Shane McCutcheon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Shane McCutcheon on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa L-koodi. Häntä näyttelee yhdysvaltalainen näyttelijä Katherine Moennig. Shane asuu Los Angelesissa Kaliforniassa ja on ammatiltaan kampaaja.

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Shane on hyvin empaattinen, välittävä ja erittäin uskollinen ystävilleen. Hän ei halua sitoutua, koska pelkää rakastumista, sydämensä särkymistä ja toisista ihmisistä riippuvuutta, minkä takia hän harrastaa irtosuhteita. Shane on harrastanut seksiä yli tuhannen ihmisen kanssa. Hän pilaa toistuvasti ihmissuhteensa silloin, kun ne menevät hyvin. Esimerkkinä tästä Shane pettää kolmannella kaudella tyttöystäväänsä Carmen de la Pica Moralesia (Sarah Shahi), jonka kanssa aikoo mennä naimisiin, ja viidennellä kaudella Paigea, jonka kanssa etsii yhteistä taloa. Huolimatta Shanen vioista hän on erittäin välittävä, lojaali ja on aina tukemassa ystäviään kun he tarvitsevat apua. Shane oli ainoa, joka käveli pois Lez Girlin (Jennyn elokuvan) kuvauksista, kun Jenny menetti otteensa elokuvasta. Joskus Shane joutuu tilanteisiin, missä muut ihmiset käyttävät häntä omiin tarkoituksiinsa, esimerkiksi silloin kun Veronica Bloom palkkaa Shanen hänen empaattisuutensa takia juttelemaan naisen kanssa, tarkoituksena saada nainen luovuttamaan oikeudet naisen elämästä kertovassa elokuvasta.

Hahmon tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustatarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shane syntyi Austinissa, Teksasissa. Hänen huumeriippuvainen äitinsä luovutti hänet sijaishuoltoon kun Shane oli yhdeksänvuotias, eikä hän koskaan tuntenut isäänsä. Shane on tiennyt olevansa lesbo jo nuoresta iästä asti: hän ihastui ensimmäistä kertaa tyttöön kahdeksanvuotiaana. Hän jätti lukion kesken ja ryhtyi sen jälkeen prostituoiduksi Santa Monica Bulevardilla. Hän esitti poikaa palvellakseen homomiehiä, mutta ei ikinä mennyt seksiin asti. Shane sanoi myöhemmin, että hänet olisi voitu tappaa, jos joku olisi tajunnut hänen olevan oikeasti nainen. Shane lopetti työnsä prostituoituna, kun eräs hänen asiakkaansa maksoi hänet kampaajakouluun. Toisella tuotantokaudella Shane ripittäytyy papille, mistä ilmenee, että hänet on kasvatettu katolilaiseksi.

L-koodin käsikirja paljastaa, että Shane oli koditon ainakin kuusi kuukautta, ja nukkui silloin kuorma-autossaan. Shane kamppaili joskus huumeongelmien kanssa, ja lipsuu vielä joskus käyttämään epätoivoisina aikoina. Shane ei ole kiinnostunut parisuhteista, ja onkin harrastanut seksiä eri ihmisten kanssa väliltä 950 ja 1200.

"Kuulustelunauhojen" mukaan, mitkä lisättiin Showtimen sivuille sarjan loppumisen jälkeen, Shane tapasi tulevan parhaan ystävänsä Alice Pieszeckin työskennellessään kampaamossa. Alice oli asiakas, ja vei Shanen päivälliselle urkkiakseen paikallisia juoruja häneltä, mutta pitkäkestoinen ystävyyssuhde alkoi sen jälkeen.


1. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kauden alussa Shane asuu yhden makuuhuoneen asunnossa kolmen taistelunhaluisen lesbon kanssa. Hän työskentelee kampaajana Latherissa, trendikkäässä salongissa, joka palvelee monia Hollywood-persoonia. Häntä myös vainoaa hänen entinen rakastajansa Lacey, joka on katkera siitä, ettei Shane halua aloittaa suhdetta hänen kanssaan. Useiden yhteenottojen jälkeen, mukaan lukien flyereiden levittäminen ympäri homobaareja ja Shanen siveettömyyden altistaminen, Shane on valmis ratkaiseman tilanteen juttelemalla Laceyn kanssa tämän hylkäämiseksi jätetyn-pelosta. Lopulta he tekevät sopimuksen, että Lacey lopettaa Shanen vainoamisen ja flyereiden levittämisen, jos Shane harrastaa hänen kanssaan seksiä vielä viimeisen kerran.

Myöhemmin Shane tapaa ystävänsä Cliven, joka tarvitsee asuntoa. Shane suostuu vastahakoisesti ottamaan Cliven asuntoonsa, mutta potkii hänet myöhemmin pihalle saatuaan selville, että Clive on varastanut häneltä ja hänen kämppiksiltään. Harry Samchuck lähettää bisnestyökaverinsa vaimon Shanen salonkiin antaakseen Shanelle mahdollisuuden verkostoitua hollywoodilaisten asiakkaiden kanssa. Hän alkaa saada nimeä kampaajana. Shane tapaa Cherie Jaffen (Rosanna Arquette), naimisissa olevan naisen jonka kanssa hän aloittaa suhteen ja lopulta alkaa tuntea syvempiä tunteita häntä kohtaan. Cherie suostuttelee miehensä Steven investoimaan Shanen omaan kampaamoon, mutta suunnitelma kariutuu kun Cherien tytär Clea rakastuu Shaneen. Steve luulee, että Shane makaa hänen tyttärensä kanssa ja sanoo Shanelle tapattavansa hänet, jos Shane tulee lähelleenkään hänen perhettään. Cherie kertoo Shanelle, että vaikka rakastaisikin tätä, hän ei voi jättää korkealuokkaista elämäntapaansa.

2. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shane muuttaa samaan asuntoon ystävänsä Jennifer Schecterin (Jenny) kanssa. He löytävät kolmannen kämppiksen, Mark Waylandin, jonka kanssa Shane ystävystyy, kunnes Jenny huomaa, että Mark on kuvannut heitä salaa, muun muassa heidän omista makuuhuoneistaan, lesboista kertovaa dokumenttiaan varten. Shane saa kampaajatyökeikan Arianna Huffingtonilta TV-studiolla, missä Shane makaa tuotantoassistentin Carmen de la Pica Moralesin kanssa. Hän kertoo Carmenille, ettei ole kiinnostunut parisuhteista, mutta Carmen jatkaa Shanen tavoittelua koska on varma siitä, että saa Shanen voitettua puolelleen.

Veronica Bloom, Hollywoodilainen tuottaja, palkkaa Shanen käyttääkseen hänen empatiaansa manipuloidakseen ihmisiä, kuten saadakseen naisen luovuttamaan oikeudet hänen elämästään kertovasta elokuvasta. Kuitenkin Shane kyllästyy ihmisten hyväksikäyttämiseen nopeasti ja eroaa. Sillä aikaa Carmen on alkanut seurustella Jennyn kanssa pyrkimyksenään olla lähellä Shanea ja tehdä tämä mustasukkaiseksi. Shane väittää, ettei Jennyn ja Carmenin tapailu haittaa häntä yhtään. Myöhemmin tulee selväksi, että Shanella on syviä tunteita Carmenia kohtaan, mutta pelkää sitoutumista toiseen ihmiseen niin pian sen jälkeen kun Cherie jätti hänet. Kauden lopussa Shane kuitenkin kertoo Carmenille rakastavansa häntä.

3. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas kausi alkaa kuusi kuukautta toisen kauden lopun jälkeen. Carmen on muuttanut Shanen luokse, ja esittelee Shanen perheelleen "ystävänä". He alkavat pitää Shanesta, joka alkaa myös kiintyä heihin, koska hänellä ei ole ikinä ollut kunnollista perhettä. Shanen ja Carmenin suhde alkaa tulla hyvin läheiseksi. He ottavat samanlaiset tatuoinnit, jotka Carmenin isoäiti huomaa ja tajuaa, että ne ovat avioliiton tatuoinnit. Kun Carmenin äiti yrittää saada Shanea treffeille perheystävän kanssa, Carmen paljastaa olevansa lesbo. Shanen kaapistaulos tulemisen takia perhe lopettaa yhteydenpidon kokonaan.

Shane palkataan Wax:iin, skeittikaupassa olevaan kampaamoon. Cherie ilmestyy kampaamoon ja ilmenee, että hän on varannut ajan Shanelle. Cherie kertoo, että on eronnut miehestään ja ehdottaa Shanelle, että he jatkaisivat siitä, mihin jäivät. Carmen todistaa tämän tapahtuman ja suuttuu. Myöhemmin Shane näkee Carmenin flirttailevan erään Def Jamin työntekijän kanssa. Shane loukkaantuu ja reagoi makaamalla Cherien kanssa. Carmen saa tietää tapahtuneesta ja he riitelevät. Shane sanoo, että hänen elämänsä tulee olemaan vaikeaa, koska hän ei ole tottunut yksiavioisuuteen ja ettei Carmen ymmärrä häntä, mutta Shane on valmis yrittämään Carmenin takia. Heidän suhteensa jatkuu ongelmallisena: Carmen väittää Shanen välttelevän seksiä kostoksi siitä, että Carmen pakottaa hänet yksiavioisuuteen ja myöhemmin Carmen myöntää, että on pettänyt Shanea erään Robinin kanssa kostoksi Shanen uskottomuudesta. Kuitenkin jää epäselväksi, kertoiko Carmen totuuden vai valehteliko pettämisestä vain nähdäkseen, kuinka Shane reagoisi. Danan kuoleman jälkeen surusta kärsivä Shane kosii Carmenia, joka ei aluksi vastaa, kunnes Danan muistotilaisuuden jälkeen vastaa myöntävästi.

Wax:issa olevan lehden kautta Shane tapaa isänsä, Gabriel McCutcheonin (Eric Roberts). Hän on naimisissa Carla-nimisen naisen kanssa ja Shane tapaa velipuolensa Shayn. Kauden finaali keskittyy Carmenin ja Shanen häihin, minkä rahoittaa Helena Peabody ja tapahtuu kirkossa, missä saman sukupuolen liitot ovat sallittuja. Shane löytää isänsä pettämässä vaimoaan, ja hänen isänsä sanoo "En ole ylpeä tästä, tällainen minä vain olen. Tiedät mitä tarkoitan." Shane säikähtää ja alkaa ajatella, että pilaa Carmenin elämän olemalla uskoton avioliitossa. Shane jättää Carmenin alttarille.

4. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen kauden alussa Shane on vakavasti masentunut epäonnistuneiden häiden takia ja käyttää taas huumeita Cherie Jaffen kanssa, kuitenkin vältellen kaikenlaista seksuaalista kontaktia hänen kanssaan. Shane yrittää ottaa yhteyttä Carmeniin keskustellakseen hänen kanssaan, mutta kaksi Carmenin miespuolista serkkua sanovat hänelle, ettei Carmen tahdo nähdä häntä enää ikinä. Shane saapuu kotiin ja löytää Carlan, joka on sortunut taas huumeisiin Gaben jätettyä hänet. Carla jättää Shayn Shanen luokse. Aluksi Shane ei haluaisi ottaa vastuuta Shaysta ja yrittää löytää tämän vanhemmat, mutta päättää lopulta pitää Shaysta huolta, koska ei halua hänen joutuvan sijaishuoltoon ja saavan kurjaa lapsuutta niin kuin hän itse sai. Kun Shay murtaa kätensä skeitatessaan, Shane tekee alusvaatemallin töitä Hugo Bossille jotta voisi maksaa sairaalamaksun. Hän rekisteröi Shayn kouluun, missä tämä ystävystyy Jared Sobel-nimisen pojan kanssa. Shanesta tulee läheinen Jaredin äidin Paigen kanssa, ja lopulta he päätyvät sänkyyn. Gabe palaa ja haluaa Shayn takaisin, ja vaikka Shane yrittää tapella vastaan hän tajuaa, että ei voittaisi oikeudessa ja antaa Shayn lähteä kotiin. Kausi loppuu siihen, kun Shane ehdottaa Paigelle yhteisen asunnon ostoa ja Jaredin kasvattamista yhdessä, ja samalla hän haluaa yhä taistella saadakseen Shayn takaisin.

5. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etsiessään asuntoa Paigen kanssa Shane tapaa kiinteistönvälittäjän, joka tietää paljon Shanesta ja ihmisistä, joita hän on tuntenut menneisyydessään. Kun Paige lähtee hakemaan poikaansa koulusta, Shane ja kiinteistönvälittäjä makaavat asunnossa jonka hän aikoi vuokrata. Paige tulee kuitenkin paikalle ja näkee tämän, mutta kertoo myöhemmin Shanelle, että häntä ei haittaa vaikka Shane makaakin muiden naisten kanssa. Shane vastaa tähän että Paigen ei tarvitse elää sen asian kanssa, ja vaikka Shane rakastaakin Paigea hän ei ole rakastunut häneen.

Myöhemmin Shanen työpaikka Wax palaa maan tasalle, mikä vihjaa siihen, että Paige olisi saattanut sytyttää palon.(Kahdeksantoista kuukautta myöhemmin, kun tuhopoltto on jo vanhentunut eikä kukaan voi joutua siitä enää vastuuseen, Shane myöntää Jennyn murhaa koskevassa poliisikuulustelussa että.oli itse Waxin polttaja. Syytä ei tiedetä.) Työskennellessään kampaajana Jennyn pomon tyttären häissä hän harrastaa seksiä kahden morsiamen siskon ja heidän äitinsä kanssa. Tästä seuraava mustasukkaisuus ja kaaos saa Shanen vähentämään seksiä. Kuitenkin Shane palaa nopeasti vanhoihin tapoihinsa ja harrastaa kolmen kimppaa Shebarin omistajan Dawn Denbon (Elizabeth Keener) ja tämän tyttöystävän Cindin kanssa. Myöhemmin Shane makaa uudestaan Cindin kanssa mutta ilman, että Denbo tietää asiasta. Denbo ryntää juhliin, joissa Shane ja hänen ystävänsä tapaavat näyttelijät, jotka näyttelevät Lez Girlissä heitä itseään. Denbo vannoo pilaavansa Shanen ja tämän ystäviensä elämät. Tämä johtaa reviiritaisteluun Denbon ja Planetin asiakkaiden välille.

Samaan aikaan Shane käsittelee ihastusta heterotyttöön Molly Krolliin (Clementine Ford), kuka on Phyllis Krollin tytär. Lopulta Shane ja Molly harrastavat seksiä, mutta vähän sen jälkeen Shane kuulee Mollyn ja Phyllisin puhuvan hänestä. Molly sanoo Shanea "hiukan kouluttamattomaksi", "helpoksi ja yksinkertaiseksi" ja "ehkei maailman älykkäimmäksi ihmiseksi". Shane loukkaantuu kuulemastaan, ja alkaa ottaa etäisyyttä Mollyyn,

Shane osallistuu Subaru-ajoihin rintasyöpään kuolleen Danan muistoksi, ja Molly yrittää tavoittaa häntä siellä. Molly vakuuttaa rakkauttaan Shanelle, mutta heidän suhde ei loppujen lopuksi toimi Phyllisin juteltua Shanelle Mollyn tulevaisuudesta. Shane ja Molly eroavat. Shane makaa Niki Stevensin (Kate French) kanssa, kuka on yksi Lez Girlin tähdistä ja Jennyn ex-tyttöystävä. Jenny kävelee sisään nähden Shanen ja Nikin ja kertoen, että Shane on särkenyt hänen sydämensä. Sen jälkeen Jenny ryntää yöhön, ja Shane Niki lähtevät välittömästi hänen peräänsä.

6. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shane ja Niki yrittävät anoa Jennyn anteeksiantoa, mutta hän ei lepy. Myöhemmin Molly tulee tapaamaan Shanea, mutta törmääkin Jennyyn, joka lupaa antaa Shanelle Mollyn kirjoittaman kirjeen, jossa hän tunnustaa rakkautensa Shanea kohtaan, mutta Jenny kätkeekin kirjeen ullakolleen. Shane yrittää saada Jennyn antamaan anteeksi tekemällä erilaisia töitä heidän talonsa ympärillä. Hän pesee Jennyn auton, laittaa kukkalaatikoita ikkunoihin, ja jopa lähettää Jennylle hienon aamupalan kun he näkevät Planetissa, mutta Jenny heittää sen roskiin. Lopulta Shane antaa periksi ja alkaa kerätä tavaroitaan talosta. Kuitenkin Jenny tunnustaa Shanelle käytävällä, että hänen takiaan Jennyn sydän särkyi, ei Nikin, koska Jenny oli rakastunut Shaneen.

Jenny antaa Shanelle anteeksi ja heistä tulee rakastavaiset. Alice kuulee sattumalta kaksikon puheet aamulla, kun he edeltävänä yönä olivat harrastaneet seksiä ja tekstaa kauhuissaan kaikille porukan ystäville. Vaikka kaikki tietävät jo, Jenny ja Shane yrittävät pitää suhteensa salaisena. Kuitenkin Jenny alkaa käyttäytyä vielä oikullisemmin kuin yleensä ja on takertuva ja omistava Shanea kohtaan samalla kun yrittää vieraannuttaa heitä kaikista ystävistään erilaisten tekosyiden varjolla. Huolimatta ystäviensä vastalauseista Shane tuntee olevansa velvollinen jatkamaan suhdetta Jennyn kanssa lojaaliudesta ja heidän ystävyytensä takia, yrittäen välttää Jennyn suututtamista. Jenny ostaa Shanelle pimeän huoneen tämän valokuvausharrastusta ajatellen, mutta lopulta Shane käyttää huonetta maatakseen Nikin kanssa. Jenny on perillä tästä ja saa Shanen tuntemaan syyllisyyttä. Kuitenkin Jenny väittää hyväksyvänsä tämän Shanen luonteesta, ja tarjoaa hänelle tilaisuuden jatkaa Nikin kanssa.

Shane törmää Mollyyn, kun on ostamassa tupaantuliaislahjaa Bettelle ja Tinalle, jotka ovat muuttamassa New Yorkiin. Molly kertoo tyrmistyneelle Shanelle kirjoittamastaan kirjeestä, mutta Shane ei myönnä ettei ole lukenut sitä. Sinä iltana kun on Betten ja Tinan jäähyväisjuhlat, Shane etsii kirjettä ja löytää sen ullakolta, missä on myös Lez Girl -elokuvan negatiivit, jotka oli mysteerisesti varastettu Tinan studiolta. Myöhemmin Jennyn ruumis löytyy Betten ja Tinan altaasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Shane McCutcheon