Denaturointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metanolisoitua spriitä sisältävä pullo

Denaturoinnilla tarkoitetaan yleensä kaupallisen etanolin eli spriin tekemistä juomakelvottomaksi lisäämällä siihen aineita, jotka tekevät sen pahanmakuiseksi, pahanhajuiseksi, pahoinvointia aiheuttavaksi tai myrkylliseksi. Usein sprii myös värjätään. Denaturoituminen on biokemian käsite, jolla tarkoitetaan valkuaisaineen rakenteen tuhoutumista. Spriin denaturoiminen ei muuta etanolin rakennetta.

Denaturoitua spriitä käytetään liuottimena sekä polttoaineena. Sen denaturointiin käytetään lukuisia eri aineita. Spriihin on lisätty perinteisesti metanolia, minkä takia englanninkielessä on sanonta ”methylated spirit” (metanolisoitu sprii) puhuttaessa denaturoidusta spriistä. Yhdysvaltain kieltolain aikana spriin denaturoiminen metanolilla aiheutti lukuisia kuolemantapauksia.[1] Myös Suomessa ihmisiä kuoli metanolilla käsiteltyyn T-spriihin, minkä takia sen metanolipitoisuutta pienennettiin 1961 yhteen prosenttiin, mistä tosin seurasi sen korvikekäytön lisääntyminen.[2]

Muita tyypillisiä denaturointiaineita ovat 2-propanoli, metyylietyyliketoni, metyyli-isobutyyliketoni, asetoni ja denatonium (joka on kitkerin tunnettu aine) sekä pyridiini.[3]

Violetiksi värjättyä denaturoitua spriitä

Denaturointiaineiden tislaus on tehty vaikeaksi käyttämällä aineita, joiden kiehumispiste on lähellä etanolin (78,37 °C) kiehumispistettä. Metanolia on käytetty yleisesti, sen kiehumispiste on 64,7 °C ja lisäksi se on myrkyllistä. Metyylietyyliketoni on erityisen sopivaa, koska sen kiehumislämpötila on 79,64 °C.

Monissa maissa denaturoitu sprii värjätään siniseksi (esimerkiksi metyleenisinisellä[4]) tai violetiksi (mauveiini).

Denaturoinnin tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denaturoinnin tarkoituksena on estää tällaisen alkoholin nauttiminen. Teollisuuskäyttöön suunnattu etanoli on tyypillisesti matalammin verotettua kuin juotavaksi tarkoitetut alkoholit[5]. Matalampi hinta saattaisi ohjata ihmisiä väärinkäyttämään teollisuusspriitä, jos sitä ei olisi denaturoitu. Denaturointi tekee etanolista juomakelvottoman, mutta muuten aineen ominaisuuksien pitäisi pysyä ennallaan.

Denaturointi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denaturoitua Sinol-etanolia polttogeelinä (punainen) ja nesteenä (sininen)

Suomessa noudatetaan 1. heinäkuuta 2013 alkaen EU:n yhteistä ohjetta. Ohjeen mukaan etanoli denaturoidaan lisäämällä sataan litraan absoluuttista etanolia[6]:

  • 3 litraa isopropyylialkoholia (IPA), 3 litraa metyylietyyliketonia (MEK) ja 1 gramma denatoniumbentsoaattia

EU:n yhteisen menettelyn lisäksi myös kansalliset menettelyt hyväksytään. Suomessa säilyvät vuoden 1995 säädöksessä[6] mainitut denaturointimenettelyt:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]