Smoothie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smoothieta ja tehosekoitin.

Smoothie on tehosekoittimella valmistettu hedelmä- marja- tai vihannessose tai edellisistä valmistettu sosejuoma, johon voidaan lisätä esimerkiksi rasvaa, viljaa, proteiinijauhetta tai maitotuotteita. Jos maito tai maitotuote muodostaa pääkomponentin, juomaa kutsutaan Suomessa pirtelöksi.

Smoothie on peräisin Yhdysvalloista. Tämä usein väli- tai aamupalana nautittava juoma on yleensä happamanmakea. Vihanneksista valmistettuun smoothieen voidaan lisätä myös suolaa.

Smoothie valmistetaan usein vähäkalorisista ainesosista, minkä ansiosta se on laihduttajien suosiossa.

Tehosekoittimet ja jääkaapit yleistyivät Yhdysvalloissa 1930-luvulta alkaen, ja oli mahdollista käyttää sellaisiakin hedelmiä ja marjoja, joita oli aiemmin ollut vähemmän saatavilla sesongin ulkopuolella.

Steven Kuhnaun mukaan 1960-luvulla smoothiet olivat oleellinen osa hippien suosimaa makrobioottista ruokavaliota, ja smoothie-termikin on hippien keksimä. Kuhnau perusti nykyään Smoothie King -nimellä tunnetun ketjun Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa. Kuhnau oli laktoosi-intolerantikko, joten hän ei voinut juoda maitotuotteita sisältäviä pirtelöitä.

Toinen smoothieta tunnetuksi tehnyt on Jack LaLanne. Vuonna 1936 LaLanne perusti Kaliforniassa kuntoklubin, joka tarjosi ohjattua kuntosaliharjoittelua ja ravintoneuvontaa. 1950-luvulta vuoteen 1985 tv:ssä jatkunut The Jack LaLanne Show korosti terveellisen ravinnon merkitystä ja teki smoothieta tunnetummaksi.[1]

Terveellisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smoothien nestemäisessä muodossa olevat hiilihydraatit sulavat tavallista nopeammin, minkä seurauksena verensokeri heilahtelee enemmän kuin kiinteää ruokaa nautittaessa[2]. Smoothie sisältää paljon nopeasti vereen vapautuvaa sokeria etenkin silloin, jos siihen lisätään hedelmämehua tai sokeria[3]. Kaupallinen smoothie saattaa sisältää jopa enemmän sokeria kuin virvoitusjuoma[4].

Rasvan tai proteiinin lisääminen laskee smoothien glykemiaindeksiä, jollon verensokeri pysyy tasaisempana[3]. Myös kaurahiutaleet tekevät smoothiesta hitaammin sulavaa, koska ne muuttavat sen hyytelömäiseksi[5].

Joskus on epäilty, että liukenematon kuitu pilkkoutuisi tehosekoittimessa niin pieniksi palasiksi ettei se hidastaisi enää ruoansulatusta[6]. Tälle ei ole kuitenkaan löytynyt tukea tutkimuksista[3].

  1. Smoothiet ja bowlit Taloussanomat. Arkistoitu 27.10.2020. Viitattu 19.3.2019.
  2. The Blendery: 7 Low GI Smoothie Tips & Recipe Ideas - Reduce Sugar Spikes The Blendery. 28.3.2023. Viitattu 28.4.2023. (englanniksi)
  3. a b c D. F. H. Team: Smoothies – Healthy or Not? Designs for Health. 9.7.2019. Viitattu 28.4.2023. (englanniksi)
  4. Jopa enemmän sokeria kuin Coca-Colassa! "Terveellinen" smoothiesi voikin olla melkoinen sokeripommi mtvuutiset.fi. 10.7.2018. Viitattu 11.7.2024.
  5. Miksi smoothiella ei lähde nälkä? 19.4.2017. Taloussanomat. Viitattu 8.3.2019.
  6. Lääkäri tyrmää smoothiet: voivat tuhota terveytesi 17.3.2016. Taloussanomat. Viitattu 8.3.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]