McMurdo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
McMurdon tutkimusasema

McMurdo on Yhdysvaltojen kansallisen tiedesäätiön ylläpitämä tutkimusasema Etelämantereella, McMurdon salmessa, Rossin saaren eteläkärjessä. Aseman koordinaatit ovat 77°50′47″S, 166°40′06″E.[1] Vuonna 1955 perustetulla tutkimusasemalla on majoituskapasiteettia 1258 henkilölle, mikä tekee siitä Etelämantereen suurimman asutuksen.[2]

Maapallon eteläisin toimiva tulivuori, Mount Erebus, sijaitsee 35 kilometriä asemalta pohjoiseen. Erikoiset McMurdon kuivat laaksot sijaitsevat McMurdon salmen vastarannalla.lähde?

McMurdo marraskuussa 2003

Asemaan kuuluu vajaa 90 rakennusta ja alueella on toimiva kunnallistekniikka, joka kattaa maan päällä kulkevat vesi- ja sähköjohdot sekä viemäröinnit. Siellä on myös kolme lentokenttää (Williams Field, Sea ice runway ja Pegasus blue ice runway), helikopterikenttä ja satama. McMurdo on maailman eteläisin laivalla saavutettavissa oleva paikka. Tutkimus- ja asuinrakennusten lisäksi tukikohdassa on muun muassa paloasema, voimalaitos ja kauppoja.lähde?

Vuoden keskilämpötila McMurdon asemalla on noin −17 °C. Lämpimin kuukausi on tammikuu, jolloin keskilämpötila on noin −3 °C ja vuoden kylmimpään aikaan, elokuussa, pakkasta on keskimäärin 27 °C.[3] Talven aikana lunta kertyy noin 1,5 metriä, mutta kesäkuukausina aseman ympäristö on lumeton.lähde? Tuulen nopeus on keskimäärin 6,1 m/s, mutta se voi kohota jopa noin 51 m/s.[4]

McMurdossa tehtävän tutkimuksen aloja ovat astrofysiikka, biologia, geofysiikka, geologia, glasiologia, ilmastotutkimus, lääketiede, meteorologia sekä valtameritutkimus.lähde?

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]