Denaturointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Metanolisoitua spriitä sisältävä pullo

Denaturoinnilla tarkoitetaan yleensä kaupallisen etanolin eli spriin tekemistä juomakelvottomaksi lisäämällä siihen aineita, jotka tekevät sen juomakelvottomaksi. Usein sprii myös värjätään. Denaturoituminen on biokemian käsite, jolla tarkoitetaan valkuaisaineen rakenteen tuhoutumista. Spriin denaturoiminen ei muuta etanolin rakennetta.

Denaturoitua spriitä käytetään liuottimena sekä polttoaineena. Sen denaturointiin käytetään lukuisia eri aineita. Spriihin on lisätty perinteisesti metanolia, jonka takia englanninkielessä on sanonta "methylated spirit" (metanolisoitu sprii) puhuttaessa denaturoidusta spriistä. Yhdysvaltain kieltolain aikana spriin denaturoiminen metanolilla aiheutti lukuisia kuolemantapauksia.[1]. Myös Suomessa ihmisiä kuoli metanolilla käsiteltyyn T-spriihin, minkä takia sen pitoisuutta pienennettiin.[2]

Muita tyypillisiä denaturointiaineita ovat 2-propanoli, metyylietyyliketoni, metyyli-isobutyyliketoni, asetoni ja denatonium (joka on kitkerin tunnettu aine) sekä pyridiini.[3]

Violetiksi värjättyä denaturoitua spriitä

Denaturointiaineiden poistaminen tislaamalla on tehty vaikeaksi käyttämällä aineita, joiden kiehumispiste on lähellä etanolin (78,37 °C) kiehumispistettä. Metanolia on käytetty yleisesti, sen kiehumispiste on 64,7 °C ja lisäksi se on myrkyllistä. Metyylietyyliketoni on erityisen sopivaa, koska sen kiehumislämpötila on 79,64 °C.

Monissa maissa denaturoitu sprii värjätään siniseksi (esimerkiksi metyleenisinisellä[4]) tai violetiksi (mauveiini [1])

Denaturoinnin tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denaturoinnin tarkoituksena on estää tällaisen alkoholin nauttiminen. Teollisuuskäyttöön suunnattu etanoli on tyypillisesti matalammin verotettuja kuin juotavaksi tarkoitetut alkoholit[5]. Matalampi hinta saattaisi ohjata ihmisiä väärinkäyttämään teollisuusspriitä, jos sitä ei olisi denaturoitu. Denaturointi tekee etanolista juomakelvottoman, mutta muuten aineen ominaisuuksien pitäisi pysyä ennallaan.

Kun Suomessa talousspriin eli T-spriin metanolipitoisuutta laskettiin alle prosenttiin vuonna 1961, sen käyttö korvikealkoholina lisääntyi.

Denaturointi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denaturoitua Sinol-etanolia polttogeelinä (punainen) ja nesteenä.

Suomessa noudatetaan 1.7.2013 alkaen EU:n yhteistä ohjetta. Ohjeen mukaan etanoli denaturoidaan lisäämällä yhteen hehtolitraan absoluuttista etanolia[6]:

  • 3 litraa isopropyylialkoholia (IPA)
  • 3 litraa metyylietyyliketonia (MEK)
  • 1 gramma denatoniumbentsoaattia

EU:n yhteisen menettelyn lisäksi myös kansalliset menettelyt hyväksytään. Suomessa säilyvät vuoden 1995 säädöksessä[7] mainitut denaturointimenettelyt etanoli 1 ja etanoli 2:

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]