Siikajoki (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siikajoki
Koskienergia Oy:n Ruukinkosken voimalaitos
Koskienergia Oy:n Ruukinkosken voimalaitos
Alkulähde Kajaani
Laskupaikka Siikajoki
Maat Suomi
Pituus 160 km
Alkulähteen korkeus 184,4 m
Valuma-alue 4 318 km²

Siikajoki on Siikajoen vesistön pääosin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva 160 kilometriä pitkä joki. Siikajoki alkaa Kajaanin kaupungin alueella sijaitsevasta Pieni-Kaakkuri-järvestä[1][2], ja se laskee Perämereen Siikajoen kunnan alueella. Joen vesistöalue ulottuu Kajaanin, Pyhännän, Vaalan, Siikalatvan, Kärsämäen, Haapaveden, Raahen, Limingan ja Siikajoen kuntien alueille. [3]

Joen vesistöalueen pinta-ala on 4 318 km² ja sen järvisyys 2,2 %. Sen suurin sivu-uoma on Lamujoki. Joen muita sivu-uomia ovat Pyhännänjoki, Mulkuanjoki, Neittävänjoki ja Luohuanjoki. Vesistöalueen merkittävimpiä luonnonjärviä ovat Iso Lamujärvi, Pyhännänjärvi ja Kurranjärvi[4] sekä tekojärviä Kortteisen tekojärvi ja Uljuan tekojärvi.

Siikajoen yläjuoksua kutsutaan nimellä Siikalatva. Siikalatvan alue on huomattavan soista. Pääuoman varressa ovat Kestilän, Rantsilan, Paavolan, Revonlahden ja Siikajoen kirkonkylät. Jokilaakson alajuoksu on viljavaa maatalousmaisemaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansallisomaisuus turvaan – valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita, 323. Lakkasuo-Kaakkurisuo (Kajaani) 2012. WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi. Viitattu 24.5.2015.
  2. Pieni-Kaakkuri Maanmittauslaitos. Viitattu 1.1.2009.
  3. Paikkatietoikkuna – Hydrografia — Päävesistöalueet Maanmittauslaitos. Viitattu 3.11.2013.
  4. Siikajoen vesistöalue Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus. Viitattu 13.2.2008.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.