Takaroa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Takaroa

NASAn kuva Takarosta

Muut nimet
Taka-roa, Takapua
Sijainti
Saariryhmä
Sijaintipaikka
Vesialue
Pinta-ala
20 km²
Väestö
Asukasluku
674 (2017)
Suurin kaupunki
Teavaroa
Kartta

Takaroa (myös Taka-roa tai Takapua) on atolli Tuamotussa Ranskan Polynesiassa. Koko atollin pituus on 27,4 km ja leveys 7 km, joskin maa-aluetta on vain kapea ympyrämäinen saarijono. Takaroata lähin saari on Takapoto, joka sijaitsee atollista 10 km lounaaseen. Riuttojen ja saarten takia mereltä käsin ei pääse Takaroan laguuniin.

Takaroa kuuluu Kuningas Yrjön saariin, jossa se muodostaa kunnan Takapoton kanssa. Atollin asukasluku oli 674 vuoden 2017 väestönlaskennassa.[1] Sen suurin kylä on Teavaroa. 90% saaren asukkaista on mormooneja, joilla on ollut jo sata vuotta kirkkorakennus saarella. Takaroan suuresta laguunista kalastetaan hienoja helmiä. Toinen tärkeä elinkeino on turismi.

Ensimmäiset eurooppalaiset Takaroassa olivat hollantilaiset tutkimusmatkailijat Jacob le Maire ja Willem Schouten 14. huhtikuuta 1616. He antoivat saarelle nimen Sondergrond Island. Myöhemmin saaren nimi on muutettu Takaroaksi, joka on polynesialaisten merenjumalan nimi. Saarelle rakennettiin lentokenttä vuonna 1986.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population communale en Polynésie française en 2017 (PDF) ispf.pf: ISPF. Arkistoitu 30.12.2017. Viitattu 8.1.2019. (ranskaksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Takaroa  –  :de:Takaroa