Sinilurikki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sinilurikki
Monographoflorie00miva 0206b Coriphilus ultramarinus.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Erittäin uhanalainen [1]
Erittäin uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Polynesianlurikit Vini
Laji: ultramarina
Kaksiosainen nimi
Vini ultramarina
(Kuhl, 1820)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Sinilurikki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sinilurikki Commonsissa

Sinilurikki (Vini ultramarina) on polynesialainen papukaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinilurikin pituus on noin 18 cm ja paino noin 35 g. Sen höyhenpuku on yläpuolelta ja päästä sininen, alapuolelta valkoinen tummansinisin kuvioin. Rinnassa on tummansininen vyö ja vaaleansinisessä pyrstössä on valkoinen kärki. Nokka on ruskea ja ylänokan tyvellä on oranssi reunus, iiris on kellanoranssi ja koivet oranssit. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuoren linnun nokka on musta, iiris tummanruskea ja koivet oranssinruskeat.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinilurikki on Marquesassaarten kotoperäinen laji. Lajin populaation koko on nykyisin mahdollisesti vain muutamia kymmeniä tai satoja yksilöitä. Sitä on tavattu Ua Poulla ja Nuku Hivalla, ja se on siirretty Ua Hukalle ja Fatu Hivalle. Sen kanta on taantunut pääasiassa mustarottien takia. Fossiililöytöjen perusteella sen elinympäristö on aikaisemmin ollut paljon laajempi.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinilurikit asuvat vuoriston alarinteiden metsissä, ja sitä tavataan myös kookospalmumetsiköissä sekä banaani- ja mangoviljelmillä. Ne ovat meluisia ja huomiota herättäviä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä sijaitsee puun kolossa tai onkalossa tai mädäntyneessä, yhä puuhun kiinnittyneenä olevassa kookospähkinässä. Pesintä tunnetaan vain vankeudessa eläneiden parien osalta. Naaras munii tavallisesti kaksi munaa. Muna on kooltaan 22,5*18,6 mm. Molemmat puolisot hautovat ja hoitavat poikasia. Pesäpoikasaika on noin kahdeksan viikkoa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinilurikit syövät siitepölyä, mettä, kukkia, pehmeitä hedelmiä ja hyönteisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Vini ultramarina IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.5.2014. (englanniksi)