T.O.P

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
T.O.P
T.O.P - MADE THE MOVIE Premiere - 2.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt4. marraskuuta 1987 (ikä 33)
Muusikko
Taiteilijanimi T.O.PView and modify data on Wikidata
Aktiivisena 2006
Tyylilajit Hip hop, K-pop
Levy-yhtiöt YG Entertainment
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.ygbigbang.com/top

Choi Seung-hyun (koreaksi 최승현; s. 4.marraskuuta 1987[1]), paremmin tunnettu taiteilijanimeltään T.O.P (koreaksi 탑), on eteläkorealainen artisti ja näyttelijä. Parhaiten hänet tunnetaan korealaisen Big Bang-yhtyeen räppärinä. T.O.P on näytellyt muun muassa televisiosarjoissa I Am Sam ja Iris ja elokuvissa Nineteen, Tazza: The Hidden Card ja Ylioppilasrykmentti (Pohwasogeuro).

T.O.P ja hänen bändikaverinsa G-Dragon nauhoittivat ja julkaisivat yhteistyönä levyn GD & TOP(2010). Albumin ohessa tuli ulos kolme singleä: "High High," "Oh Yeah," ja "Knock Out," joista kaikki ovat sijoittuneet kolmen parhaan joukkoon Gaon listoilla, kun taas "High High":sta tuli listahitti.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.O.P 2012 5.jpg

2005–2006: Debyytti Big Bangin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen liittymistään YG Entertainment levy-yhtiöön, Seung Hyun oli räppäri ja G-Dragonin lapsuudenkaveri. G-Dragon totesi, että he olivat "naapurustokavereita yläasteelta", jotka usein tanssivat ja räppäsivät yhdessä.[2] Vaikka G-Dragon myöhemmin muutti pois, eivätkä he enää olleet yhtä läheisiä, hän otti jälleen yhteyttä Seung Hyuniin, kun YG Entertainment etsi kandidaatteja uuteen poikaryhmäänsä. Pari levytti useita demoja ja lähetti ne Yang Hyun Sukille, YG Entertainmentin pääjohtajalle, joka myöhemmin kutsui Seung Hyunin koe-esiintymisiin. Levy-yhtiö oli alun perin hylännyt Seung Hyunin, sanoen että hän oli liian "pullea" sopiakseen "idealistiseen versioon" idolista. Seung Hyun myöhemmin kertoi että hän "meni kotiin ja treenasi erittäin paljon, koska hän halusi todella liittyä YG Entertainmentiin." Kuusi kuukautta myöhemmin, hän palasi ja sopimus allekirjoitettiin. Hän laihdutti 20kg 40 päivässä.

Yksi YG Entertainmentin vanhemmista artisteista, Se7en, antoi hänelle taiteilijanimeksi T.O.P, ja hänestä tuli toinen Big Bangin räppäreistä, yhdessä G-Dragonin kanssa. Kaksikko yhdistettiin alun perin neljän muun kanssa, jotka olivat Taeyang, Daesung, Seungri ja So-1. Heidän harjoituksiaan dokumentointiin mainostusta varten. So-1 erotettiin kuitenkin levy-yhtiöstä ja näin Big Bang teki virallisen debyyttinsä viisijäsenisenä. Heidän ensimmäinen albuminsa, Since 2007, oli melkoinen menestys[3], ja se sisälsi T.O.P'in ensimmäisen soolon "Big Boy". Ryhmä saavutti suurta menestystä julkistamallaan kappaleella "Lies" vuoden 2007 minialbumiltaan Always, joka sijoittui kärkeen monilla listoilla. Singlet, "Last Farewell" minialbumilta Hot Issue ja "Haru Haru" minialbumilta Stand Up, nousivat myös kärkeen.

2007-2010: Sooloura, elokuvat, GD&TOP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bändin julkaistua albumeita ja singlejä T.O.P aloitti työstämään soolouraansa. Vuoden 2007 huhtikuussa hän oli mukana muiden Big Bangin jäsenten Taeyangin ja G-Dragonin kanssa laulaja Lexy'n singlellä "Super Fly" tämän albumilta Rush. Myöhemmin sinä kesänä, hän ilmestyi näyttelijänä Red Roc'in "Hello" musiikkivideoon. Myöhemmin hänestä tuli ensimmäinen Big Bangin jäsen joka uskaltautui näyttelemään, aloittaen KBS2 draamasta, I Am Sam, jossa hän esitti koulun huipputappelijaa, Chae Musinia. Hän otti myös juontajan roolin MBC:n Music Coressa 10. marraskuuta 2007, mutta joutui kuitenkin eroamaan seuraavan vuoden huhtikuussa. Vuonna 2008, hän teki yhteistyötä R&B artisti Gummyn kanssa tämän albumilla Comfort laululla "I'm Sorry", veteraanilaulaja Uhm Jung Hwan kanssa tämän singlellää"D.I.S.C.O." ja ZiAn kanssa singlellä "I Only See You". Samana vuonna hänet hyväksyttiin Dankookin yliopistoon teatteriosastolle.[4]

T.O.P näytteli elokuvassa Ylioppilasrykmentti, joka julkaistiin kesäkuussa 2010. Hän sai paljon hyviä arvosteluja ja ylistystä esiintymisestään; ja lopulta voitti monia palkintoja vuoden lopulla, mm. Hallyu Popularity Awardin[5]. Elokuva sai miljoona katsojaa viikossa, tehden siitä ensimmäisen elokuvan vuonna 2010 joka saavutti kyseisen katsojaluvun Etelä-Koreassa. Samaan aikaan hän myös valmisteli soolodebyyttiään. Big Bangin Big Show -konsertin aikana tammikuussa 2010 T.O.P esitti uuden singlensä "Turn It Up". Myöhemmin julkaistu virallinen musiikkivideo keräsi yli miljoona katsojaa vain muutamassa minuutissa. T.O.P on myös ensimmäinen korealainen artisti jonka kappale julkaistiin maailmanlaajuisesti iTunesissa.

Marraskuussa 2010 YG Entertainment ilmoitti että T.O.P ja hänen bändikaverinsa G-Dragon julkaisisivat yhteistyönä tehdyn albumin. Ennen albumin julkistamista duo piti maailmanlaajuisen ensiesityksen albumistaan Etelä-Korean Soulissa, Yeongdeungpon Times Squarella, joka myös näkyi suorana YouTubesta. Mainostaakseen albumiaan duo julkaisi kolme singleä: "High High," "Oh Yeah," ja "Knock out". Kaikki kolme singleä julkaistiin albumilla. Singlet saavuttivat kaupallista menestystä: "High High" oli listahitti, kun taas "Oh Yeah" ja "Knock Outt" kohosivat toiseksi ja kolmanneksi. Albumi julkaistiin jouluaattona, ja se debytoi numero ykkösenä keräten 200,000 ennakkotilausta[6].

2011-[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 Big Bang jäi tauolle, Daesungin auto-onnettomuuden ja G-Dragonin marijuanaselkkauksen jälkeen. Saman vuonna he voittivat MTV Europe Music Awardsissa Best Worldwide Actin.[7]

TOP in 2012.jpg

Vuonna 2012 T.O.P oli pääosassa elokuvassa Commitment (tunnetaan myös nimellä Alumni), jossa hän esitti pohjoiskorealaisen vakoojan poikaa.[8] Elokuvan kuvausten aikana hän loukkasi kämmenselkänsä lasinpalaan ja joutui sairaalaan leikattavaksi. Kuvaukset viivästyivät useita viikkoja. Vammastaan huolimatta hän esiintyi Big bangin kanssa heidän maailmankiertueellaan.[9] Hän voitti osastaan Asia Star Awardsin parhaan uuden näyttelijän palkinnon Busanin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, ja oli ainoa korealainen näyttelijä, joka voitti palkinnon.[10]

T.O.P nimettiin yhdeksi kuumimmista seksisymboleista vuonna 2013.[11] Marraskuussa hän julkaisi digitaalisinglen "Doom Dada"[12] jota hän itsekin piti kummallisena ja outona. Se oli hänen ensimmäinen singlensä "Turn It Up":in jälkeen. Hän esitti kappaleen ensimmäistä kertaa Mnet Asian Music Awardsissa Hong Kongissa vuonna 2013.[13]

Myöhemmin T.O.P esiintyi englanniksi Pixie Lottin 'japanilaisella albumilla yhdessä G-Dragonin kanssa kappaleessa "Dancing On My Own". Vuonna 2014 T.O.P esitti pääosaa, Ham Dae-Giliä, elokuvassa Tazza 2: The Hidden Card, joka oli jatkoa elokuvaan Tazza: The High Rollers.

Vuonna 2015 T.O.P debytoi huonekalusuunnittelijana yhteistyössä Vitran kanssa,[14] ja hän sai Visual Culture Awardin Prudential Eye Awardsilta.[15]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • T.O.P Internet Movie Databasessa (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mark Russell: K-Pop Now!: The Korean Music Revolution, s. 34. Tuttle Publishing, 2014. ISBN 978-1-4629-1411-1. Teoksen verkkoversio.
 2. [新스타고백지드래곤⑤아이돌그룹 활동, 망설였다] www.asiae.co.kr. Viitattu 4.8.2015.
 3. http://web.archive.org/web/20071221002110/http://miak.or.kr/stat/kpop_200702.htm Album Sales For The Month of February 2007". Industry Association Of Korea.
 4. 탑(T.O.P), 단국대 입학 증명사진 화제 etoday.co.kr. Viitattu 4.8.2015.
 5. 2010 (47th) Daejong Film Awards asianwiki.com.
 6. '발매 D-2' GD·탑 유닛 첫앨범, 선주문만 '20만장' Daum 연예. Viitattu 4.8.2015.
 7. Big Bang Wins the "World Wide Act" Award at MTV European Music Awards soompi.com. Viitattu 4.8.2015.
 8. Big Bang’s T.O.P. and Jo Sung Ha Confirmed for “Alumni” soompi.com. Viitattu 4.8.2015.
 9. T.O.P suffers an injury while filming for movie 'Alumnus' | allkpop.com allkpop.com. Viitattu 4.8.2015.
 10. T.O.P Wins Rookie Award at the “Asia Star Awards” for the 2013 BIFF soompi.com. Viitattu 4.8.2015.
 11. 2013's Hottest Sex Symbols rollingstone.com. Viitattu 4.8.2015.
 12. 'YG Music' DOOM DADA / T.O.P - genie www.genie.co.kr. Viitattu 4.8.2015.
 13. Performances from the '2013 MAMA'! | allkpop.com allkpop.com. Viitattu 4.8.2015.
 14. [NEWS T.O.P to Debut as Furniture Designer in 2015 in Collaboration with Switzerland-based Brand VITRA] ygfamph.wordpress.com. Viitattu 4.8.2015.
 15. Big Bang's T.O.P awarded Visual Culture Award for his artistic interests from 'Prudential Eye Awards' | allkpop.com allkpop.com. Viitattu 4.8.2015.