Marquesassaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marquesassaaret
Ua Huka
Ua Huka

Marquesas in the pacific ocean.PNG

Merialue Tyynimeri
Saaria yht. 15
Suurin saari Nuku Hiva
Pinta-ala 997 km²
Valtio
Valtio Ranska
Territorio Ranskan Polynesia
Väestö
Väkiluku 9 835
Asutuskeskukset Tai o Hae

Marquesassaaret ovat saariryhmä Ranskan Polynesiassa, Tyynellämerellä. Se jakautuu kahteen pienempään ryhmään, pohjoisiin ja eteläisiin Marquesassaariin. Pohjoiset Marquesassaaret ovat Eiao, Hatutu, Motu Iti, Motu Oa, Motu One, Nuku Hiva, Ua Huka ja Ua Pu. Eteläiset Marquesassaaret ovat Fatu Hiva, Fatu Huku, Hiva Oa, Moho Tani, Motu Nao, Tahuata ja Terihi.

Saaret sijaitsevat noin 1 200 km Tahitilta koilliseen. Saaret ovat vuoristoisia ja korkeimmat huiput kohoavat 1200 metriin.[1]

Marquesassaarten suurin kaupunki ja pääkaupunki on Tai o Hae, joka sijaitsee Nuku Hivan saarella. Entinen pääkaupunki Atuona sijaitsee Hiva Oan saarella.

Kartta Marquesassaarista

Marquesassaarien asukasluku oli 9 835 vuoden 2017 väestönlaskennassa.[2] Saarilla on neljä lentokenttää. Ne sijaitsevat Nuku Hivan, Ua Pun, Ua Hukan ja Hiva Oan saarilla.

Saarilla puhutaan kahta kieltä: pohjoismarquesasia ja etelämarquesasia. Jokaisella asutulla saarella on oma murteensa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marquesas Islands Encyclopædia Britannica. Viitattu 30.6.2016.
  2. Population communale en Polynésie française en 2017 (PDF) ispf.pf: ISPF. Arkistoitu 30.12.2017. Viitattu 8.1.2019. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.