Smoothie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smoothieta ja tehosekoitin.

Smoothie eli on tehosekoittimella valmistettu hedelmä- marja- tai vihannespirtelö, joka saattaa sisältää myös esimerkiksi maito- ja soijatuotteita sekä rasvaa ja viljaa.

Smoothie on peräisin Yhdysvalloista. Tämä väli- ja aamupalana usein nautittava juoma on yleensä makea, mutta vihanneksista kuten kurkusta tai avokadosta valmistettu smoothie saattaa olla myös suolainen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehosekoittimet ja jääkaapit yleistyivät Yhdysvalloissa 1930-luvulta alkaen, ja oli mahdollista käyttää sellaisiakin hedelmiä, sekä marjoja raaka-aineina, joita oli aiemmin ollut vähemmän saatavilla sesongin ulkopuolella.

Steven Kuhnaun mukaan 1960-luvulla smoothiet olivat oleellinen osa hippien suosimaa makrobioottista ruokavaliota, ja smoothie-termikin on hippien keksimä. Kuhnau perusti nykyään Smoothie King -nimellä tunnetun ketjun Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa. Kuhnau oli laktoosi-intolerantikko, joten hän ei voinut juoda pirtelöitä.

Toinen smoothieta tunnetuksi tehnyt on Jack LaLanne. Vuonna 1936 LaLanne perusti Kaliforniassa kuntoklubin, joka tarjosi ohjattua kuntosaliharjoittelua ja ravintoneuvontaa. 1950-luvulta vuoteen 1985 tv:ssä jatkunut The Jack LaLanne Show korosti terveellisen ravinnon merkitystä ja teki smoothieta tunnetummaksi.[1]

Terveellisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smoothie valmistetaan usein vähäkalorisista ainesosista, minkä ansiosta se on laihduttajien suosiossa. Siihen voidaan kuitenkin lisätä myös paljon sokeria tai muita epäterveellisiä ruoka-aineita. Hedelmistä valmistettu smoothie sisältää tyypillisesti paljon sokeria myös silloin, kun sitä ei lisätä siihen erikseen[2].

Smoothien nestemäisessä muodossa olevat hiilihydraatit sulavat tavallista nopeammin, minkä seurauksena verensokeri nousee ja laskee nopeammin kuin kiinteää ruokaa nautittaessa[3]. Rasvan tai proteiinin lisääminen laskee kuitenkin smoothien glykemiaindeksiä[2]. Myös kaurahiutaleet tekevät smoothiesta hitaammin sulavaa, koska ne muuttavat sen hyytelömäiseksi[4].

On myös epäilty, että liukenematon kuitu pilkkoutuisi tehosekoittimessa niin pieniksi palasiksi ettei se hidastaisi enää ruoansulatusta[5]. Tälle ei ole kuitenkaan löytynyt tukea tutkimuksista[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smoothiet ja bowlit Taloussanomat. Arkistoitu 27.10.2020. Viitattu 19.3.2019.
  2. a b c D. F. H. Team: Smoothies – Healthy or Not? Designs for Health. 9.7.2019. Viitattu 28.4.2023. (englanniksi)
  3. The Blendery: 7 Low GI Smoothie Tips & Recipe Ideas - Reduce Sugar Spikes The Blendery. 28.3.2023. Viitattu 28.4.2023. (englanniksi)
  4. Miksi smoothiella ei lähde nälkä? 19.4.2017. Taloussanomat. Viitattu 8.3.2019.
  5. Lääkäri tyrmää smoothiet: voivat tuhota terveytesi 17.3.2016. Taloussanomat. Viitattu 8.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]