Stanislav Smirnov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stanislav Smirnov
Stanislav Smirnov vuonna 2007 Oberwolfach-seminaarissa Saksassa
Stanislav Smirnov vuonna 2007 Oberwolfach-seminaarissa Saksassa
Henkilötiedot
Syntynyt3. syyskuuta 1970 (ikä 53)
Leningrad, Neuvostoliitto
Kansalaisuus  Venäjä
Koulutus ja ura
Tutkinnot California Institute of Technology
Väitöstyön ohjaaja Nikolai Makarov (käännä suomeksi) ja Viktor Khavin (käännä suomeksi)
Instituutti Geneven yliopisto
Tutkimusalue matematiikka
Palkinnot Fieldsin mitali (2010)
Aiheesta muualla
www.unige.ch/~smirnov

Stanislav Konstantinovitš Smirnov (ven. Станислав Константинович Смирнов; s. 3. syyskuuta 1970 Leningrad, Neuvostoliitto) on venäläinen matemaatikko, joka palkittiin Fieldsin mitalilla vuonna 2010.

Smirnov syntyi Leningradissa vuonna 1970. Hän opiskeli kotimaassaan matematiikkakoulussa ja Pietarin valtionyliopistossa. Valmistumisensa jälkeen hän jatkoi uraansa Kalifornian teknillisessä instituutissa, jossa hän suoritti tohtorin tutkinnon Nikolai G. Makarovin ohjauksessa vuonna 1996. Tämän jälkeen hän työskenteli lyhyen aikaa Yalen yliopistossa, Institute for Advanced Studyssä ja Max Planck -instituutissa matematiikan tutkimuskeskuksessa. Vuodesta 1998 Smirnov asui Ruotsissa, jossa hän toimi professorina Kuninkaallisessa teknillisessa korkeakoulussa ja tutkijana Ruotsin kuninkaallisessa tiedeakatemiassa. Vuodesta 2003 hän on ollut professorina Geneven yliopistossa.[1]

Smirnov on suuntautunut urallaan tutkimaan analyysiä, dynaamisiä systeemejä, todennäköisyysteoriaa ja matemaattista fysiikkaa.[1] Vuonna 2010 hän sai Fieldsin mitalin työstään matemaattisen fysiikan parissa. Smirnovin sai mitalin erityisesti teoreettisista tutkimuksistaan, jotka kuitenkin koskevat arkipäivän asioita, kuten esimerkiksi veden valumista maaperään.[2]

  1. a b Fields Medal – Stanislav Smirnov International Congress of Mathematicians. Arkistoitu 22.8.2010. Viitattu 20.8.2010. (englanniksi)
  2. Bellos, Alex: Mathematics 'Nobel' rewards boundary-busting work New Scientist. 19.8.2010. Reed Business Information. Viitattu 20.8.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.