Abhasian taistelut 2008

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abhasian taistelut (2008)
Osa Abhasian jäätynyttä konfliktia
Georgia, Ossetia, Russia and Abkhazia (fi).svg
Päivämäärä:

9. elokuuta 2008 – 12. elokuuta 2008

Paikka:

Abhasia

Lopputulos:
Osapuolet

Etelä-Ossetia Abhasia

Georgia

Abhasian taistelut 2008 alkoivat, kun ensiksi Etelä-Ossetiassa oli puhjennut taistelu 7.8. elokuuta alkaen Georgian armeijan ja eteläosseettien sekä venäläisten rauhanturvaajien kesken. Aikaisempui Abhasian sota (1992–1993) johti jäätyneeseen konfliktiin osapuolten välillä. Venäjä on puuttunut konfliktiin, sillä venäläisten hävittäjien on epäilty pudottaneen Georgian tiedustelulennokkeja. Abhasian hallinto oli varoittanut Georgian hyökkäyksen mahdollisuudesta hiukan ennen taistelujen puhkeamista.

Keskeisenä kohteena on ollut Kodorin sola, jonne Abhasian autonominen tasavalta on yrittänyt perustaa hallintoaan, mutta josta on käyty taisteluita.

Abhasian ja Venäjän hyökkäys Kodorin solassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abhasia aloitti taistelun Kodorin solassa noin tuhannen sotilaan voimin,[1] tavoitteenaan häätää Georgian joukot pois solasta, jossa ne ovat tulitaukosopimuksen perusteella ja jonne Georgian hallitus on tukenut Abhasian autonomista tasavaltaa perustamaan hallintoa onnistumatta.

Abhasian hyökkäys alkoi tykistövalmistelulla Georgian asemia vastaan.[2] 9. elokuuta 2008 kello 14:00 venäläiset lentokoneet pommittivat Omarisharan lentoasemaa,[3] joka aikaisemmin on ollut sotilaslentoasema. 10. elokuuta alkoi laajahko maahyökkäys, minkä yhteydessä pommitettiin kello 15:10 ja 20:25 solaa. Pommitukset jatkuivat seuraavana päivänä aamuyöstä 00:31 ja 03:26.[3]

Yhdistyneiden kansakuntien 15 UNOMIGin sotilastarkkailijaa evakuoitiin alueelta Abhasian pyynnöstä.[2]

Venäjän Georgian vastainen merisaarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjä tukee joukkojaan Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa Sevastopolin laivastotukikohdasta Abhasian rannikolle liikkuvilla laivoilla, joiden paluun tukikohtaansa Krimin laivastotukikohtaan Ukraina on uhannut estää. Venäjä on lähettänyt Georgian merisaartoon yhden ohjusristeilijän ja yhden raskaamman Mustanmeren laivaston sota-aluksen.

Venäjä on pakottanut pommituksillaan lopettamaan Baku–Tbilisi–Ceyhan-öljyputken käytön, jolloin Azerbaidžanin öljyä joudutaan kuljettamaan muin keinoin. Venäjä on ilmoittanut, että se ei merisaarrollaan estä öljynkuljetuksia Georgiasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]