Stardew Valley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stardew Valley
Kehittäjä ConcernedApe
Julkaisija Chucklefish Games
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store, Nintendo eShop, PlayStation Store, Microsoft Store, Google Play ja App Store
Pelimoottori MonoGame, Reason ja paint.net
Julkaistu 26. helmikuuta 2016
Lajityyppi Simulaatiopeli
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
PEGI 12
USK 6 ja USK 6
Alusta Windows, OS X, Linux
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu, digitaalinen lataus, optinen levy ja pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Maatila Stardew Valleyssa

Stardew Valley on indie-viljelysimulaatiovideopeli, jonka on kehittänyt ConcernedApe ja julkaissut Chucklefish. Peli julkaistiin Microsoft Windowsille helmikuussa 2016, ja OS X, Linux, PlayStation 4, Wii U ja Xbox One -versiot oli tarkoitus julkaista myöhemmin samana vuonna, Nintendo Switch -versio sai julkaisunsa vuotta myöhemmin. Stardew Valleyn kehittäjä Eric Barone oli suuri Harvest Moon -pelisarjan fani, joka aikoi alun perin tehdä pelkän Harvest Moon -kopion ohjelmointitaitojaan kehittääkseen ja saadakseen pelistä PC-version. Loppujen lopuksi syntyi kuitenkin Stardew Valley.[1]

Stardew Valleyssa pelaaja pelaa hahmolla, joka muuttaa isoisältään perimälle maatilalle paetakseen masentavaa toimistotyötä. Pelissä raivataan viljelymaata, istutetaan kasveja, kasvatetaan kotieläimiä, valmistetaan tuotteita, kaivetaan malmeja ja harjoitetaan sosiaalista toimintaa, kuten parisuhteita, eri Pelican-town-kylän asukkaiden kanssa, ja samalla pelaaja tienaa rahaa laajentaakseen maatilaansa. Peli on avoin, joten pelaaja voi tehdä mitä haluaa.[2]

Stardew Valley sai myönteisen vastaanoton kriitikoilta julkaisun jälkeen ja oli Steam-pelipalvelun myydyin peli muutaman ensimmäisen kuukauden aikana julkaisun jälkeen. Sitä myytiin lähes 400 000 kopiota julkaisun jälkeisten 12 päivän aikana, ja huhtikuuhun 2017 mennessä sitä oli myyty jo yli kymmenen miljoonaa kopiota.[3][4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaaja luo hahmon, joka perii isoisältään Pelican Town -nimisessä kylässä sijaitsevan tontin ja pienen talon. Pelaaja voi valita usean eri tontin väliltä, joista kukin tuo peliin eri etuja ja rasitteita.[5] Aluksi maatila on kasvanut täyteen puita, kiviä ja rikkaruohoja, joita pelaajan täytyy siivota aloittaakseen maatilatoiminnan. Pelaaja voi tilallaan viljellä maata, kasvattaa kotieläimiä ja rakentaa sekä laajentaa maatilan rakennuksia. Pelaaja voi ansaita rahaa joko myymällä maatilallaan kasvattamia tai muualta saamiaan tuotteita tai suorittamalla kyläläisten antamia tehtäviä.

Pelaaja voi myös keskustella kylän asukkaiden kanssa ja vaikuttaa suhteisiinsa kyläläisten kanssa antamalla heille lahjoja. Joidenkin kyläläisten kanssa pelaaja voi alkaa jopa parisuhteeseen tai mennä naimisiin. Jos pelaaja menee naimisiin kyläläisen kanssa, tämä muuttaa pelaajan maatilalle ja auttaa häntä tilan töissä. Pelissä voi myös kalastaa, laittaa ruokaa ja valmistaa tuotteita sekä seikkailla kylän kaivoksessa, jossa pelaaja voi etsiä aarteita ja taistella hirviöitä vastaan.

Kylässä on myös monitoimitalo, johon pelaaja voi tuoda materiaaleja ja koota paketteja (bundles). Kukin paketti koostuu tietynlaisista materiaaleista, kuten kaloista tai vihanneksista. Pelaaja saa palkintoja pakettien kokoamisesta tavaroita sekä uusia toimintoja ja alueita pelissä.[6]

Kaikki toiminnot pelissä vaikuttavat pelihahmon terveyteen ja energiatasoon. Jos pelaaja käyttää energiavaransa loppuun maatilan ulkopuolella, hän joutuu maksamaan 10 prosenttia rahavaroistaan, kuitenkin enintään 1000 kultaa, ja palaamaan takaisin kotiinsa. Peli jatkuu seuraavan päivän aamusta. Jos pelihahmon terveys laskee liian alas, pelaaja menettää suurimman osan pelihahmon energiasta sekä satunnaisia tavaroita ja rahaa. Pelissä on myös kello, jonka mukaan vuorokaudenajat vaihtuvat ja 28-päiväiset vuodenajat. Pelaaja voi viljellä eri vuodenaikoina vain tietynlaisia kasveja, paitsi kasvihuoneen saatuaan pelaaja voi kasvattaa siellä mitä kasveja tahansa vuodenajasta riippumatta. Pelillä ei ole varsinaista loppua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tom Marks: The creators of Stardew Valley and Harvest Moon talk to us about farm games PC Gamer. 1.12.2016. Viitattu 19.3.2020. (englanniksi)
  2. Stardew Valley Steamissä store.steampowered.com. Viitattu 6.12.2016. (englanniksi)
  3. Tom Marks: Interview: What's next for Stardew Valley PC Gamer. 10.3.2016. Viitattu 19.3.2020. (englanniksi)
  4. Andy Chalk: Stardew Valley has sold more than 10 million copies PC Gamer. 23.1.2020. Viitattu 19.3.2020. (englanniksi)
  5. Tom Phillips: Stardew Valley is changing the way you start your farm Eurogamer. 29.9.2016. Viitattu 19.3.2020. (englanniksi)
  6. The Many Hidden Secrets of Stardew Valley GameRevolution. 2.3.2016. Viitattu 19.3.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Stardew Valley