Trangia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trangia 27-4 osat
Trangia 27-4 pakattuna

Trangia on ruotsalaisen John E. Jonssonin vuonna 1925 kehittämä retkikeitinsarja. Sitä valmistaa Trangia AB Trångsvikenissä, josta nimi myös juontuu.[1] Kokonaisuudessa on keittoastiat, jalusta, tuulensuoja ja poltin pakattuna yhteen pakettiin.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trangiassa on spriipoltin, joka asetetaan kootun keittimen pohjalle. Keittimen tuulisuojassa olevien reikien kautta tuuli aiheuttaa vedon polttimelle. Vetoa säädetään kääntämällä rei'itettyä osaa tuulta kohden tai siitä sivuun. Polttimessa voidaan käyttää monia erilaisia alkoholipolttoaineita, mutta hiilivetypolttoaineet, kuten petroli tai bensiini, eivät peruspolttimeen käy. Suomessa yleisesti saatavien spriipolttoaineiden tuotemerkit ovat Sinol ja Marinol. Marinol nokeaa vähemmän palaessaan, mutta on Sinolia kalliimpaa. Nestekaasun käyttö on mahdollista erillisen poltinsarjan ja kertakäyttöisten kaasupakkausten avulla. Lisäksi saatavilla on bensiinikäyttöinen poltin. Spriipoltin heikentää joiltain osin keittimen käyttöominaisuuksia, koska syttyminen ja lämpeneminen on hitaampaa kylmällä ilmalla, pakkasella jopa vaikeaa. Tätä helpottamaan on kehitetty tarvikkeita, mm. polttimen alle asetettava esilämmitin.

Keittimen osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trangian mukana tulee mallista riippumatta (paitsi Tundrassa) poltin kansineen, ylempi ja alempi tuulisuoja, kaksi kattilaa, paistinpannu ja kahva. Pakkaus on säilytyksen aikana sidottu mukana tulevalla hihnalla. Riippuen mallista mukana voi olla lisäksi esimerkiksi kahvipannu. Keitin on tunnetusti lujatekoinen mutta kevyt, koska se on valmistettu alumiinista. Esimerkiksi kuvassa näkyvä malli 27-4 painaa yhteensä 1 004 g.

Ominaisuudet ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spriipoltin

Keittimen heikkoutena on spriipolttimen vaatimaton teho. Toisaalta polttimen yksinkertainen rakenne tekee siitä luotettavan vaikeissakin olosuhteissa, ja sopivaa polttoainetta on saatavilla lähes kaikkialla maailmassa, jopa kriisiaikana. Polttoainetta mahtuu polttimeen yhdellä täytöllä n. 5 cl, jolla se palaa noin 10–15 minuuttia. Tässä ajassa saa litran vettä kiehumaan kesäolosuhteissa.

Turvallisuuden vuoksi spriitä lisättäessä on varmistuttava, että liekki on varmasti sammunut ja säiliö on jäähtynyt.

Trangian onnistuneesta rakenteesta johtuen monet valmistajat ovat jäljitelleet sitä aina ulkonäköä myöten.

Spriipolttimen tehoa voi säätää jonkin verran polttimen peittävällä renkaalla, joka toimii myös sammutushattuna. Koska polttoaineena käytetty denaturoitu sprii on erittäin pahanmakuista, yleensä poltin poltetaan aina tyhjäksi ennen sen sijoittamista takaisin kattiloiden sisälle. Vaihtoehtoisesti voi luottaa polttimen kannen tiivisteeseen, mutta tällöin on syytä sijoittaa poltin muualle kuin kattiloiden sisälle tai ruoan läheisyyteen, jossa vuotavan polttoaineen vahinko olisi maksimaalinen. Kokeneet retkeilijät pitävät yleensä sekä polttimen että polttoaineen erillään ruoasta ja ruoanvalmistustarvikkeista ja esimerkiksi rinkassa pakkaavat nämä alimmaisiksi tai sivutaskuihin.

Vaikka Trangiaa on markkinoitu myös nimellä "myrskykeitin", sen teho laskee merkittävästi tuulessa, ja keitin on käytettäessä syytä sijoittaa tuulensuojaan.

Puolustusvoimat ja partiolaiset ovat Suomessa tunnetuimpia Trangian käyttäjäryhmiä.

Mallisarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mini Trangia
  • Tundra 1-6
  • Sarja 25 1-8
  • Sarja 27 1-8

Lähde:[1]

Tundra-malli on pelkkä kattilasarja ilman poltinta ja tuulisuojia, Mini Trangia on kevyt lähinnä yhden hengen keitin, sarja 27 noin kahdelle hengelle ja sarja 25 noin kolmelle-neljälle hengelle. Mallisarjojen sisällä on useita erilaisia versioita käyttäjän tarpeiden ja mieltymyksien mukaan: halvimmillaan se on perussarja alumiiniosilla, kalleimmillaan osat on valmistettu anodisoidusta alumiinista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Trangia | Varuste.net varuste.net. Viitattu 24.7.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]