Taeyang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taeyang in K-Collection 2012.jpg

Dong Young-bae (kor. 동영배) (s. 18. toukokuuta 1988), tunnetaan paremmin nimillä Taeyang (태양) ja Sol, on eteläkorealainen laulaja. Taeyang tunnetaan parhaiten yhtyeestä Big Bang, vaikka onkin tehnyt myös soolouraa. Äänensä lisäksi Taeyang on tunnettu tanssitaidoistaan, joista johtuen häntä tituleerataankin Big Bangin ”tanssijaksi”.

Niin Big Bangin kuin Taeyanginkin levy-yhtiönä toimii YG Entertainment, jonne Taeyang valittiin harjoittelijaksi jo 12-vuotiaana. Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2006 Taeyang debytoi yhdessä Big Bangin kanssa.

Vuonna 2008 Taeyang julkaisi enimmäisen soolominialbuminsa ”Hot”. Kuudensissa Korean Pop Music Awardseissa ”Hot” voitti parhaan R&B/Soul levyn palkinnon ja single ”Only Look at Me” voitti parhaan R&B/Soul kappaleen palkinnon.

Vuonna 2009 Taeyang alkoi itse säveltää ja sanoittaa kappalettaan ”Wedding Dress”. Hänen ensimmäinen pitkä albuminsa "Solar" julkaistiin vuonna 2010. Albumi nosti Taeyangin ensimmäisenä aasialaisena artistina Kanadan ja USA:n iTunesin R&B/Soul albumeiden listan sijoille yksi ja kaksi.

Marraskuussa 2013 Taeyang julkaisi uuden singlen ”RINGA LINGA”, joka otti saman tien haltuunsa iTunesin ostetuimpien listan sijan yksi viidessä eri maassa.

Joulukuussa 2013 hän esitti uuden kappaleen 1AM. Hän kertoi, että oli aloittanut uuden albumin tekemisen heti Solarin jälkeen. Albumi julkaistiin 28.5.2014 ja se on nimeltään "Rise".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.