Australsaaret

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australsaaret
Tubuai
Tubuai

Austral islands overview.PNG

Merialue Tyyni valtameri
Saaria yht. 7
Suurin saari Tubuai
Pinta-ala 148 km² km²
Valtio
Valtio Ranska
Territorio Ranskan Polynesia
Kunta Tubuai, Rurutu, Raivavae, Rimatara ja Rapa
Väestö
Väkiluku 6 537

Australsaaret ovat saariryhmä Ranskan Polynesiassa, Tyynellä valtamerellä. Saariryhmää kutsutaan joskus myös nimellä "Tubuaisaaret" ryhmään kuuluvan Tubuain saaren mukaan. Ryhmän saaret ovat Îles Maria, Rimatara, Rurutu, Tubuai, Raevavae, Rapa ja Marotiri. Niistä Îles Maria ja Marotiri ovat asumattomia.

Rapa ja Marotiri sijaitsevat syrjässä muista Australsaarista ja niitä pidetään joskus omana saariryhmänään, Bass-saarina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta Australsaarista

Australsaaret oli kaikista Ranskan Polynesian saariryhmistä viimeinen, joka asutettiin. Sen ensimmäiset asukkaat saapuivat Tahitilta 1000-1300-luvuilla. Eurooppalaiset löysivät saaret 1700-luvulla. Saarista ensimmäisenä löydettiin Rurutu, jonka James Cook näki vuonna 1769. Raevavae löydettiin vuonna 1775, Tubuai vuonna 1777, Rapa vuonna 1791 ja Rimatara vuonna 1811. Saaret ovat kuuluneet Ranskalle 1800-luvulta lähtien.

Kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarilla puhutaan tubuain eli australin kieltä, josta jokaisella asutetulla saarella on oma murteensa. Rapan saarella puhutaan rapaa, jota myös pidetään joskus tubuain murteena.

Australsaarten lippu


Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.