Björneborgs svenska samskola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikaelsgården
Rosa Huset, oikealla näkyy osa päärakennuksesta. Kuva syyskuulta 2006.

Björneborgs svenska samskola on Porissa toimiva yksityinen ruotsinkielinen koulu. Koulun omistaa Svenska kulturfonden i Björneborg. Se perustettiin vuonna 1892. Koulussa voi opiskella esikoulusta aina ylioppilaaksi asti. Nykyään koulussa opiskelee noin 300 oppilasta.[1] Koulun johtavana rehtorina ja kulttuurisäätiön toimitusjohtajana toimii Martin Hartman.

Koulussa toimii myös Ruotsin konsulaatti, ja konsulina koulun rehtori.[2] Koulu sijaitsee Liisantorin kahdella laidalla, Mikaelsgården toisella ja kaksi muuta rakennusta toisella laidalla. Mikaelsgården sijaitsee Mikonkadulla, ja iso, punatiilinen rakennus sekä Rosa Huset Otavankadun ja Mikonkadun kulmassa.

Koulu on toiminut nykyisellä paikallaan Otavankadulla 1960-luvulta saakka, jolloin suurin punatiilinen koulurakennus valmistui. 1990-luvun alussa koulu hankki itselleen myös naapurikiinteistön, ja remontin jälkeen vuonna 1992 koulu sai uusia tiloja Rosa Husetista. Viimeinen osa koulua, Mikaelsgården, rakennettiin 2000-luvulla Mikonkadun toiselle puolelle, ja se yhdistettiin päärakennukseen maanalaisella käytävällä. Mikaelsgårdenissa sijaitsee mm. koulun ruokala, lounasravintola Amica.

Kouluun kuului vuosina 1976–2003 myös Euran Kauttualla sijaitseva, vuosiluokat 1–4 käsittävä ala-aste. Kouluun kuuluu myös Annankatu 10:ssä sijaitseva koulukoti, ”Inttis”, jossa kauempaa, etenkin Kauttualta, tulevat oppilaat asuivat kouluviikkojen aikana. Koulukodin toiminta loppui keväällä 2006 oppilasmäärän vähentymisen vuoksi. Ennen Rosa Husetin ja isomman kouluruokalan valmistumista vuonna 1992 oppilaat kävivät 5. luokasta ylöspäin Inttiksessä ruokailussa.

Koulussa on noin 30 opettajaa, aina esikoulun-ja aineenopettajista luokanopettajiin. Koulun rehtorina toimii Susanna Blomqvist ja ala-asteen rehtorina Patrik Grannas.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.