Summeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee laitetta. Nuorten ohjelmasta kertoo artikkeli Summeri (televisio-ohjelma).

Summeri on ääntä tuottava koje,[1] joka voi olla mekaaninen, sähkömekaaninen tai pietsosähköinen. Sen tyypillisiä käyttötarkoituksia ovat hälyttimet, ajastimet ja käyttäjän merkinannon, kuten hiiren napsautuksen tai näppäimen painalluksen, vahvistusmerkki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkömekaaniset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joseph Henry keksi sähköisen summerin vuonna 1831. Niitä käytettiin eniten varhaisissa ovikelloissa, kunnes ne väistyivät 1930-luvun alussa pehmeämmän äänensävyn musikaalisten merkkiäänten tieltä.[2]

Pietsosähköiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilaiset valmistajat keksivät pietsosähköisen summerin (kutsutaan myös pietsosummeriksi), jota käytettiin monissa tuotteissa 1970-80-luvuilla. Tämä edistysaskel oli pääosin japanilaisten valmistajien yhteistyössä tekemien ponnistusten ansiota. Ne perustivat vuonna 1951 bariumtitanaatin sovellusten tutkimustoimikunnan, mikä mahdollisti valmistajien toimimisen täydessä yhteistyössä, jolloin syntyi useita pietsosähköisiä keksintöjä.[3]

Tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkömekaaniset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset summerit perustuivat sähkömekaaniseen järjestelmään, joka oli samanlainen kuin sähköisissä soittokelloissa: ainoastaan kumistin puuttui. Summereissa voitiin käyttää relettä, joka oli yhdistetty katkaisemaan oma käyttövirtansa, mikä aiheutti kosketinten pirisemisen. Nämä kojeet kiinnitettiin usein seinään tai kattoon, jolloin niitä voitiin käyttää kaikukoppina. Englanninkielinen sana "buzzer" on peräisin sähkömekaanisten summereiden rahinasta.

Mekaaniset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaanisia summereita käytetään esimerkiksi ovikelloissa ja sähköiskua jäljittelevinä, kätellessä käytettävinä pilailuvälineinä (englanniksi joy buzzer).

Pietsosähköiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pietsosähköinen levysummeri

Pietsosähköistä summeria voidaan ohjata värähtelypiirillä tai muulla äänisignaalin lähteellä, ja siinä käytetään pietsosähköistä äänenvahvistinta. Napsahdus, pirinä ja piippaus ovat yleisiä ääniä, joita käytetään ilmaisemaan, että painiketta on painettu.

Valmiin kovaäänisen sisäpuolta, jossa näkyy pietsosähköinen levysummeri, jossa on kolme kohtiota, joista yksi on takaisinkytkentäkohtio (keskellä oleva pieni kohtio, joka on kytketty kuvassa punaisella johdolla) sekä oskillaattori, jota tarvitaan summerin itsenäiseen käyttöön.

Pietsosähköinen summeri on riippuvainen kaikukopan resonanssista tai Helmholtzin resonanssista tuottaakseen kuultavissa olevan piippauksen.[4]

Nykyaikaiset sovellukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka tekniikan kehitys on tehnyt summereista epäkäytännöllisiä, niille ja niiden kaltaisille virtapiireille on yhä käyttöä. Nykypäivän käyttökohteita ovat esimerkiksi:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]