Makrobioottinen ruokavalio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Makrobioottinen (kreikaksi "makro" (macro) tarkoittaa suurta tai mahtavaa ja "bioottinen" (biotic) elämää.) ruokavalio on lähestymistapa fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin syömällä energeettisesti tasapainoista ruokaa (yin/yang-perspektiivistä). Se on tyypillisesti hyvin tasapainoitettu dieetti johon kuuluu paljon kuituja, vähän rasvaa, paljon kasviksia ja jyviä, kasvisproteiinia sekä rajoitetusti lihaa, jossa painotetaan luomuruokia.[1] Lisäksi dieettiin kuuluu myös vaihtelua jotta varmistetaan, että syödään monipuolisesti tasapainon ja hyvän olon vuoksi.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun lopulla japanilainen armeijalääkäri Sagen Ishizuka keksi ravinnosta ja lääkkeistä teorian, jonka pohjana hän käytti perinteistä itämaista dieettiä. Hän sovelsi teoriaansa länsimaiden kemian, biologian, biokemian ja fysiologian piirteitä. Ishizuka itse oli syntynyt heikkona, ja hän kärsi munuais- ja ihosairaudesta. Saadakseen terveytensä takaisin Ishizuka opiskeli laajasti sekä länsimaista että itämaista lääketiedettä. Tietonsa ja päätelmänsä tutkimuksistaan Ishizuka kokosi kahteen kirjaan, vuonna 1896 julkaistuun "Pitkän iän kemialliseen teoriaan" ja vuonna 1898 julkaistuun "Terveelliseen dieettiin".

Vuonna 1907 Ishizukan sen ajan aatelisista, kongressiedustajista, valtuuston jäsenistä ja menestyksekkäistä liikemiehistä koostunut seuraajien joukko perusti "Shoku-Yo-Kail"-nimisen yhdistyksen. Niihin aikoihin Japanin kulttuuriin vaikutti suuresti Euroopan kulttuuri ja tiede. Ishizuka oli tätä vastaan ja hän kritisoi sopeutumista lännen moderniin tieteeseen ja teorioihin, ja päätyi suosittelemaan perinteistä japanilaista dieettiä. Siihen kuului täysiä, puhdistamattomia ruokia, joissa oli hyvin vähän tai ei lainkaan maitoa ja eläinruokia.[2]

Ishizuka paransi luonnonriisistä ja meri- ja maakasviksista koostuneeella dieetillään monia potilaita. Hänen metodinsa olivat tuolloin ainutlaatuisia ja tehokkaita. Ennen pitkää Ishizukan täytyi rajoittaa potilaidensa määrää sataan päivää kohti. Ishizukan parannustekniikka perustui neljään periaatteeseen:[3]

  • Ruoat ovat terveyden ja iloisuuden perusta
  • Natrium ja kalium ovat ruokien pääasialliset vastustavat ja täydentävät ainesosat. Ne määrittelevät vahvimmin makrobioottisen dieetin "yin/yang"-tasapainon.
  • Vilja on asianmukaisesti ihmisen peruselintarvike
  • Ruoan pitäisi olla täyttä ja luonnollista

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]