Simi Valley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simi Valley

Simi Valley

Koordinaatit: 34°16′16″N, 118°44′22″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Kalifornia
Piirikunta Ventura
Hallinto
 – Pormestari Paul Miller
Korkeus 234 m
Väkiluku (2010[1]) 124 237
Aikavyöhyke UTC-8
(kesäaika UTC-7)
Simi Valley on kaupunki Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Simi Valley kuuluu Los Angelesin esikaupunkivyöhykkeeseen. Kaupungin asukasluku oli 124 237 vuonna 2010.[1]

Simi Valley kuuluu Tyynenmeren rannikolla sijaitsevaan Venturan piirikuntaan. Nimensä mukaisesti Simi Valley sijaitsee laaksossa, etelä-Kalifornialle tyypillisessä kukkulamaastossa. Alueella vallitsee välimerenilmasto, jossa sateet ajoittuvat talveen ja kesällä on hyvin kuivaa ja kuumaa, erityisesti Simi Valleyn kaltaisissa laaksoissa. Kaupungin läpi kulkee länsirannikon rautatie, jolla on suora yhteys sekä Meksikon että Kanadan rajojen tuntumaan. Vielä merkittävämpi on California State Route 118 -moottoritie, joka Simi Valleyn kohdalla kantaa nimeä Ronald Reagan Freeway. Kaupunki nimittäin tunnetaan Ronald Reaganin presidentillisestä kirjastosta, jonka luona on myös Reaganin hauta, sekä luokituksestaan yhtenä koko Yhdysvaltojen turvallisimmista kaupungeista naapurikaupunki Thousand Oaksin kanssa.

Simi Valleyn yleismaisemaa

Simi Valley oli aikoinaan chumash-intiaanien asuttama, ja nämä elättivät itsensä pääasiassa keräilyllä ja metsästyksellä. Chumashit olivat yksi Kalifornian kehittyneimmistä intiaaniheimoista, mistä kertovat lukuisat kehittyneet luolamaalaukset. Myös kehittyneitä kanootteja on ollut käytössä. Espanjalaiset pitivät chumasheja kehittyneimpänä intiaaniheimona.

El Rancho Simi oli espanjalaisten ensimmäinen siirtomaa-alue Los Angelesin pohjoispuolella, ja vuonna 1795 se päätyi Santiago Pico -nimiselle ylimykselle kumppaneineen Meksikon itsenäistyttyä Espanjasta. Tärkein henkilö El Rancho Simin aikana oli kuitenkin Santa Barbaran presidion eli linnoituksen kapteeni Don Jose de la Guerra y Noriega, joka omisti seudulla suuria maa-alueita.

1860- ja 1870-luvuilla alueelle saapui muutamia yhdysvaltalaisia, jotka jatkoivat espanjalaisten karjankasvatusta sekä alkoivat viljellä maata. Pian siirtolaisia tuli lisää, ja nopeasti alueelle nousi muun muassa vesilaitos ja hotelli palvelemaan siirtolaisia.

Simi Valley on kasvanut voimakkaasti 1900-luvulla, erityisesti keskiluokan pakona esikaupunkeihin tunnettu ilmiö on tuonut huomattavasti ihmisiä rauhalliseen ja väljään Simi Valleyhin.

Vuosina 1974–1983 kaupungin ympäristössä sijaitsevalla Big Sky Movie Ranchin maisema-alueella kuvattiin Michael Landonin suosittua televisiosarjaa Pieni talo preerialla. Sarjan jäähyväisjaksossa koko Walnut Groven kaupunki räjäytetään palasiksi, ja ainoastaan kirkon ja itse ”pienen talon” lavasteet säilytettiin. Pieni talo oli pitkään suosittu turistikohde, mutta se tuhoutui lokakuussa 2003 seudulla riehuneissa maastopaloissa.

Kaupunkia ovat vaivanneet säännölliset maastopalot kuivilla kukkuloilla, mutta erityisen huonoa julkisuutta se sai marraskuussa 1991 Rodney Kingin tapauksessa. Los Angelesin poliisi ajoi takaa mustaa rattijuoppoa Rodney Kingiä, ja takaa-ajo päättyi Simi Valleyhin, jossa valkoiset poliisit pahoinpitelivät Kingiä vakavasti. Tapaus saatiin videolle, jonka julkaisu aiheutti suuria rotumellakoita koko maassa.

Latham Street, tyypillinen katu Simi Valleyn asuinalueella.

US Census Bureaun mukaan kaupungin asukasluku oli vuonna 2004 199 987, mutta muut tiedot ovat vuodelta 2000. Näissä mainitaan kotitalouksien määräksi 36 412. Kotitalouksista 42,5 prosentissa on alle 18-vuotiaita lapsia. Rotujen osuudet ovat seuraavat: europidejä 81,33 prosenttia, negridejä 1,26 prosenttia, intiaaneja 0,70 prosenttia ja aasialaisia 6,33 prosenttia. 16,82 prosenttia on minkä tahansa rotujen latinoja. Miesten osuus on 49,5 ja naisten 50,5 prosenttia. Alaikäisten osuus on 28,4 prosenttia.

Simi Valleyn eniten työllistävä ala on palvelusektori. Kaupungissa on myös jonkin verran teollisuutta. Tärkein teollisuusala on konepajateollisuus, jota edustaa 69 yritystä. Toisena on metalliteollisuus 51 yrityksellä, muita aloja ovat puu-, muovi-, elintarvike- ja tekstiiliteollisuus. Saksalaisella autonvalmistajalla Volkswagenilla on kaupungissa suuri teollisuuskompleksi.

Kotitalouksien keskimääräiset vuositulot ovat 70 370 dollaria vuodessa, joka on noin 72 prosenttia enemmän kuin Yhdysvalloissa keskimäärin.

  1. a b Simi Valley city, California U.S. Census Bureau. Viitattu 26.5.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]