Sianpuolukat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sianpuolukat
Sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi)
Sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Alaheimo: Arbutoideae
Suku: Sianpuolukat Arctostaphylos
Adans.
Katso myös

  Sianpuolukat Wikispeciesissä
  Sianpuolukat Commonsissa

Sianpuolukat (Arctostaphylos) on kanervakasveihin (Ericaceae) kuuluva kasvisuku. Sianpuolukoita on kaikkiaan noin 70 lajia, joista Suomessa tavataan vain kaksi: sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi) ja riekonmarja (Arctostaphylos alpina). Riekonmarja luokitellaan usein myös riekonmarjojen (Arctous) sukuun.

Sianpuolukoiden suvun on kuvannut ranskalainen kasvitieteilijä Michel Adanson vuonna 1763. Suvun tyyppilaji on sianpuolukka, jonka Carl von Linné alun perin sijoitti mansikkapuiden (Arbutus) sukuun.

Suvun nimi Arctostaphylos tulee kreikan sanoista arktos (tarkoittaa karhua tai pohjoista) ja stafyle (tarkoittaa rypälettä).[1] Sianpuolukoita voisi nimittää siten karhunrypäleiksi tai pohjanrypäleiksi. Molemmat suomalaiset lajit (sianpuolukka ja riekonmarja) ovat kuitenkin mauttomia, eikä niillä ole juuri marjastusarvoa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sianpuolukat ovat monivuotisia, matalakasvuisia, suikertavia leveälehtisiä varpuja, jotka kasvavat maassa usein mattomaisina mättäinä. Kukat ovat pienet, ruukkumaiset ja hyvin ahdassuiset. Hedelmä on marja (tai oikeastaan monikivinen luumarja), jossa on tavallisesti viisi siementä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sianpuolukoihin luokitellaan 71 lajia. Ne esiintyvät muutamaa lukuun ottamatta kaikki Kaliforniassa tai muualla Länsi-Yhdysvalloissa.[2] Lajeista sianpuolukalla on laaja, koko pohjoisen pallonpuoliskon kattava levinneisyys arktisella–lauhkealla vyöhykkeellä.[3]

Sianpuolukkalajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riekonmarja (Arctous alpina eli Arctostaphylos alpina, syn. A. alpinus) on sijoitettu 2010-luvulle asti sianpuolukoihin, mutta laji on päätetty uudelleen luokitella riekonmarjoihin (Arctous).[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anderberg, A. & A.-L.: Den virtuella floran: Arctostaphylos 2004–2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 8.7.2009. (ruotsiksi)
  2. Govaerts, R. et al.: Arctostaphylos Adans. Plants of the World Online. 2023. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 8.6.2023. (englanniksi)
  3. Govaerts, R. et al.: Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 25.12.2021. (englanniksi)
  4. Govaerts, R. et al.: Arctous alpina (L.) Nied. Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 25.12.2021. (englanniksi)
  5. Riekonmarja (tuntuririekonmarja) – Arctous alpina Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 25.12.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.