Suursaaren taistelu (1788)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suursaaren taistelu
Osa Kustaa III:n sotaa
Desprez - Battle of Hogland.jpg
Päivämäärä:

17. heinäkuuta 1788

Paikka:

Suursaaren edusta, Suomenlahti

Lopputulos:

Ratkaisematon

Osapuolet

Ruotsi

Venäjä

Komentajat

Södermanlandin herttua Kaarle
Otto Henrik Nordenskiöld

Samuel Greigh

Vahvuudet

15 linjalaivaa
5 fregattia

17 linjalaivaa
8 fregattia

Tappiot

1 alus, 300 miestä

1 alus, 600 miestä

Suursaaren taistelu oli Ruotsin ja Venäjän välillä käyty meritaistelu, joka oli osa Kustaa III:n sotaa. Se käytiin 17. heinäkuuta 1788 Suursaaren edustalla.

Sodan alussa ruotsalaisten tavoitteena oli tuhota Venäjän avomerilaivasto tai estää sen toiminta sulkemalla se Kronstadtin laivastotukikohtaan. Ruotsin laivastoa johti muodollisesti Södermanlandin herttua Kaarle, mutta todellisuudessa laivastoa johti vara-amiraali Otto Henrik Nordenskiöld. Venäjän laivastoa johti skotlantilainen amiraali Samuel Greigh. Hän sai Venäjän keisarinna Katariina II:lta ohjeet, joiden mukaan hänen tuli välttää taistelua. Sodan aluksi Suomenlahdella kohtasivat kaksi suurta laivastoa, joista toinen väisteli ja toinen jahtasi.

Katariina antoi heinäkuun puolivälissä Greighille käskyn ryhtyä taisteluun. Greigh ryhmitti laivastonsa odottamaan Ruotsin laivastoa Suursaaren länsipuolelle, lähelle Kallbådagrundin matalikkoa. 17. heinäkuuta käytiin viisi tuntia kestänyt taistelu, joka päättyi ratkaisemattomana.

Taistelun jälkeen laivastot vetäytyivät korjaamaan kärsimiään vahinkoja, venäläiset Kronstadtiin ja Tallinnaan, ruotsalaiset Suomenlinnaan. Sekä venäläiset että ruotsalaiset katsoivat voittaneensa taistelun ja juhlivat voittoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mickwitz, Joachim & Paaskoski, Jyrki: Itärajan vartijat 4, s. 192-193. Schildts, 2005. ISBN 951-50-1530-8.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.