Sherlock Holmes (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sherlock Holmes
Elokuvan mainosjuliste.
Elokuvan mainosjuliste.
Ohjaaja Guy Ritchie
Käsikirjoittaja Michael Robert Johnson
Anthony Peckham
Simon Kinberg
Tuottaja Joel Silver
Lionel Wigram
Susan Downey
Dan Lin
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Philippe Rousselot
Leikkaaja James Herbert
Pääosat Robert Downey Jr.
Jude Law
Rachel McAdams
Mark Strong
Eddie Marsan
Kelly Reilly
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö Silver Pictures
Village Roadshow Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Amazon Video
Ensi-ilta
Kesto 128 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 000 000 dollaria[1]
Tuotto 524 028 679 dollaria[2]
Seuraaja Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Sherlock Holmes on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva, jonka on ohjannut Guy Ritchie. Se kertoo Arthur Conan Doylen luomasta samannimisestä salapoliisista ja perustuu hyvin löyhästi Doylen alkuperäisteoksiin. Tarina sijoittuu vuoteen 1890, ja sen aiheena on Britanniaa uhkaava salajuoni, jonka Holmes kumppaneineen yrittää tukahduttaa.[3] Yhdysvalloissa elokuva sai ensi-iltansa 25. joulukuuta 2009 ja Suomessa 22. tammikuuta 2010.

Nimiosassa Sherlock Holmesia näyttelee Robert Downey Jr. ja tohtori Watsonia esittää Jude Law. Elokuvan femme fatale on Irene Adler, jota esittää Rachel McAdams. Ritchie piti McAdamsia liian nuorena Adlerin rooliin, mutta Downey Jr. onnistui vakuuttamaan ohjaajan McAdamsin sopivuudesta näyttelemään Holmesin mielitiettyä.[4] Holmesin vastapuolta edustaa satanismia harjoittava lordi Blackwood, jota näyttelee Mark Strong.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumapaikka on Lontoo vuonna 1890. Yksityisetsivä Sherlock Holmes ja hänen ystävänsä tohtori Watson saavat estettyä nuoren naisen ritualistisen murhan. Tekijäksi paljastuu lordi Blackwood, joka on aiemmin murhannut viisi nuorta naista samalla tavalla. Scotland Yardin komisario Lestrade ja hänen miehensä saapuvat paikalle ja pidättävät Blackwoodin.

Kolme kuukautta myöhemmin Watson on kihlautunut Mary Morstanin kanssa ja aikoo muuttaa pois 221B Baker Streetiltä, jossa on asunut yhdessä Holmesin kanssa. Samaan aikaan lordi Blackwood on saanut kuolemantuomion ja pyytää Holmesia viimeiseksi vieraakseen. Hän antaa Holmesille varoituksen, että vielä kolme ihmistä kuolee, eikä tämä voisi sitä estää. Myöhemmin Blackwood teloitetaan hirttämällä.

Holmesin luona vierailee hänen rakastettunsa Irene Adler, joka pyytää Holmesia etsimään kadonnutta miestä, Luke Reordania. Irenen lähdettyä Holmes seuraa häntä naamioituneena ja näkee hänen tapaavan tuntemattomaksi jäävän miehen. Holmes päättelee miehen olevan professori, ja tietää Irenen työskentelevän miehelle mutta samalla pelkäävän häntä.

Holmes ja Watson saavat tietää, että lordi Blackwood on nähty kävelemässä hautausmaalla. Heidän päästyään paikalle Lestrade kertoo, että Blackwoodin hautaholvin päällyslaatta on rikottu sisältäpäin. Hauta-arkusta löytyy kadonneen Luke Reordanin ruumis, ja Blackwoodin aletaan uskoa nousseen kuolleista. Ruumiista löytyneiden vihjeiden perusteella Holmes ja Watson etsivät Reordanin asunnon. He huomaavat Reordanin tehneen laboratoriossaan erilaisia kokeita, joilla tämä yritti yhdistää tiedettä ja jonkinlaista noituutta, ja tietävät Reordanin työskennelleen Blackwoodin kanssa. Holmes ja Watson joutuvat tappeluun paikkaa polttamaan tulleita Blackwoodin kätyreitä vastaan.

Päästyään putkasta Holmes viedään taikuutta harjoittavaan Neljän veljeskunnan temppeliin. Siellä hän tapaa temppelin johtajan Sir Thomasin, Amerikan suurlähettiläs Standishin sekä sisäasiainministerin lordi Cowardin. Holmes saa päättelemällä selville, että lordi Blackwood on Sir Thomasin avioton poika. Hän suostuu kuitenkin veljeskunnan johtajien pyyntöön pysäyttää Blackwood.

Samana yönä Sir Thomas hukkuu kylpyammeeseensa poikansa lordi Blackwoodin katsellessa, ja seuraavana iltana lordi Coward kutsuu veljeskunnan jäsenet koolle. Hän ehdottaa Blackwoodia astumaan Sir Thomasin paikalle, ja Blackwood ilmestyy veljeskunnan jäsenten eteen. Hän aikoo ”taikavoimiensa” avulla luoda uuden tulevaisuuden ja ottaa Britannian kansalaiset ja lopulta koko maailman valtansa alle. Standish vastustaa tätä ja yrittää ampua Blackwoodin, mutta leimahtaakin itse liekkeihin painaessaan liipaisinta ja putoaa ikkunan läpi kuolemaansa.

Lordi Coward julistaa pidätysmääräyksen Holmesista, jonka on piilouduttava. Holmes tutkii veljeskunnan rituaaleja ja tunnistaa Blackwoodin murhien tapahtumapaikoista tietyn kaavan. Tästä hän päättelee viimeisen murhan uhrien olevan parlamentin jäsenet. Lestraden avulla Holmes lavastaa oman pidätyksensä ja hänet viedään Cowardin luo, jossa hän Cowardin vaatteiden perusteella päättelee tämän ja Blackwoodin viimeistelleen seremoniansa parlamentin viemäriverkostossa.

Holmes pääsee karkuun Cowardilta ja hän, Watson ja Irene löytävät viemäreistä laitteen, joka perustui Reordanin tekemiin kokeisiin. Se on suunniteltu vapauttamaan syanidikaasua parlamenttiin ja tappamaan kaikki muut paitsi Blackwoodin kannattajat, joille on salaa juotettu vastalääke. Blackwood astuu parlamentin eteen ja kertoo aikovansa kello 12:n lyönnillä kutsua pimeitä voimia. Selkänsä takana hän kuitenkin pitää kytkintä, joka käynnistää viemäreissä olevan laitteen. Blackwood painaa kytkintä aktivoidakseen laitteen, mutta Irene Adler ehtii poistaa syanidia sisältävät sylinterit, jolloin laite pysähtyy.

Irene pakenee sylinterien kanssa paikalta, Holmes lähtee hänen peräänsä ja Blackwood puolestaan Holmesin perään. Holmes ja Blackwood päätyvät taistelemaan keskeneräisen Tower Bridgen huipulla. Blackwood jää alakynteen, jolloin Holmes paljastaa kaikkien tämän yliluonnollisina pidettyjen tekojen ja henkiinheräämisen olleen vain tiedettä ja silmänkääntötemppuja. Blackwood putoaa siltatyömaan huipulta ja lopulta hänen kaulansa ympärille kiertynyt ketju hirttää hänet. Irene paljastaa Holmesille joutuneensa työskentelemään professorille nimeltä Moriarty, ja varoittaa ettei miestä tule aliarvioida.

Watson on muuttamassa pois Baker Streetiltä, kun poliisi tulee paikalle ja ilmoittaa yhden konstaapelin löytyneen ammuttuna viemäristön luota, jossa Blackwoodin kone oli. Holmesille ja Watsonille valkenee, että asialla on ollut Moriarty, joka oli havitellut tärkeää radioaaltoihin perustuvaa osaa koneesta, ja käyttäneen Irenea hämäyksenä. Holmes odottaa innolla uutta vastustajaansa, ja ilmoittaa avaavansa tapauksen uudelleen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robert Downey Jr.  Sherlock Holmes  
 Jude Law  tohtori John Watson  
 Rachel McAdams  Irene Adler  
 Mark Strong  lordi Henry Blackwood  
 Eddie Marsan  komisario Lestrade  
 Kelly Reilly  Mary Morstan  
 James Fox  Sir Thomas Rotheram  
 Hans Matheson  lordi Coward  
 Geraldine James  rouva Hudson  
 Robert Maillet  Dredger  
 William Hope  Yhdysvaltain suurlähettiläs Standish  
 William Houston  konstaapeli Clark  
 Oran Gurel  Luke Reordan  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes-sivustolla elokuvan arvioista 69% oli positiivisia keskiarvolla 6,22/10, perustuen 242 arvosteluun.[6] Metacritic on laskenut elokuvan 34 arvosteluun perustuen painotetun keskiarvon 57/100.[7]

Helsingin Sanomien kriitikon Veli-Pekka Lehtosen mukaan elokuvan Holmes ”ottaa tukevan irtioton Holmes-perinteestä”. Hän ei ole yläluokkainen Holmes, kuten 1980-luvun tv-sarjan Jeremy Brett tai 1940-luvun Basil Rathbone. Downey Jr.:n Holmes on pikemminkin toimintasankari elokuvassa, jossa kokonaisuus ei pysy hallinnassa.[8]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osa Sherlock Holmes: A Game of Shadows sai ensi-iltansa vuonna 2011. Elokuvasarjaan on suunniteltu myös kolmatta osaa.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Damon Wise (Helmikuu 2009). "20 to watch in 2009". Empire.
  2. Sherlock Holmes Box Office Mojo. Viitattu 1.4.2013. (englanniksi)
  3. http://uk.movies.ign.com/articles/915/915342p1.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. http://www.comingsoon.net/news/showestnews.php?id=54111 (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. http://uk.movies.ign.com/articles/935/935133p1.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. ”Sherlock Holmes (2009)” Rotten Tomatoes. Fandango. Viitattu 9.2.2020. (englanniksi)
  7. ”Sherlock Holmes (2009): Reviews” Metacritic. CNET Networks. Arkistoitu 16.2.2010. Viitattu 9.2.2020. (englanniksi)
  8. Veli-Pekka Lehtonen: Senkka nenästä Sherlock. (Nyt-liite) Helsingin Sanomat, 22.1.2009, s. 12. Sanoma Media Finland.
  9. Kroll, Justin: ‘Rocketman’s’ Dexter Fletcher to Direct ‘Sherlock Holmes 3’ (EXCLUSIVE) Variety. 11.7.2019. Viitattu 9.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]