Koordinaatit: 42.155°N, 41.654°E

Potin satama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Potin satama

Potin satama (georg. ფოთის საზღვაო ნავსადგური, Potis sazghvao navsadguri) on tärkeä satama Mustanmeren itärannikolla Rioni-joen suulla Potin kaupungissa Georgiassa. Sen UN/LOCODE on GEPTI.

Potin satama on risteyskohta Transkaukasian käytävän eli TRACECAn varrella. Se on monikansallinen projekti, joka kulkee Taškentista Ašgabatin, Türkmenbaşyn, Bakun ja Potin kautta Constanțan satamaan Romaniassa ja Varnan satamaan Bulgariassa. Se liittää siten Keski-Aasian sisämaavaltiot ja Kaukasuksen alueen Itä-Eurooppaan.

Potin ohella Georgian toinen merkittävä satama on Batumin satama.

Sataman rakentaminen Potiin aloitettiin pian sen jälkeen, kun Venäjän keisarikunta oli valloittanut paikan osmaneilta vuonna 1828. Vuonna 1858 Potille annettiin satamakaupungin asema, mutta vasta vuonna 1899 Potin pormestarin Niko Nikoladzen suojeluksessa rakennustyöt kiihtyivät, ja satama valmistui pääosin vuonna 1907. Kun Georgia julistautui itsenäiseksi Saksan tuella vuonna 1918, yhteistyösopimus maiden välille solmittiin juuri Potissa[1]. Brest-Litovskin rauhan jälkeen saksalaiset joukot saapuivat Potin satamaan 15. maaliskuuta 1918 ja kaupunki toimi saksalaisten tukialueena joukkojen kuljettamiseksi muualle Georgiaan. Saksan antauduttua ensimmäisessä maailmansodassa Potiin ja Georgiaan saapuivat brittiläiset joukot.

Satama on sen jälkeen rakennettu uudelleen useita kertoja, viimeksi Alankomaiden valtion ja Euroopan unionin tuella.[2]

Huhtikuussa 2008 Georgia myi 51 prosenttia Potin satama-alueesta Arabiemiirikuntien Ras Al Khaimahin emiraatin investointiviranomaiselle. Sopimuksen tarkoitus on kehittää alueelle vapaatalousalue (FEZ) 49 vuoden sopimuksella ja ottaa käyttöön uusi satamaterminaali. Suunnitelman toteutuksen avasi virallisesti Georgian presidentti Mikheil Saakašvili 15. huhtikuuta 2008.[3]

8. elokuuta 2008 Venäjä pommitti Potin satamaa Etelä-Ossetian konfliktin kärjistyttyä. Georgian hallituksen lausunnon mukaan satama "tuhoutui täysin".[4] Myöhemmin tarkennetuin tiedoin Venäjän ilmavoimat pommittivat Potin satamaa kahdesti: 9. elokuuta kello 00:12 upottaen merikartoitusaluksen ja kaupunkia 01:00.[5] Sataman yhteydessä toimii myös Potin laivastoasema, jonka venäläiset joukot valloittivat elokuussa 2008. Laivastoasemalla tuhottiin sotilaskäyttöinen tutka ja rakennuksia.

Potin laivastoasema ja Potin satama olivat päiviä Venäjän federaation asevoimien hallussa 2008. Kuitenkaan Georgian transitoöljynvienti sataman kautta ei estynyt. Joukot tuhosivat sotilaallisia kohteita Potin laivastoasemalla sekä rannikkovartioston aluksia.

  1. David Marshall Lang: Towards Georgian Independence conflicts.rem33.com. Viitattu 24. elokuuta 2008.
  2. Poti Sea Port: History. Poti Sea Port website.
  3. Christina Tashkevich: President inaugurates Poti port project The Messenger Online.
  4. GEORGIAN PORT OF POTI BOMBED, GOVERNMENT OFFICES EVACUATED georgiandaily.com.
  5. Georgian puolustusministeriö: Georgian territories bombed by Russian jets Ministry of Defence of Georgia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]