Smoothie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smoothieta ja tehosekoitin.

Smoothie on useimmiten marjoista, hedelmistä, kasviksista tai vihanneksista sekä joskus myös maitotuotteista valmistettu juoma, joka on peräisin Yhdysvalloista. Se valmistetaan tehosekoittimen avulla ja on paksua, kylmää ja makeaa. Tämä väli- ja aamupalana usein nautittava juoma voi olla myös suolainen, esimerkiksi kurkusta tai avokadosta valmistettu.

Smoothie eroaa pirtelöstä siten, että jäätelön sijaan siihen käytetään maustamatonta jogurttia, soijamaitoa tai tofua sekä täystuoremehuja, joissa on mukana myös hedelmälihaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehosekoittimet ja jääkaapit yleistyivät Yhdysvalloissa 1930-luvulta alkaen, ja oli mahdollista käyttää sellaisiakin hedelmiä, sekä marjoja raaka-aineina, joita oli aiemmin ollut vähemmän saatavilla sesongin ulkopuolella.

Steven Kuhnaun mukaan 1960-luvulla smoothiet olivat oleellinen osa hippien suosimaa makrobioottista ruokavaliota, ja smoothie-termikin on hippien keksimä. Kuhnau perusti nykyään Smoothie King -nimellä tunnetun ketjun Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa. Kuhnau oli laktoosi-intolerantikko, joten hän ei voinut juoda pirtelöitä.

Toinen smoothieta tunnetuksi tehnyt on Jack LaLanne. Vuonna 1936 LaLanne perusti Kaliforniassa kuntoklubin, joka tarjosi ohjattua kuntosaliharjoittelua ja ravintoneuvontaa. 1950-luvulta vuoteen 1985 tv:ssä jatkunut The Jack LaLanne Show korosti terveellisen ravinnon merkitystä ja teki smoothieta tunnetummaksi.[1]

Terveellisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smoothie valmistetaan usein ravinteikkaista ainesosista, minkä ansiosta se on laihduttajien suosiossa. Siihen voidaan kuitenkin lisätä myös paljon sokeria tai epäterveellisiä ruoka-aineita.

Kokonaisissa kasveissa on kahdenlaista kuitua, liukenevaa ja liukenematonta. Nämä kuidut yhdessä hidastavat ruoan kulkua elimistössä, jonka seurauksena ravintoaineet ehtivät imeytyä paremmin. Tehosekoittimessa liukenematon kuitu pilkkoutuu pieniksi palasiksi, eikä liukeneva kuitu yksinään tee ruoansulatukseen tarvittavaa hidastetta.[2]

Smoothiessa nestemmäisessä muodossa olevat hiilihydraatit ovat elimistölle helposti hyväksikäytettävässä muodossa. Tämän seurauksena verensokeri nousee nopeammin, mutta myös laskee nopeammin.

Kaurahiutaleet tai -leseet toimivat hyvänä hidastajana, sillä ne muokkaavat smoothien viskositeettia. Kauran kuidut muuttavat nestettä hyytelömäiseksi, jolloin smoothie viipyy elimistössä pitempään. Tällöin myös ravintoaineiden imeytyminen hidastuu.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smoothiet ja bowlit Taloussanomat. Viitattu 19.3.2019.
  2. Lääkäri tyrmää smoothiet: voivat tuhota terveytesi 17.3.2016. Taloussanomat. Viitattu 8.3.2019.
  3. Miksi smoothiella ei lähde nälkä? 19.4.2017. Taloussanomat. Viitattu 8.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]