Scott Base

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilmakuva Scott Basesta, Ross Islandilta.

Scott Base on Uuden-Seelannin omistama asema Antarktiksen Rossin meressä sijaitsevilla Rossin saarilla. Se on nimetty Kapteeni Robert Falcon Scottin, kahden brittien Etelämantereen tutkimusretken johtajan mukaan. Lähin naapuri, McMurdo, sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä asemalta. Scott on Uuden-Seelannin ainoa varsinainen tutkimusasema Antarktiksella, vaikka muutamissa eri paikoissa on lisäksi pienempiä tutkimuslaitteistoja. Aseman 50-vuotispäiviä vietettiin 28.9.–30.9.2007.

1950-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antarctic Society ehdotti aseman perustamista Uuden-Seelannin hallitukselle vuonna 1953. Asemaa alettiin rakentaa vuonna 1956 osana tutkimusmatkoja ja kansainvälistä geofysiikan vuotta 19561959. Asema koostui kuudesta erillisestä rakennuksesta, jotka olivat kaikki yhteydessä toisiinsa ja yksikään niistä ei sijainnut yli 7,6 metrin etäisyydellä toisistaan. Neljä rakennusta tuli Australiasta ja ne ovat samanlaisia kuin Mawson Basella sijaitsevat, helposti pystytettävät rakennukset. Rakennustarvikkeet kuljetettiin paikalle HMNZS Endeavour-nimisellä aluksella. Ensimmäinen aseman rakennuksista, ja ensimmäinen Uuden-Seelannin Antarktikselle pystyttämä rakennus, "A", valmistui 20.1.1957.

Aseman kunnostus 1976-77[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemaa alettiin korvata vuosina 1976–1977 uudella, lähes ympärivuotisesti toiminnassa olevalla suunnitelmalla. Nykyään ainoastaan kolme alkuperäistä aseman rakennusta ovat olemassa: TAE/IGY, ja kaksi muuta tutkimusrakennusta, jotka rakennettiin IGY:ä varten.

Vuonna 1976 aloitettu laajennus kasvatti aseman kokoa 50 %:lla, ja pidensi sen elinkaarta noin 25 vuodella. Laajennusprojektin budjetti oli noin 25 miljoonaa dollaria.

Uudella-Seelannilla on myös muutamia muita toimipaikkoja McMurdo-aseman lähettyvillä. Muun muassa ilmakehän tutkimusta palveleva Arrival Heights-laboratorio ja muutamia muita muun muassa McMurdon kuivissa laaksoissa sekä Bratina Islandilla.

The Hillary Field Centre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 asemalle valmistui kaksikerroksinen, 1 800 neliömetrin kokoinen lämmitetty halli The Hillary Field Centre. Rakennus otettiin käyttöön kaudella 2005–2006. Ennen tätä aseman työntekijät joutuivat työskentelemään erittäin kylmissä lämpötiloissa (pahimmillaan jopa –45°C) vuonna 1960 rakennetussa hangaarissa. Uudessa rakennuksessa on muun muassa ruokatarvikkeita, pakastin, kuivaushuone, toimistoja, kuntosali ja varastoja.

Asema nykypäivänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asema koostuu vihreistä rakennuksista, jotka ovat kaikki yhteydessä McMurdon tavoin kansainväliseen puhelinverkkoon noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevan Telecom New Zealand-aseman avulla. Asemalle mahtuu noin 85 ihmistä kesäkaudella. Telecom NZ tarjoaa mm. puhelinyhteydet myös Italialaiselle asemalle Terra Nova Bayhyn. McMurdolla taasen on oma verkkoyhteydet tarjoava rakennelma Black Islandilla.

Nykyään asemaa hallitsee Antarctica New Zealand.

Ilmasto ja maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemalla on Antarktikselle tyypilliset ilmasto-olosuhteet minimilämpötilan ollessa noin –45 °C ja kesälämpötilat pyörivät nollan paikkeilla. Alueelle saapuu ajoittain myrskyjä etelästä, mutta se sijaitsee vähemmän tuulisella alueella kuin McMurdon asema. Kovimmat mitatut tuulenpuuskat ovat olleet noin 185km/h vakaamman tuulen ollessa myrskyn aikana noin 95-115km/h. Korkein mitattu lämpötila on ollut +6.0 °C, ja kylmin –57 °C. Vuosittainen keskilämpötila on –19.6 °C. Kylmimmän kuukauden keskilämpötila on –29.7 °C ja lämpimimmän –4.5 °C. Yölämpötilat ovat joitakin asteita kylmempiä, ja päivälämpötilat hieman korkeampia.

Ross Island on suhteellisen pienikokoinen saari pinta-alaltaan (2,460 km2), mutta korkeudeltaan se on maailman kuudenneksi korkein saari, sillä sen korkein kohta, Mount Erebus, on 3 794 metriä korkea. Ross Island on lähes täysin lumen ja/tai jään peitossa. Saari sijaitsee koordinaateissa 77°40′S 168°00′E

Tulipalo 24.5.2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseman A-rakennuksen dieseltankit syttyivät tuleen kesken rutiinimaisen operaation. Paikalla oli neljä henkilöä: yksi sisällä, ja kolme ulkona. He yrittivät sammuttaa tulipaloa, mutta rakennus paloi nopeasti maan tasalle ulkolämpötilan ollessa noin –35 °C. Yksi henkilö sai lieviä palovammoja. Sir Edmund Hillary vietti viimeisen yönsä Antarktiksella kyseisessä rakennuksessa vuonna 2007, ja se olikin yksi hänen mielipaikoistaan Etelämantereella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]