Stranglehold

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stranglehold
Kehittäjä Midway Chicago
Tiger Hill Entertainment
Julkaisija Midway Games
Säveltäjä Serj Tankian
Pelimoottori Unreal Engine 3 (muunneltu)
Havok
Julkaistu
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M
PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto DVD, Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Stranglehold (tai John Woo Presents Stranglehold) on Midway Chicagonm ja Tiger Hill Entertainmentin kehittämä ja Midway Gamesin julkaisema kolmannen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin vuonna 2007 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Se on Midwayn ensimmäinen peli, joka käyttää Unreal Engine 3 -pelimoottoria. Peliä kehitettiin yhteistyössä John Woon kanssa. Stranglehold on Midwayn kaikkien aikojen kallein peli. Peliä kehitettiin vuosina 2005–2007.

Stranglehold on henkinen jatko-osa John Woon vuoden 1992 elokuvaan Hard Boiled. Elokuvan tähti Chow Yun-Fat on pelissä etsivä Tequila Yuen. Fat esitti samaa Tequila-nimistä hahmoa myös Hard Boiledissa. Stranglehold on ensimmäinen projekti jossa John Woo ja Chow Yun-Fat ovat työskennelleet yhdessä sitten Hard Boiledin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin juoni kertoo perinteisestä idän ja lännen välisestä taistelusta Hongkongin alamaailman ja Yhdysvalloissa toimivan venäläismafian nahistellessa keskenään. Hard Boiledista tuttu, Chow Yun-Fatin esittämä kovaotteinen etsivä Tequila Yuan ajautuu valtataistelun pelinappulaksi rosvojen kidnapatessa hänen perheensä. Tapahtumapaikkoina pelissä nähdään Hongkong ja Chicago, jossa Strangleholdia työstävä pelistudio sijaitsee oikeassa elämässä.

Pelin luova johtaja Brian Eddy on kertonut, että he ovat tehneet jokaisen alueen painotuksesta hieman erilaisen, ettei pelaaja tuntisi tekevänsä samaa asiaa uudestaan ja uudestaan. Hän totesi myös, että tämän vuoksi jollain alueella on enemmän ongelmanratkaisua ja toisella enemmän rähinää.

Toisaalta kaikilla pelialueilla on jotain yhteistä. Pelin pääsuunnittelija Neil Glancy kertoo, että he yrittivät keksiä paitsi peleissä harvoin nähtyjä alueita myös sellaisia paikkoja, joissa olisi hauska riehua sarjatuliaseiden kanssa. Glancy selittää, että esimerkiksi museossa voi räiskiä korvaamattomia muinaisjäänteitä ja dinosaurusten luurankoja.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on hienoja ja komeita ampumiskohtauksia, mutta myös ympäristö on tuhottavissa. Valitettavasti Strangleholdissa haavoja parannellaan poimimalla sinne tänne siroteltuja lääkintäpakkauksia, joka on jo melko vanhahtava idea.

Ympäristön tuhoutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympäristön tuhoutuminen on viimein mahdollista lisääntyneiden konetehojen ja Strangleholdin Massive D -tekniikan ansiosta.

Ympäristön tuhoutumisella on odotettu vaikutus pelattavuuteen. Suojautumiseen käytettävissä oleva irtaimisto on ammuttavissa säpäleiksi niin vihollisen kuin pelaajankin edestä, joten taistelut eivät hyydy asemasodaksi. Neil Glancy on sanonut, että viholliset keskittävät tulituksensa Tequilan suojapaikkaan ja siksi pelaajan on pysyttävä liikkeessä. Vastaavasti hankalassa paikassa olevaa vihollista ei ole pakko lähteä hätyyttämään sivusta, kun vähän reilummin tulittamalla suojasta pääsee läpikin.

Kontrollit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stranglehold on tehty mahdollisimman helposti lähestyttäväksi monin tavoin. Yksi pelaajaystävällisyyden ilmenemismuoto on pelin kontrollointi ja liikkumisen vaivattomuus. Glancy on selvittänyt, että he halusivat tehdä peliin realistisen maailman, ja realistisessa maailmassa on paljon esineitä. He eivät halunneet pelaajan joutuvan väistelemään roinaa kesken kiivaan tulitaistelun, joten Tequila yksinkertaisesti potkii tuolit ja muut pikkuesineet tieltään ja liukuu pöytien yli automaattisesti. Kaikki tämä vain tapahtuu, pelaajan ei tarvitse edes painaa nappia.

Vähän erikoisempien ideoiden lisäksi mukaan on otettu myös muutama tavanomaisempi idea. Kontrolleista löytyy nappi, jota näpäyttämällä Tequila suojautuu esteen taakse kuin missä tahansa räiskintäpelissä. Suojan takaa voi nojautua tulittamaan, mutta Gears of Warin tapaista sokkotulitusmahdollisuutta ei ole.

Stuntit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliympäristöissä voi myös harjoittaa Woon elokuvista tuttua akrobatiaa, kuten kaiteita pitkin juoksua, rakenteista roikkumista ja erilaisia heittäytymisiä. Kaikki nämä hyvin erityyppiset stuntit tehdään yhtä nappia painamalla, ja kaiken aikaa voi ja pitää tietenkin myös ampua. Stuntteja mahdollistavat kohteet korostuvat vaalealla värillä pelaajan lähestyessä niitä, ja tällöin stunttinapin painaminen saa Tequilan tekemään aina jotakin näyttävää. Jos vieressä ei ole korostettua kohdetta, stunttinapin painaminen saa Tequilan heittäytymään.

Pelkkä heittäytyminen ei ole kovin akrobaattista, mutta pelissä pärjäämisen kannalta tärkeää. Strangleholdin luotiaika eli tähtäämistä helpottava ajan hidastuminen toimii nimittäin puoliautomaattisesti. Luotiaika käynnistyy Tequilan ampuessa vihollisia kohti stuntin aikana. Niinpä luotiaika käynnistyy paitsi Tequilan tulittaessa vihollisia kattokruunusta roikkuen myös pelkästä 'aseet laulaen' heittäytymisestä. Luotiajan voi myös kytkeä päälle omasta napistaan ja ilman minkäänlaista stunttia.

Stuntit ja heittäytymiset ovat tärkeitä, sillä stuntin aikana tapetuista vihollisista saa tyylipisteitä stuntin näyttävyydestä riippuen. Tyylipisteet puolestaan lataavat Tequila-pommien käyttöön oikeuttavaa energiapalkkia. Jos pelaaja tyytyy pelaamaan Strangleholdia tylsästi lattioita pitkin kipittäen kuin mitä tahansa muuta räiskintäpeliä, ei pelaaja myöskään pääse käyttämään tehokkaita Tequila-pommeja. Lennokas riehuminen ja vihollisten hieno tappaminen sen sijaan näyttää hyvältä ja mahdollistaa jatkuvan Tequila-pommituksen, mikä tekee pelaajan etenemisestä vielä näyttävämpää ja tehokkaampaa.

Erikoisliikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Woon estetiikka ja Midwayn hallitsemat pelikonventiot yhdistyvät hienosti Strangleholdin erikoisliikkeissä, joita kutsutaan Tequila-pommeiksi. Näitä superhyökkäyksiä on kolme: tarkkuuslaukaus, sarjatuli ja pyörähdyshyökkäys.

Tarkkuuslaukaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkkuuslaukaus on erinomainen korvike peleissä jatkuvasti nähtävälle tarkkuuskiväärille. Vasta Strangleholdia pelattuaan huomaa, miten vaivalloista äkillisen päälaukauksen tekeminen räiskintäpeleissä yleensä on. Ensin pitää varmistaa, että mukana on aina tarkkuuskivääri (joka vie yleensä jonkin toisen aseen paikan) ja panoksia (joita jaetaan tietenkin kitsaasti). Sitten kivääri pitää plärätä esiin inventaariosta kesken kiivaan taistelun ja räplätä kiikaritähtäimen zoomausta. Ja sama ruljanssi takaisin, kun vihollinen on hoideltu tai panokset loppuneet. Kaikki tämä on sen verran työlästä, että sinänsä hauskaa tarkkuusammuntaa tulee usein vältettyä.

Strangleholdissa kaikki hoituu aktivoimalla tarkkuuslaukaus napauttamalla ristiohjaimesta ylöspäin. Tällöin näkymä zoomaa automaattisesti kiikaritähtäimen lailla ja aika hidastuu. Pelaajan seuraavaa luotia seurataan kamera-ajona kohteeseensa, ja John Woon brutaalin otteen mukaisesti viholliset esittävät yksilöllisen kuolinkoreografian riippuen siitä, mihin pelaaja on tähdännyt. Silmään, suuhun, kurkkuun tai nivusiin ampuminen näyttää asiaankuuluvan kivuliaalta. Koska tarkkuuslaukaus on Tequilan erikoisliike, ei käytössä olevalla aseella ole väliä. Tarkkuuslaukaus onnistuu niin pistoolilla kuin rynkylläkin (jopa haulikolla), ja pääosuma on aina tappava.

Sarjatuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Tequila-pommeista on sarjatuli, jossa John Woon osaamista hyödynnetään erikoishyökkäystä pohjustavassa animaationpätkässä. Tuimasti irvistävä Tequila lataa aseensa ja syöksyy rynnäkköön. Sarjatulessa aika hidastuu ja pelaajan pyssyt sylkevät moninkertaiset määrät lyijyä normaaliin verrattuna. Sarjatuli on parhaimmillaan silloin, kun pelaajan pitää raivata tieltään iso joukko suojautuneita vihollisia.

Pyörähdyshyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas ja oikein käytettynä tehokkain Tequila-pommi on pyörähdyshyökkäys. Se on lukemattomista peleistä tuttu ruudun vihollisista tyhjentävä superpommi nykyaikaiseen pelityyppiin tuotuna. Tequilan pyöriessä ympäri ja tulittaessa jokaiseen suuntaan majesteettisessa hidastuskuvassa voi taustalla huomata ehkä kuuluisimman John Woon tavaramerkin, lentoon lehahtavat valkoiset kyyhkyt.