Srba Lukić

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Srba Lukić
Srba Lukic
Srba Lukic
Henkilötiedot
Koko nimi Srboljub ”Srba” Lukić
Syntynyt10. tammikuuta 1957 (ikä 67)
Vranje, Jugoslavia
Ammatti keraamikko, yrittäjä
Taiteilija
Salanimi Srba Lukić
Ala keramiikka
Aiheesta muualla
Kotisivut

Srboljub ”Srba” Lukić (s. 10. tammikuuta 1957 Vranje, Jugoslavia) on serbialaissuomalainen keraamikko ja yrittäjä. Hän opiskeli teollisen muotoilun maisteriksi Belgradin taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1976–1981. Hän muutti Suomeen valmistumisensa jälkeen Kermansaven kutsusta vuonna 1982.

Asetuttuaan Porvooseen vuonna 1986 hän on ollut mukana kaupungin kehittämistyössä vuodesta 1987 lähtien muun muassa taiteen ja yrittäjyyden kautta. Kansainvälisen IRIS keramiikkabiennaalin perustaminen ja järjestäminen vuosien 1987–1996 aikana kuuluu hänen uransa kohokohtiin. Lukićin omia taideteoksia on esillä yksityiskokoelmissa Suomessa sekä Serbiassa, Itävallassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Saksassa.

Srba Lukićin ominta ilmaisumuotoa ovat veistokset ja seinäreliefit, materiaalina korkeapolttoinen savi. Hänen teostensa pintoja hallitsevat usein sinivoittoiset abstraktit kuviot, joiden sisältä, ikään kuin piilotajunnasta, hahmottuu esittävä kuva.

Linnankoski-seura ry ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto myönsi Lukićille Linnankoski-mitalin vuonna 2002 tunnustuksena työstään monipuolisena taiteilijakeraamikkona sekä IRIS-keramiikkaseminaarien perustajana ja toteuttajana.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Srba Lukić valmistui teollisen muotoilun maisteriksi Belgradin taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1981 ja muutti Suomeen Kermansaven kutsusta vuonna 1982. Hän sai työpaikan Kermansavelta Heinävedeltä ja muutti lopulta Porvooseen vuonna 1987, missä hän on työskennellyt omissa keramiikkayrityksissään siitä lähtien.

Lukić perusti ateljeen KASL-keramiikka vuonna 1987 ja hänen tuotevalikoimansa painottui sisustukseen sekä koristekeramiikkaan. Jälleenmyyjäverkosto kasvoi vauhdilla kattaen koko Suomen. Vientiä oli muun muassa Norjaan, Ruotsiin ja Saksaan. Vuonna 1991 tuotanto siirtyi Porvoon joen varrelle, mistä perheyhtiö osti vanhan nahkatehtaan kiinteistön, joka kunnostettiin ja joka sai nimekseen Taide- ja käsityökeskus Savilinna. Paikallisia sekä matkailijoita houkuttelivat keramiikkapaja, iso myymälä, kahvila sekä taidegalleria monien tapahtumien ohella. Savilinnasta tuli Porvoon ensimmäinen kulttuurikeskus.

Taide- ja käsityökeskuksen toiminta lopetettiin vuonna 1995, jonka jälkeen huomio keskitettiin keramiikkapajan kehittämiseen. Yhtiömuoto muutettiin ja KASL-keramiikka vaihtui Savilinna Oy:ksi. Vuosi 1998 merkitsi yhtiössä suurta käännettä, kun se osti Sinooperi Oy:ltä siirtokuvapaino-osaston kokonaisuudessaan. Sarjatuotanto laajeni ja teollistui. Pian Savilinna oli Suomen neljänneksi suurin keramiikan tuottaja ja B-B-kaupasta sekä alihankinnasta tuli merkittävä osa liikevaihtoa. Suurimpia asiakkaita alihankintapuolella olivat Marimekko, Pentik ja Aarikka.

Oma myymälä sijaitsi Savilinnan lisäksi myöhemmin myös Porvoon keskustassa WSOY-talolla sekä Vanhassa Porvoossa Mannerheiminkadun sillan kupeessa.

Vuonna 2003 Savilinna perusti tytäryhtiön Twin Design Oü:n Tallinnaan ja 2007 Twin Design Oü osti Viron suurimman keramiikkatehtaan Tallinna Keraamikatehas Oü:n. Srba Lukić myi osakkeensa vuonna 2009 ja on sen jälkeen keskittynyt omaan taiteelliseen tuotantoonsa. Hän toimii nykyään muun muassa perheyhtiö TT-Tuulet Kustannus Oy:ssä omistajana sekä toimitusjohtajana.

Savilinnan tuotantomallit löytyvät nykypäivänä Porvoon museon kokoelmista.

Vuonna 2018 TT Tuulet Kustannus perusti nuorille suunnatun Jump In! urheilutapahtuman Porvoon Uusimaa Areenalla, mistä kehkeytyi vuosittainen tapahtuma, jonka pääyhteistyökumppanina on toiminut Porvoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelut.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Srba Lukić on ollut naimisissa Tuula Lukićin (o.s. Paasi) kanssa vuodesta 1991 alkaen. Heillä on kaksi tytärtä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]