G-Dragon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
G-Dragon
G-Dragon vuonna 2015
G-Dragon vuonna 2015
Henkilötiedot
Koko nimi Kwon Ji-yong
Syntynyt18. elokuuta 1988 (ikä 35)
Soul, Etelä-Korea
Ammatti rap-artisti, laulaja-lauluntekijä, musiikkituottaja, malli, muotisuunnittelija
Muusikko
Taiteilijanimi G-Dragon
Laulukielet englanti, korea, japani
Aktiivisena 1994-
Tyylilajit K-pop, Hip hop, Dance-pop, R&B
Soittimet laulu, piano, kitara, beatboxaus
Yhtyeet Big Bang
Levy-yhtiöt YG Entertainment
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.ygbigbang.com/gdragon

Kwon Ji-Yong (kor. 권지용) (s. 18. elokuuta 1988 Soul, Etelä-Korea), paremmin tunnettu taiteilijanimeltään G-Dragon, on eteläkorealainen laulaja-lauluntekijä, tuottaja, yrittäjä ja muoti-ikoni. Hän on saanut tittelin ”K-popin kuninkaana”. Harjoiteltuaan YG Entertainment-nimisessä levy-yhtiössä kuusi vuotta, G-Dragon virallisesti debytoi johtajana ja toisena räppärinä korealaisessa hip-hop-ryhmässä nimeltä Big Bang, josta tuli yksi menestyksekkäimmistä poikabändeistä koko maailmassa. Debytoinnin jälkeen G-Dragon teki heidän albumeilleen kappaleita itse. Hän kirjoitti ja sävelsi useita kappaleita, muun muassa "Lies", "Last Farewell" ja "Haru Haru".

Kun Big Bang oli tauolla, G-Dragon julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa, Heartbreaker (2009), josta tuli yksi vuoden menestyksekkäimmistä albumeista sen myytyä yli 120 000 kappaletta.

Noin vuoden kestäneen tauon jälkeen G-Dragon ja hänen bändikaverinsa T.O.P nauhoittivat ja julkaisivat yhteistyönä levyn GD & TOP (2010). Albumin ohessa julkaistiin kolme singleä "High High", "Oh Yeah" ja "Knock Out" jotka kaikki ovat sijoittuneet kolmen parhaan joukkoon Gaon listoilla, kun taas "High High":sta tuli listahitti.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000–2009: Aiempi elämä ja debyytti Big Bangin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kwon Ji-Yong syntyi ja kasvoi Seoulissa, Etelä-Koreassa. Hän aloitti uransa kahdeksanvuotiaana Little Roora -yhtyeessä. Joulualbumin julkistamisen jälkeen, yhtyeen sopimus levy-yhtiön kanssa lopetettiin. Vaikka hän vannoi äidilleen että hän ei tekisi sitä [alkaisi laulajaksi] uudelleen, SM Entertainment kiinnostui hänestä hänen ollessaan hiihtoreissulla perheensä kanssa. Kwon Ji-Yong oli harjoittelijana levy-yhtiöllä viiden vuoden ajan ja erikoistui tanssiin, kunnes sitten jätti tämän kesken epävarmana siitä, mitä hän haluaisi jatkossa tehdä.

Kolmannella luokalla hänen ystävänsä tutustutti hänet amerikkalaiseen yhtyeeseen nimeltä Wu-Tang Clan. Heidän musiikin innoittamana Kwon ilmaisi kiinnostustaan rappiin ja aloitti ottamaan rap-tunteja 12 vuoden ikäisenä. Niihin aikoihin hän oli mukana korealaisen hip-hop yhtyeen Flex albumilla. Vaikka hän itse kirjoitti sanat kappaleeseensa, hän myönsi että hänen englantinsa oli huonoa ja tarina sanojen takana oli sama vanha juttu, "olen nuori, mutta olen paras". Sean, hip-hop duosta Jinusean, kiinnostui Kwonista kun hän oli 14-vuotias, ja suositteli tätä myöhemmin YG Entertainmentin toimitusjohtajalle Yang Hyun Sukille. Sen jälkeen kun hän oli allekirjoittanut sopimuksen levy-yhtiön kanssa, Kwon vietti ensimmäisen vuotensa siivoten studiota ja kannellen muille levy-yhtiön artisteille vesipulloja heidän tanssiharjoitustensa aikana. Myöhemmin hän tapasi Dong Young-baen, toisen YG entertainmentin oppilaan. Yhdessä heitä kahta kutsuttiin nimellä GDYB ja Kwon Ji-yong valitsi taiteilijanimekseen G-Dragon, joka perustuu hänen oikeaan etunimeensä (yong tarkoittaa koreaksi lohikäärmettä). Kuuden vuoden valmennuksen ja monien muiden artistien albumeilla esiitymisien jälkeen G-Dragon teki virallisen debyyttinsä yhtyeen Big Bang johtajana, Dong Young-baen (nyt käyttää taiteilijanimeä Taeyang) ja kolmen muun harjoittelijan rinnalla (T.O.P, Daesung ja Seungri).

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

무한상사 (Muhan Company) toimitusjohtaja Kwon (2016)

Kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]