Kenttäkeitin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolalainen kenttäkeitin.

Kenttäkeitin (puhekielessä soppatykki) on lähinnä sotilaskäyttöön suunniteltu kenttäkelpoinen keitin. Kenttäkeittimiä käytetään runsaasti myös siviilipuolella, kuten suurissa yleisötapahtumissa. Useimmiten niillä kyetään valmistamaan keittoruokaa kymmenille tai sadoille ruokailijoille. Pienempiä repussa kannettavia keittimiä kutsutaan retkikeittimiksi. Kenttäkeittimien perusratkaisut eri puolilla maailmaa muistuttavat läheisesti toisiaan.

Ensimmäinen nykymallinen kenttäkeitin Suomessa otettiin käyttöön vuonna 1929. Se osoitti toimintavarmuutensa sodissa ja vuosikymmenien mittaan kestävyytensä, sillä vuosien mittaan valmistetut keittimet ovat yhä nykyäänkin käytössä modernisoituina. Se oli erittäin kenttäkelpoinen, sillä se oli hevosvetoinen ja käytti polttoaineena puuta, jota oli lähes rajattomasti saatavilla. Myöhemmin modernisointi muutti kenttäkeittimet autolla vedettäviksi. Perinteinen kenttäkeitin m/29 on saanut rinnalleen uudempia malleja, kuten m/85 ja m/96.

Uudemmassa kenttäkeittimessä polttoaineena käytetään poltto- tai dieselöljyä ja siinä on generaattori sähköntuotantoon. Varustelu mahdollistaa sähköllä toimivien keittiökoneiden käytön sekä mahdollisuuden hyödyntää entistä laajemmin elintarviketeollisuuden puolivalmisteita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.