Bellingshausen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eteläisten Shetlandsaarten sijainti
Aseman kirkkorakennus.

Bellingshausen (ven. Беллинсгаузен, Bellinsgauzen) on Venäjän (aiemmin Neuvostoliiton) omistama tutkimusasema Eteläisillä Shetlandsaarilla Etelämantereen tuntumassa. Asema sijaitsee Collins Harbourissa Kuningas Yrjön saarella, joka on saariston suurin saari. King George Island on noin 80 kilometriä pitkä, 30 kilometriä leveä ja suurimmalta osin jään peitossa. Asema sijaitsee noin 16 metrin korkeudella merenpinnan tasosta. Se on melko lähellä Etelämantereen pohjoisinta kohtaa, Antarktiksen niemimaan kärkeä.

Vuonna 1968 perustetulla asemalla on Antarktiksen ainoa ortodoksikirkko (ven. Церковь Святой Троицы, suom. Pyhän Kolminaisuuden kirkko). Asemalta on tieyhteydet läheisiin asemiin: Base Presidente Eduardo Frei Montalvaan, Great Wall -asemaan sekä Artigas Baseen.

Alueella on Antarktiksen leudoin ilmasto: kylmin kuukausi on elokuu, jonka keskilämpötila on noin −6,8 °C ja lämpimin kuukausi on helmikuu (+1,1 °C). Aseman ilmasto on siis ihmisille varsin suotuisa ja se sijaitsee myös suhteellisen lähellä Etelä-Amerikkaa.

Asema on nimetty 1800-luvun alkupuolella vaikuttaneen baltiansaksalaisen tutkimusmatkailijan Fabian Gottlieb von Bellingshausenin mukaan.

Aseman tehtävät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseman perustamisvuonna 1968 asemalla oli talvikaudella noin 20 työntekijää. Asemalla tehtiin useiden eri tiedealojen tutkimuksia. Muun muassa meteorologiaa, valtameritutkimusta, glasiologiaa, geofysiikan tutkimusta, ja biologian sekä lääketieteen tutkimuksia.

1980-luvulla asemalla työskenteli tieteellinen retkikunta, jonka työtehtäviin kuului muun muassa säätietojen sekä meren jäätilanteen välittäminen merenkulkijoille.

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.