Parturi-kampaaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Parturi-kampaaja
Parturi-kampaaja työssään
Parturi-kampaaja työssään
Tyyppi Ammatti
Toimiala Kauneudenhoitoala
Koulutus Ammattiopisto
Työpaikka Parturi-kampaamo

Parturi-kampaaja on ammatti, jonka tehtäviin kuuluu hiusten- ja parran ajo ja hoito. Parturi-kampaajat tekevät myös hiusten ja parran värjäyksiä, kampauksia, kihartamiskäsittelyjä eli permanentteja ja kulmien ja ripsien värjäyksiä. Alun perin on miehiä palvellut parturi ja naisia kampaaja, mutta nykyään suurin osa ammatinharjoittajista on nimenomaan parturi-kampaajia. Nimensä mukaisesti on parturi ollut alkujaan vain parranajaja, mutta nykyään miehilläkin hiustenleikkuu on tullut ylivoimaisesti parranajoa suositummaksi eivätkä kaikki parturi-kampaajat enää aja partaa ollenkaan.lähde?

Parturi-kampaajista enemmistö on itsenäisiä yrittäjiä. Osa toimii yksin omissa parturi-kampaamoissa tai he toimivat toisen liikkeessä sopimusyrittäjinä tai vuokratuoliyrittäjinä. Vuokratuoliyrittäjä vuokraa parturi-kampaamossa itselleen tuolipaikan. Vuokratuoliyrittäjä on kirjanpitovelvollinen ja velvollinen maksamaan yritystoiminnan kulut kuten eläkemaksut. Hän maksaa vuokraa kuukaudessa paikastaan ja käyttämistään aineista tai vaihtoehtoisesti hankkii itse oman ainevarastonsa, riippuen sopimuksesta vuokralaisen ja liikkeen omistajan välillä.lähde?

Parturi-kampaajan tutkinnon voi suorittaa yleisessä ammattikoulussa tai yksityisessä parturi-kampaamokoulussa.

Kampaajalla ei saisi olla yleistä ja jatkuvaa käsi-ihottumaa ja astmaa shampoiden, hiusvärien, hoitoaineiden ja ynnä muiden sellaisten takia.

Aikaisemminselvennä oli tavallista, että parturit suorittivat myös yksinkertaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä kuten haavojen sitomista, verisuonen avaamista, murtuneiden käsien ja jalkojen lastoittamista, paiseiden puhkaisemista ja tuon ajan alkeellista kirurgiaa. Näitä tehtäviä pidettiin tuolloin liian halpa-arvoisina lääkärien suoritettaviksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rantanen, Isak: Suuria lääkäreitä, s. 23 ja 126. Hämeenlinna: Karisto, 1966.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]