkaus

Taistelumuonapakkaus on pääasiassa sotilaskäyttöön tarkoitettu henkilökohtainen ravintoannos. Sen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä varastoitavuus ja säilyvyys kenttäolosuhteissa sekä soveltuvuus valmistettavaksi yksinkertaisilla välineillä. Tarvittaessa ruoka voidaan nauttia kylmänä. Taistelumuonien käyttö tulee kyseeseen tilanteissa, joissa tavanomaisen kenttäkeittimen käyttö ei ole mahdollista.

Suomalainen taistelumuonapakkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa oli jo ennen toista maailmansotaa tuotettu erityisiä rautaisannoksia, jotka sisälsivät pieneen rasiaan pakattua teetä, sokeria, hernesäilykettä ja muuta samanlaista. Viime vuosikymmeninä Suomen puolustusvoimissa on pakattu mieskohtaisia taistelumuonapakkauksia, joiden sisältö on nykyään hyvin runsas ja ravitseva. Vuorokauden annokseen saattaa kuulua sulatejuustoa, maksapasteijaa, näkkileipää, pussikeittoja tai pussikastikkeita sekä hyödyllisiä tarvikkeita, kuten tulitikkuja, vedenpuhdistustabletteja ja paperinenäliinoja.

Suomessa taistelumuona lämmitetään pakissa nuotiolla tai Trangia-spriikeittimellä. Pakkauksesta on tehty vesitiivis ja helposti avattava vaikeissakin olosuhteissa. Pakkauksen säilyvyysaika on vähintään 24 kuukautta ja sen käyttöympäristöiksi on määritelty Pohjoismaat, aavikko ja tropiikki.

Paketti painaa noin 900 grammaa ja sen energiasisältö on yli 3 500 kilokaloria (14,6 MJ).

Paketti sisältää seuraavat osat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taistelumuonapakkaus.