Sky High

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sky High
Ohjaaja Mike Mitchell
Käsikirjoittaja
Tuottaja
  • Andrew Gunn
  • Mario Iscovich
  • Ann Marie Sanderlin
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja Shelly Johnson
Leikkaaja Peter Amundson
Tuotantosuunnittelija Bruce Robert Hill (käännä suomeksi)
Pukusuunnittelija Michael Wilkinson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 11. marraskuuta 2005 (Suomi)
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sky High on yhdysvaltalainen koko perheen elokuva, joka parodioi humoristisella tyylillään supersankarigenreä. Se on Disney-yhtiön tuotantoa ja valmistunut vuonna 2005. Elokuvan tuotantobudjetti oli 35 miljoonaa dollaria.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Will Stronghold (Michael Angarano) on siitä poikkeuksellinen teini-ikäinen, että hänen vanhempansa eivät ole pelkästään menestyviä kiinteistövälittäjiä, vaan myös maailman kuuluisin supersankarikaksikko: Komentaja (Commander, Kurt Russell) ja Suihkuvirta (Jetstream, Kelly Preston). Vanhemmat odottavat innolla poikansa jatkavat suvun supersankariperinnettä kolmannessa polvessa eikä Will ole uskaltanut paljastaa heille, ettei ole havainnut omaavansa minkäänlaisia erikoiskykyjä: ei isänsä supervoimia ja haavoittumattomuutta eikä äitinsä lentokykyä.

Will aloittaa high schoolin parhaan ystävänsä Laylan (Danielle Panabaker) kanssa salaisessa supersankarien jälkikasvulle tarkoitetussa koulussa, yläilmoissa leijuvassa Sky High’ssa, jonne matkustetaan lentävällä koulubussilla. Jo koulun pihamaalla he kohtaavat supernopean Speedin (Will Harris) ja elastisen Lashin (Jake Sandvig) sekä seniorioppilas Gwenin (Mary Elizabeth Winstead), johon Will välittömästi ihastuu. Kouluvuoden aluksi valmentaja Boomer (Bruce Campbell) testaa ensimmäisen vuosikurssin oppilaiden kyvyt ja jakaa heidät supersankari- tai apulaissankariluokkiin. Supervoimattomana Will päätyy apulaissankarien joukkoon. Sinne päätyy myös Layla, joka ei halua käyttää supervoimaansa kasvien kontrolloinnista kuin tarpeen tullen.

Will tutustuu pian myös ensimmäiseen arkkiviholliseensa Warren Peaceen (Steven Strait), jonka rikollisen isän Komentaja toimitti aikoinaan elinikäiseen vankeuteen. Heidän välisessään kamppailussa koulun ruokalassa Will havaitsee sittenkin olevansa isänsä tavoin supervahva. Yllättäen Gwen vastaa Willin kiinnostukseen ja pyytää tätä homecoming-tanssiaisiin – Laylan suureksi pettymykseksi, sillä hän on ollut jo pitkään ihastunut Williin. Gwenin kiinnostus ei kuitenkaan kohdistu oikeasti Williin vaan perheen kodin salaiseen supersankaritukikohtaan, jossa Komentaja ja Suihkuvirta säilyttävät erilaisia muistoesineitä voittamiltaan vastustajilta. Sieltä Gwen varastaa erään tietyn aseen pahojen suunnitelmiensa toteuttamiseksi.

Homecoming-tanssiaisten, jonne myös Willin vanhemmat on kutsuttu, alkaessa Gwen ottaa varastamansa aseen esiin ja alkaa ammuskella sillä juhlaväkeä, joista jokainen nuortuu vauvaikäiseksi. Oikeasti hän itse oli se Komentajan ja Suihkuvirran aikoinaan voittama vastustaja, joka sai osuman omasta aseestaan ja nuortui vastustajiensa huomaamatta lapseksi, joka on nyt kasvanut uudelleen lähes aikuiseksi kostoa ja maailmanvalloitussuunnitelmia hautoen. Willin ja hänen koulutovereidensa avulla Gwenin suunnitelmat kuitenkin estetään, ja taistelun tuoksinassa Will huomaa omaavansa myös äitinsä lentokyvyn. Vauvat saadaan palautettua aikuisiksi, halveksitut ”apulaissankarit” saavat kunnioitusta ja Will alkaa seurustella Laylan kanssa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Angarano  Will Stronghold  
 Kurt Russell  Steve Stronghold / The Commander  
 Kelly Preston  Josie Stronghold / Jeatstream  
 Danielle Panabaker  Layla  
 Kevin Heffernan  Ron Wilson, koulubussin kuljettaja  
 Mary Elizabeth Winstead  Gwen  
 Bruce Campbell  Boomer  
 Steven Strait  Warren Peace  
 Lynda Carter  rehtori Powers  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä Sky High on varhaisnuorille räätälöity sievistelevä kasvukomedia, jossa monesta muusta elokuvasta lainatuilla aineksilla ei ole saatu aikaan mitään omaperäistä tai kovinkaan hauskaa. ”Metelöivästi etenevä ja hassuihin vempainesittelyihin panostava toimintakomedia on varsin laskelmoitu sekoitus nykyisen nuorisoviihteen populaareimpia elementtejä, tarina-aiheita, teemoja ja yhden ominaisuuden henkilötyyppejä.”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valotie, Päivi: Murrosikäiset supersankarit Turun Sanomat. 11.11.2005. Arkistoitu 20.4.2019. Viitattu 20.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sky High Internet Movie Databasessa. (englanniksi)