Andrei Okounkov

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Andrei Okounkov

Andrei Okounkov (venäjäksi: Андрей Окуньков, Andrej Okun'kov) (s. 1969) on matemaatikko, joka työskentelee esitysteorian parissa ja sen sovelluksissa algebralliseen geometriaan, matemaattiseen fysiikkaan, todennäköisyyslaskentaan ja erikoisfunktioihin.

Hän suoritti tohtorin tutkinnon Moskovan yliopistossa vuonna 1995 Alexander Kirillovin ohjauksessa. Hän on ollut professori Princetonin yliopistossa vuodesta 2002 lähtien ja oli sitä ennen apulaisprofessori Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.

Vuonna 2006, 25:nsissä Kansainvälisissä matemaatikkokonferensseissa Madridissa, Espanjassa, hänet palkittiin Fieldsin mitalilla "Saavutuksista todennäköisyyslaskennan, esitysteorian ja algebrallisen geometrian yhdistämisessä."[1]

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Okounkov on työskennellyt äärellisten symmetristen ryhmien esitysteoriaa, tason osituksia ja kvanttikohomologiassa kompleksitason pisteiden Hilbertin skeemoja. Hilbertin skeemoja hän on tutkinut yhdessä Rahul Pandharipanden kanssa.

Okounkov, yhdessä Pandharipanden, Nikita Nekrasovin ja Davesh Maulikin kanssa on esittänyt tunnettuja otaksumia liittyen Gromov-Witten invariantteihin ja Donaldson-Thomas invariantteihin.

Okounkovin Erdős-luku on enintään kolme tutkittuaan Anatoly Vershikin kanssa Freimanin lausetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]