2-propanoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2-propanoli
Isopropanol-skeletal.png
Isopropanol-3D-vdW.png
Tunnisteet
CAS-numero 67-63-0
IUPAC-nimi 2-propanoli
SMILES CC(O)C
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C3H8O
Moolimassa 60,10 g/mol
Tiheys 0,786 g/cm³
Sulamispiste −89 °C (184 K)
Kiehumispiste 82,3 °C (355 K)
Liukoisuus liukenee

2-propanoli eli isopropanoli tai isopropyylialkoholi (IPA) (myös propan-2-oli) kuuluu alkoholien aineryhmään. 2-propanolin rakennekaava voidaan esittää muodossa CH3CHOHCH3.

2-propanoli on normaaliolosuhteissa väritön, helposti syttyvä, palava, kirkas neste, jonka moolimassa on 60,1 g/mol, kiehumispiste 83 °C, sulamispiste −90 °C, tiheys 0,79 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), leimahduspiste 11,7 °C, itsesyttymislämpötila 456 °C ja CAS-numero 67-63-0. Aineen höyry on ilmaa raskaampaa.

Yhdistettä esiintyy kukkien tuoksuissa ja semiokemikaalina eliöiden viestinnässä.

2-propanoli on propanolin C3H7OH isomeerinen muoto.

Suomessa isopropanolia käytetään liuottimena ja pesunesteenä esimerkiksi maali-, painoväri-, elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Isopropanolia käytetään myös pesu- ja desinfektioaineissa sekä jäänestoaineissa. 2-propanolia on käytetty asetonin valmistukseen. Sitä käytetään myös kaupallisesti myytävän etanolin denaturoimiseen.[1] Se on erityisen suosittua puhdistusaineena sähkölaitteiden huollossa, esimerkiksi tietokoneiden tapauksessa helposti likaantuvien piirilevykontaktien, magneettisten lukupäiden ja optisten asemien linssien puhdistuksessa sekä tarpeettoman piitahnan poistossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta 2-propanoli.