Siviilitarkkailija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siviilitarkkailija on osittain sotilastarkkailijan kaltaisia tehtäviä kriisialueella suorittava Euroopan unionin tarkkailija, jonka tehtävänä on valvoa pääasiassa sitä, että tulitaukoa noudatetaan ja ettei siviiliväestöön kohdistu väkivallantekoja eikä omaisuusrikoksia, kuten asuntojen ryöstelyä tai tuhopolttoja.lähde?

Käsite siviilitarkkailija tuli suomen kieleen syyskuussa 2008, kun Venäjän federaatio ja Etelä-Ossetia eivät suostuneet Sarkozyn-Medvedevin rauhansuunnitelman mukaan ottamaan vastaan Etelä-Ossetian tasavallan alueelle tai sen välittömään läheisyyteen entiselle aselepovyöhykkeelle Georgian armeijan sekä Suomen 2008 puheenjohtaman Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön sotilastarkkailijoita, koska Venäjän federaation ja Etelä-Ossetian tasavallan näkemyksen mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ei ollut varoittanut Georgian asevoimien hyökkäyksestä 7. elokuuta 2008. Lisäksi venäläisessä verkkolehdessä oli epäilys siitä, että joku tai jotkut sotilastarkkailijat olisivat ainakin 2007 vuoden aikana antaneet tietoja Georgian asevoimien tiedustelutehtäviä suorittaneelle yliluutnantille tietoja eteläosseettien 24 puolustusasemasta.lähde?

Etyjin jäätyä Euroopan unionin syrjään tarkkailutilanteesta ja lopetettua konsultoinnin, Euroopan unioni ehdotti 150–200 poliisitarkkailijan lähettämistä tukemaan mahdollisesti 20:stä (alun perin 9:stä) 100:aan kasvavaksi suunniteltua Etyjin sotilastarkkailijajoukkoja. Kaikilla siviitarkkailu suorittavilla ei ole suoritettuna poliisin virkatutkintoa tai eivät ole virkavapaalla poliisista. Tämän vuoksi heistä alettiin käyttää nimitystä siviilitarkkailija.lähde?

Koska Etyj lakkasi konsultoimasta tilanteessa,selvennä on Euroopan unionin ajateltu lähettävän 300 siviilitarkkailijaa. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]