Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Ohjaaja Guy Ritchie
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Philippe Rousselot
Leikkaaja James Herbert
Tuotantosuunnittelija Sarah Greenwood
Pukusuunnittelija Jenny Beavan
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta
  • Yhdysvallat 16. joulukuuta 2011
  • Suomi 23. joulukuuta 2011[1]
Kesto 129 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 125 000 000 dollaria
Tuotto 543 848 418 dollaria
Edeltäjä Sherlock Holmes
Seuraaja Sherlock Holmes III
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Sherlock Holmes: A Game of Shadows on 16. joulukuuta 2011 ensi-iltansa saanut brittiläis-yhdysvaltalainen toimintaelokuva.[2] Se on jatko-osa vuoden 2009 Sherlock Holmes -elokuvalle, ja kertoo Arthur Conan Doylen luomasta samannimisestä salapoliisista. Elokuvan on ohjannut Guy Ritchie ja pääosissa ovat Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace ja Jared Harris. Kolmas Sherlock Holmes -elokuva on suunnitteilla.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1891. Sherlock Holmesin rakastajatar Irene Adler lähtee huutokauppaan toimittamaan paketin tohtori Hoffmanstahlille, maksuna kirjeestä jonka tämä antaa Irenelle. Hoffmanstahl avaa paketin, johon on piilotettu pommi. Sherlock Holmes tulee paikalle ja estää pommin räjähdyksen ihmisjoukossa. Hän nappaa kirjeen Irenelta, ja Irene ja tohtori Hoffmanstahl poistuvat. Hetkeä myöhemmin Holmes löytää Hoffmanstahlin salamurhattuna. Irene tapaa kuppilassa professori James Moriartyn, jolle hänen oli tarkoitus tuoda kirje, ja kertoo että se vietiin häneltä. Moriarty tietää Irenen rakkauden Holmesia kohtaan vaarantavan aseman hänen kätyrinään, joten hän surmaa Irenen myrkyttämällä.

Myöhemmin tohtori Watson saapuu Baker Streetille ja tapaa Holmesin, joka on päihteiden voimalla tutkinut itsekseen näennäisesti toisiinsa liittymättömiä murhia, räjähdyksiä ja bisneshankkeita eri puolilta maailmaa. Hän on saanut yhdistettyä ne kaikki yhteen mieheen: James Moriartyyn. Holmes tapaa Watsonin polttareissa veljensä Mycroftin sekä mustalaisennustaja Simzan, ja antaa tälle Irenelta viemänsä, Simzalle osoitetun kirjeen. Kirje on hänen veljeltään Reneltä. Holmes nujertaa kasakan, joka on lähetetty tappamaan Simza, mutta Simza pakenee ennen kuin Holmes ehtii kuulustella häntä.

Watsonin ja Mary Morstanin häiden jälkeen Holmes tapaa vihollisensa Moriartyn ensimmäisen kerran. Hän kertoo, ettei Watson enää avusta häntä ja pyytää Moriartya jättämään tohtorin ja Maryn rauhaan. Moriarty kuitenkin kieltäytyy tästä ja ilmoittaa Irenen kuolleen äkillisesti tuberkuloosiin, vihjaten tappaneensa hänet. Kostonhaluisena Holmes ilmoittaa aikovansa tuhota Moriartyn, ja hyväksyvänsä että Moriarty sitä vastoin tuhoaa hänet.

Watson ja Mary ovat lähdössä Brightoniin häämatkalle, kun Moriartyn miehet hyökkäävät heidän kimppuunsa junassa. Holmes tulee heidän avukseen ja pelastaakseen Maryn hän heittää naisen junasta alla olevaan jokeen, jossa Mycroft nostaa hänet veneeseensä. Päihitettyään Moriartyn miehet Holmes ja Watson jatkavat matkaa Pariisiin, josta he löytävät Simzan. Holmes kertoo Simin olevan kohde, sillä hänen veljensä Rene työskentelee Moriartylle ja on saattanut kertoa sisarelleen tämän suunnitelmista. Sim johdattaa Holmesin ja Watsonin entisen anarkistiryhmänsä päämajaan, jossa he tapaavat liikkeen johtajan Claude Ravachen. Heille kerrotaan, että anarkistit oli pakotettu asettamaan pommeja Moriartyn puolesta.

Holmes on päätellyt uuden pommin olevan Pariisin oopperassa, joten kolmikko kiirehtii oopperatalolle jossa esitetään Don Giovannia. Liian myöhään Holmes kuitenkin tajuaa tulleensa huijatuksi ja että pommi onkin läheisessä hotellissa. Räjähdyksessä kuolee joukko hotelliin kokoontuneita liikemiehiä. Holmesille selviää, että pommin olikin tarkoitus peittää yhden miehen, asevalmistaja Alfred Meinhardin salamurha. Holmes ja Watson tajuavat, että murhan takana oli Moriartyn palkkatappaja Sebastian Moran. Meinhardin kuoleman johdosta hänen asetehtaansa Saksassa siirtyy Moriartylle. Holmes haluaa välttää edellisillan erehdyksensä ja vakoilemalla Moriartya hän saa tietää tämän olevan matkalla Saksaan uudelle asetehtaalleen. Holmes, Watson ja Sim joukkoineen seuraavat häntä sinne.

Holmes tainnutetaan tehtaalla, jossa Moriarty kuulustelee ja kiduttaa häntä, Watsonin tapellessa Morania vastaan. Holmes selittää koko Moriartyn juonen paljastaen, että professori on useita peitenimiä käyttämällä hankkinut osakkeita sotaa hyödyntävistä yrityksistä, ja aikoo aloittaa maailmansodan tienatakseen omaisuuden. Samaan aikaan Watson laukaisee piilotetun tykin kohti vartiotornia, jossa Moran on piilossa. Torni romahtaa suoraan sen varaston päälle, jossa Moriarty ja Holmes ovat, ja molemmat jäävät romun alle. Watson auttaa loukkaantunutta Holmesia, ja yhdessä Simin kanssa he pakenevat asemiehiä metsän läpi liikkuvaan junaan. Holmes päättelee, että Moriartyn viimeinen kohde on Sveitsissä pidettävä rauhankokous, jossa on tarkoitus luoda sota eri maiden välille.

Ennen rauhankokousta selviää, että Rene on salamurhaaja, jonka on tarkoitus hyökätä rauhankokouksessa, ja että hänen kasvonsa on naamioitu tohtori Hoffmanstahlin tekemässä leikkauksessa yhdeksi kokouksen suurlähettiläistä. Holmes ja Moriarty tapaavat parvekkeella ja kilpailevat älykkyydestä shakkipelin äärellä. Watson ja Sim tunnistavat lopulta Renen ja saavat estettyä tappoyrityksen, mutta Moran salamurhaa Renen ampumalla häneen tappavan kurare-nuolen. Vaikka Moriartyn kaavailema sota on estetty, hän on yhä varma voitostaan ja sanoo maailmansodan olevan loppujen lopuksi väistämätön. Holmes paljastaa, että ollessaan Moriartyn kidutettavana hän oli vaihtanut Moriartyn tärkeän muistikirjan, joka sisälsi kaikki tiedot hänen omaisuudestaan, ja sen kaksoiskappaleen keskenään. Muistikirja on toimitettu Lontooseen Maryn haltuun. Koodikieltä sisältävän kirjan avulla, jonka Holmes vei Moriartyn toimistosta heidän ensitapaamisellaan, Mary luovuttaa muistikirjan tiedot Scotland Yardin komisario Lestradelle. Tämä jäädyttää Moriartyn varat ja lahjoittaa ne hyvään tarkoitukseen. Holmes ja Moriarty harrastavat mielen aikidoa, mutta molemmat tajuavat Moriartyn voittavan tappelun Holmesin olkapäävamman takia. Moriarty on raivoissaan vannonut tappavansa sekä Watsonin että Maryn, joten Holmes pudottaa viimeisenä keinonaan heidät molemmat parvekkeen kaiteen yli alla kuohuvaan vesiputoukseen. Molempien oletetaan kuolleen.

Holmesin muistotilaisuuden jälkeen Watson ja Mary valmistautuvat lähtemään häämatkalleen. Watson saa postipaketissa Mycroftin happilaitteen, josta Holmes oli kiinnostunut veljensä luona ennen rauhankokousta. Watson tajuaa, että Holmes saattaa olla yhä elossa ja lähtee kysymään Marylta paketin tuoneesta postimiehestä. Holmes on piiloutunut Watsonin työhuoneeseen pukeutuneena sisustusta vastaavaan camouflage-pukuun. Riisuttuaan naamionsa hän lukee Watsonin muistelmien viimeistä sivua kirjoituskoneelta, ja lisää sanan ”LOPPU” perään kysymysmerkin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robert Downey Jr.  Sherlock Holmes  
 Jude Law  tohtori John Watson  
 Noomi Rapace  Simza Heron  
 Jared Harris  professori James Moriarty  
 Kelly Reilly  Mary Watson  
 Eddie Marsan  komisario Lestrade  
 Stephen Fry  Mycroft Holmes  
 Rachel McAdams  Irene Adler  
 Geraldine James  rouva Hudson  
 Paul Anderson  Sebastian Moran  
 Thierry Neuvic  Claude Ravache  
 Wolf Kahler  tohtori Hoffmanstahl  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Esitystiedot) Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 1.10.2018.
  2. Sciretta, Peter: Sherlock Holmes 2 Gets December 2011 Release Date, Rachel McAdams Will Return slashfilm.com. 27.5.2010. Viitattu 28.2.2011. (englanniksi)
  3. Kroll, Justin: ‘Rocketman’s’ Dexter Fletcher to Direct ‘Sherlock Holmes 3’ (EXCLUSIVE) Variety. 11.7.2019. Viitattu 9.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.