TV-chat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Subin Sub Chatin tausta vuodelta 2003. Chat-viestit eivät ole aitoja.

TV-chat on televisiossa esitettävä chat-ohjelma, johon katselijat voivat lähettää matkapuhelimella teksti- tai multimediaviestejä lähetyksessä näytettäviksi. Osa TV-chateista on juonnettuja, eli kuvan vieressä näkyy juontaja, joka lukee viestejä ääneen ja kommentoi niitä. TV-chattien aiheena voi olla yleinen keskustelu, jokin teema tai seuranhaku. TV-chattien lisäksi televisiossa pyörii erilaisia tekstiviesteillä pelattavia pelejä. Myös näistä jotkut ovat juonnettuja. Joissain ohjelmissa on sisällöntuotannolla suurempi rooli, kuten esimerkiksi anime-aiheisessa Otaku-ohjelmassa.

TV-chattien suosion perustana on ollut tekstiviestien käytön yleistyminen 1990-luvun lopulla. TVTV!-kaapelikanava (nykyinen valtakunnallinen Sub-tv-kanava) aloitti TV-chat-ohjelmaformaatin Suomessa 5. kesäkuuta 2000. Pian sen jälkeen MTV3:lla, Nelosella ja monella muulla kanavalla, jopa paikalliskanavilla, on pyörinyt omia TV-chatteja. TV-chatit polveutuvat tekstitelevisio-chatista, jonka esikuvana ovat Internetissä toimineet chatit, kuten Internet Relay Chat. TV-chatissa käyttäjät voivat lähettää televisiolähetykseen tai tekstitelevisioon viestejä, kuitenkaan paljastamatta omaa puhelinnumeroaan. Viestejä voi lähettää useimmissa tv-chateissa myös suoraan toiselle henkilölle, jolloin lähettäjän numero ei kuitenkaan paljastu vastaanottajalle. Alkujaan tekstitelevisio-chatit olivat valvomattomia, mutta myöhemmin käytännöksi tuli kaikilla kanavilla esitarkistaa viestit ennen niiden pääsyä lähetykseen.

Palveluiden hinnat vaihtelevat. MTV3:n ja Subin ohjelmissa yhden chat-tekstiviestin hinta oli alun perin viisi markkaa eli 84 senttiä. Vuosien saatossa hinta on noussut 99 senttiin. Erilaisille lisäpalveluille, kuten horoskoopit ja multimediaviestit, on omat hinnastonsa.lähde?

Ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3 Chat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3 Chat oli yöaikaan, kesäisin myös päiväsaikaan, televisiossa MTV3-kanavalla lähetetty maksullinen chat-ohjelma, johon ihmiset pystyivät lähettämään viestejään. Ohjelma oli Suomen suosituin chat-ohjelma. Ohjelmasta on ollut useita eri versioita. Ohjelma alkoi 13. joulukuuta 2000 vastaisena yönä nimellä GSM Yöshow. Sitä on uudistettu moneen otteeseen ja viimeisen kerran 2011. Ohjelma lopetettiin marraskuussa 2013 eli samalla, kun MTV3 ja koko MTV Oy uudistuivat.

Se Oikea oli MTV3:lla ja Subilla yöllä esitetty deittiohjelma. Ohjelmaan pystyi lähettää viestejä juontajan luettavaksi ja lisäksi ruutuun oli mahdollista saada näkymään myös oman kuvansa deitti-ilmoituksena. Aika-ajoin ohjelmassa näytettiin myös nauhoitettuja deittivideoita. Se Oikeaa edelsi MTV3 Chatista versio nimeltä MTV3 Deitti. Nimi muuttui, kun ohjelmaan liitettiin omat internetsivut. Subilla lähettiin vuoteen 2008 asti Se Oikean paikalla Sub Chatin versiota nimeltä Deittichat. Juontamattomien chat-ohjelmien viestit valvottiin pääsääntöisesti Kajaanista Sentraali Oy:n toimesta, joka toimii MTV3:lle ja Subille alihankintayrityksenä.[1][2] Se Oikea oli viimeinen antenniverkon analogisella MTV3-kanavalla näkynyt ohjelma, analogisten tv-lähetysten päätyttyä antenniverkossa 1. syyskuuta 2007 kello 4.00.[3] Se Oikea päättyi vuonna 2011. Se Oikean korvasi MTV3 Deitti, jota esitettiin jo ennen Se oikeaa. MTV3 Deitti poistui ruudusta MTV3 Chatin kanssa vuonna 2013.

Radio- ja tv-juontaja Vappu Pimiä toimi 2000-luvun alussa chat-juontajana MTV3-kanavalla.[4]

Puhuva pää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhuva pää oli ohjelmissa esiintynyt tietokonehahmo, jonka ohjelmassa lausuttaviksi oli mahdollista lähettää tekstiviestejä. Osalta katsojista hahmo sai suuren suosion, ja siksi sen lausuttaviksi lähetettiin paljon viestejä. Toisaalta osaa katsojista suututti, että sen ääneen lausumat viestit vähän väliä keskeyttivät juontajan puheen, ja lisäksi hahmoa käytettiin yhä enemmän asiattomasti. Lopulta sen ääneen lausumat viestit olivat jo melkein pelkästään häiriköintiä, joten hahmon käyttö ohjelmassa lopetettiin vuoden 2007 loppuun mennessä. Hahmoon liittyen julkaistiin vuonna 2004 Kädet ilmaan! -niminen musiikkialbumi, joka sisälsi elektronista hip hop-sävytteistä musiikkia.

4Deitti ja Talk![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4Deitti oli Nelosella vuoteen 2006 asti pyörinyt seuranhakuohjelma, jossa ei ollut juontajaa.

Talk! oli vuodesta 2006 alkaen 4Deitin paikalla pyörinyt chat-ohjelma, joka oli 4Deitin tapaan Se Oikean tapainen. Ohjelmaa juonsi Martina Aitolehti[5].

Sub Chat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sub Chat oli Subilla, ja aiemmin sen edeltäjällä Subtv:llä, pyörinyt chat-ohjelma. Ohjelmassa ei ollut juontajaa. Kanavan vuosina 2006–2008 käytössä ollut tunnusmusiikki soi chatissa aina vuoden 2012 lokakuuhun asti, jolloin se vaihtui kanavan silloiseen tunnusmusiikkiin. Viimeiseksi jäänyt ulkoasu otettiin käyttöön marraskuussa 2013. Sub Chattia ei ole esitetty kesäkuun 2014 jälkeen.

Yön AVA / Aamun AVAus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yön AVA ja Aamun AVAus ovat AVA-kanavan chat-ohjelmia. Yön AVA-ohjelmaa lähetetään öisin ja Aamun AVAusta aamuisin, kun kanavalta ei tule ohjelmaa. Ohjelmat ovat ainoat Suomessa yhä esitettävät chat-ohjelmat.

YLEKaX / YleX extrana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YLEKaX (myöhemmin YleX extrana) oli aluksi Yle TV2:n lähettämä ja myöhemmin YLE Extralle siirtynyt chat-ohjelma. Ohjelmassa näkyi chat-viestien ohella videokuva YleX-radiokanavan studiosta ja kuului kyseisen kanavan lähetys. YleX:n aamulähetyksessä kommentoitiin vuonna 2005 klo 7 alkaen ohjelmaan lähetettyjä viestejä. Aiemmin vuonna 2004, TV2:n Mikämikä-TV -tv-pelin aamulähetyksissä oli ollut mukana tv-chat ja videokuvaa YleX:n studiosta. YLEKaX alkoi Yle TV2:lla tammikuussa 2005, ja sitä lähetettiin arkiaamuisin klo 6:30–10:00. Toukokuussa 2007 ohjelma siirtyi YLE Extralle ja sen nimeksi vaihtui YleX extrana. YLE Extra lähetti ohjelmaa aamun lisäksi iltapäivisin klo 14–18. Ohjelma päättyi YLE Extran lakkauttamiseen ja sen viimeinen lähetys oli 31. joulukuuta 2007.

TVTV! Chat ja TVTV! DEITTI[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TVTV! Chat oli vuosina 2000-2001 TVTV!:llä lähetetty chat-ohjelma, joka oli Suomen ensimmäinen chat-ohjelma. Ohjelmassa ei ollut juontajaa, vaan taustalla soi yksi MTV3-kanavan silloisista tunnusmusiikeista, josta on saanut alkunsa myös Vapaapudotuksen TVTV! Chat-kappale. Yasir Gaily siirtyi kuitenkin elokuussa 2000 ohjelman juontajaksi.lähde? TVTV! Chat-kappaletta kuultiin tuon jälkeen yhä taustalla, tosin instrumentaaliversiona. Samaa instrumentaaliversiota on kuultu myös MTV3 Chatissa, MTV3 WEB ja TVTV!WEB-ohjelmissa sekä MTV3:n Seuraavaksi-tunnuksissa vuosina 1999–2001, sekä uudistettuna versiona vuosina 2001–2005 MTV3:n Hetkinen-ruudun aikana ja Tulevaa ohjelmaa -osioissa sekä MTV3+:n TV-kortin salaustesti -ohjelmassa.

TVTV! DEITTI oli TVTV! Chatin yhteydessä lähetetty deittiohjelma. TVTV! Chatin tavoin, ohjelmassa ei ollut juontajaa, vaan taustalla soi Vapaapudotuksen TVTV! Chat-kappale.

TVTV!:n lähetysten loppumisen jälkeen, TVTV! Chat ja TVTV! DEITTI lopetettiin.

Urheiluchat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheiluchat, eli Urheilun iltapäivä (chat), oli Urheilukanavalla vuosina 2001-2006 lähetetty urheiluaiheinen chat-ohjelma ja aikanaan Suomen suosituin erikoisaiheinen chat-ohjelma.

Moni Urheiluchatin juontajista on jatkanut uraansa televisiossa urheiluchatjuontajuuden jälkeen. Teemu Jordberg siirtyi Urheilukanavan Pelistudio-juontajaksi, ja on tätä nykyä MTV3:lla urheilutoimittajana. Ville Lepistö on Urheilukanavalla toimittajana. Urheiluchattia on juontanut myös Italiassa pelaava ammattilaiskiekkoilija Joni Petrell.

Urheiluchatissa vierailivat muun muassa Matti Nykänen, Doug Shedden, Toni Mäkiaho, Lennart Petrell ja Kari Lehtonen[6].

Urheiluchatin viimeinen lähetys lähetettiin 15. joulukuuta 2006.lähde? Chattia juonsivat Jarno, Krisu ja Jukka "Mr. Jäähyaitio" Suutari. Aluksi puhuttiin vain joulutauosta ja Urheiluchatin jatkumista odoteltiin koko vuosi 2007, kunnes lopulta Urheilukanavan sivut päivitettiin ja selvisi, ettei chat ollut jatkumassa.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chat juonto- ja valvontapalvelut (Sentraali) Eniro Sentraali Oy.
  2. Sentraali huolehtii muun muassa MTV3:n chat- ja puhelinpeli-juonnoista, ohjelmien valvonnasta ja erilaisten kuluttajapalveluiden asiakaspalvelusta.
  3. https://telkussa.fi/#sivu/1/20070831
  4. "Hyvä jätkä ja sopivasti narsisti", Helsingin Sanomat 7.3.2009 s. C9
  5. Martina Aitolehti juontaa Nelosen deittiä Sopuli.fi 20.6.2006
  6. Keskustelu » Jokereiden kannatusyhdistys Eteläpääty ry » Tiedotteet » Urheilu-chat 4.12!!

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]