Sven-Erik Rosenlew

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sven-Erik Theodor Wilhelm Rosenlew (28. joulukuuta 1902 Helsinki30. heinäkuuta 1963 Helsinki) oli Oy Rosenlew Ab:n toimitusjohtaja. Koulutukseltaan hän oli filosofian maisteri. Sven-Erik Rosenlew kuoli leukemiaan Eiran sairaalassa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosenlew kirjoitti ylioppilaaksi Porin ruotsalaisesta yhteiskoulusta vuonna 1920, jonka jälkeen hän aloitti opinnot Helsingin yliopiston maanviljelys-taloudellisessa tiedekunnassa. Vuosina 1924–1926 Rosenlew teki opintomatkoja Ruotsiin ja Englantiin.

Valmistuttuaan hän työskenteli aluksi Tyrvännössä sijainneen Suontaan kartanon tilanhoitajana vuoteen 1939 saakka. Vuosina 1936–1939 Rosenlew toimi myös Oy Rosenlew Ab:n maanviljelysosaston päällikkönä. Yhtiön johtajaksi isänsä Erik Rosenlewin rinnalle hänet nimitettiin 1940 vastuualueenaan paperi- ja selluloosateollisuus.

Vuonna 1950 Rosenlew nimitettiin koko konsernin toimitusjohtajaksi, jossa tehtävässä työskenteli aina kuolemaansa vuoteen 1963 saakka. Sen jälkeen toimitusjohtajana toimi varatoimitusjohtaja Marcus Nykopp, jonka jälkeen vuonna 1969 Sven-Erikin pojasta Gustav Rosenlewista tuli yrityksen toimitusjohtaja.

Vuorineuvoksen arvonimi Roselewille myönnettiin vuonna 1953. Samana vuonna hän peri omistukseensa Suontaan kartanon.

Sven-Erik Rosenlew oli myös innokas urheilumies. Hän harrasti haulikkoammuntaa ja edusti Suomea Helsingin olympialaisissa[1]. Rosenlew toimi myös yhtiön Porin tehtaiden urheiluseuran RU-38:n puheenjohtajana. Hänellä oli tapana kannustaa lapsia urheilukatsomoon, ja usein lapset odottelivat urheilukentän reunalla että hän tulee otteluun ja sisään tullessaan Sven Erik totesi lasten olevan "omia lapsiani" ja kaikki päästettiin ilmaiseksi sisälle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sven-Erik Rosenlew Bio, Stats, and Results Olympics at Sports-Reference.com. Arkistoitu 17.12.2012. Viitattu 7.10.2015.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.