Sepak takraw
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Sepak takraw on kaakkoisaasialainen pallopeli. Lajin ainoana peliväline on rottingista tehty pallo, jota pelaajat saavat koskea vain muilla ruumiinosillaan kuin käsillään, esimerkiksi jaloillaan, päällään ja rinnallaan. Lajin nimi tulee malaijin sanasta sepak (suom. potku) ja thain sanasta takraw (suom. pallo). Lajista on käytetty suomennosta potkulentopallo.[1]
Usein lentopallon ja jalkapallon risteytykseksi kutsuttu laji on suosittu erityisesti Thaimaassa, Malesiassa, Laosissa ja Indonesiassa. Vaikka laji etäisesti muistuttaakin muita Aasian ulkopuolella paremmin tunnettuja lajeja (lentopalloa ja jalkapalloa), ei sepak takrawin historia pohjaudu näihin urheilumuotoihin. Kaakkois-Aasiassa kehittynyt hoop takraw, jossa tarkoituksena on potkaista takrawpallo pelaajien yläpuolella riippuvaan koriin, on sepak takrawin kaltainen laji, jonka pohjalta sepak takraw onkin aikoinaan luotu.
Levinneisyys ja suosio
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vaikka sepak takrawia on pidetty ennen kaikkea aasialaisena urheilumuotona, laji on alkanut viime aikoinamilloin? levitä niin Eurooppaan kuin Pohjois-Amerikkaankin. Lajia pidetäänkin yhtenä tulevien vuosikymmenien mahdollisista ”hittilajeista”. Etenkin ympäri Eurooppaa lähetetyt Eurosport-kanavan takraw-lähetykset Dohassa järjestetyistä Aasian kisoista saivat lajille valtavasti uusia seuraajia. Lajin kasvavan suosion on katsottu pohjautuvan otteluissa jatkuvasti nähtäviin akrobaattisiin suorituksiin. Lajin suosio on aiheuttanut sen, että esimerkiksi Saksassa on perustettu Euroopan ensimmäinen virallinen sepak takraw -järjestö. Myös Kanadassa lajin suosio on huimassa nousussa. Sepak takrawista ihastunut kanadalainen Rick Engel kertoo käyneensä opettamassa kymmenille tuhansille kanadalaisille lajin alkeita. Engelin arvion mukaan naapurivaltiossa Yhdysvalloissa noin neljännesmiljoona oppilasta on jo kokeillut takrawia liikuntatunnilla.lähde?
Peli
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kenttä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lajia pelataan kentällä, joka on lähes identtinen sulkapallokentän kanssa.
Pallo
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sepak takrawin peliväline pallo on perinteisesti tehty puusta, mutta nykyaikana palloja valmistetaan myös muovista, jolloin pallo on puista versiotaan vahvempi ja kestää näin kauemmin. Muovisen ja puisen takrawpallon erot ovat jokseenkin tarkasti verrattavissa sulkapallossa käytettävien aitosulkaisten ja muovisulkaisten pallojen eroihin; viralliset ottelut pelataan aina perinteisellä hieman kalliimmalla versiolla, mutta harrastaja pärjää hyvin kestävämmällä muoviversiolla. Etenkin amatööritasolla käytettäviä muovisia takrawpalloja on kuitenkin kritisoitu niiden kovuuden vuoksi. Muovista palloa on hieman kivuliaampi puskea kuin perinteistä puupalloa.
Pelaajat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Peliin ottaa osaa kaksi kolmehenkistä joukkuetta. Kunkin joukkueen pelaajista yksi on sijoittunut takakentälle ja kaksi muuta ovat etukentällä, vasemmalla ja oikealla.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ http://www.noc.fi/?x2008=11585 (Arkistoitu – Internet Archive)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- English Sepak Takraw Association (englanniksi)