Keskustelu:Denaturointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mielestäni on harhaanjohtavaa sanoa että metanolia olisi perinteisesti käytetty etanolin denaturointiin jos sitä on joskus käytetty siihen tarkoitukseen jossain maassa. Denaturoinnin tarkoitushan on estää ihmiset juomasta nesteitä jotka eivät ole tarkoitettu juotaviksi tekemällä niitä hirveän makuisiksi jopa laimennettuina muutaman prosentin vahvuisiksi. Denaturoinnin tarkoitus ei ole lisätä etanoliin tappava metanolia jonka makua tai hajua ei voi erottaa etanolin mausta tai hajusta.

Niklas 109.240.55.200 8. tammikuuta 2013 kello 19.37 (EET)[vastaa]


Olen siinä ymmärryksessä, että on epätotta väittää, että denaturoinnilla tarkoitettaisiin nimenomaan etanolin tekemistä myrkylliseksi. Tekstissä lukee 10.6.2019 kello 18.27: "Denaturoinnilla tarkoitetaan yleensä kaupallisen etanolin eli spriin tekemistä juomakelvottomaksi lisäämällä siihen aineita, jotka tekevät sen myrkylliseksi." Mielestäni tämä on harhaanjohtavaa, koska vaikka denaturoidun spriin tulee olla aina nautittavaksi kelpaamatonta, sen ei ole pakko olla myrkyllistä. Esimerkiksi Lasol 100 -tuulilasinpesunesteen käyttöturvallisuustiedotteessa (https://www.k-rauta.fi/rautakauppa-liitteet/Lasol_100_FI_20141215_USI.pdf) todetaan myrkyllisyydestä kohdissa 11.1.5 ja 11.1.6: "Suuret etanolipitoisuudet nautittuna voivat aiheuttaa alkoholimyrkytyksen. Toistuva pitkäaikainen käyttö nautittuna voi aiheuttaa maksakirroosin." ja "Etanoli: Pitkäaikainen ja toistuva käyttö nautittuna on terveydelle haitallista." Pitkäaikainen ja toistuva käyttö nautittuna ei ole mahdollista, jos tuote on tappavan myrkyllistä.

Finlexissä (https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1994/19941345) sanotaan "Denaturoimisaineiden tulee olla sellaisia, etteivät ne ole esteenä niillä denaturoidun valmisteen käyttämiselle tarkoitukseensa, mutta samalla riittävästi vaikeuttavat valmisteen käyttämistä nautintatarkoituksessa ja ovat vaikeasti valmisteesta erotettavia." Samassa paikassa on myös määritelty "Tässä asetuksessa tarkoitetaan: - - 2) denantrnsmisaineella [sic] sellaista ainetta, jota lisätään alkoholipitoiseen aineeseen siinä tarkoituksessa, että alue tulee nautittavaksi kelpaamattomaksi;" Englanninkielisessä Wikipediassa todetaan "Denatured alcohol, also called methylated spirit (in Australia, New Zealand, South Africa and the United Kingdom) or denatured rectified spirit,[1] is ethanol that has additives to make it poisonous, bad-tasting, foul-smelling, or nauseating to discourage recreational consumption."

Käsittääkseni ulkomailla on yleistä lisätä denaturoimismielessä metanolia etanoliin, mutta Suomessa paikallisen korvikealkoholikulttuurin sitkeyden takia näin ei haluta tehdä, koska ihmisiä yksinkertaisesti kuolisi enemmän, sillä denaturoitua etanolia juotaisiin silti. Epätoivoiset rappioalkoholistit eivät juopumuksen kaipuussaan välitä pääkallon kuvasta kannun kyljessä sen enempää kuin omasta elämästäänkään. Sosiaali- ja terveysministeriön kartoituksessa korvikealkoholien käytöstä (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/69972/korvike.pdf) sivulla 53 on lainauksia viranomaisilta.

85.76.50.41 10. kesäkuuta 2019 kello 19.46 (EEST)[vastaa]