Koordinaatit: 53°29′N, 6°10′E

Schiermonnikoog

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Schiermonnikoog
Skiermûntseach
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
LocatieSchiermonnikoog.png

Koordinaatit: 53°29′N, 6°10′E

Valtio Alankomaat
Provinssi Friisinmaa
Hallinto
 – Pormestari Bert Swart
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 199.07 km²
 – Maa 40.54 km²
 – Sisävesi 158.53 km² 
Väkiluku (1.2.2008) 949
 – Tiheys 23 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 9166

Schiermonnikoog on kunta ja saari Friisinmaan provinssissa, Alankomaissa. Myös kunnan ainoa kylä on nimeltään Schiermonnikoog. Saari sijaitsee Länsi-Friisein saarilla, Pohjanmeressä. Asukkaita kunnassa on 949 (1.2.2008) ja pinta-alaa on 199,07 neliökilometriä, josta vettä on 158,53 km².

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majakka saarella

Ensimmäiset saaren omistajat olivat sisterssiläisluostarin munkit.

Nykyisin tuulen ja meren vuoksi saari "liikkuu" hitaasti etelään ja itään. Vuonna 1250 saari sijaitsi noin kaksi kilometriä nykyistä sijaintia pohjoisempana. Vuosina 1717 ja 1720 myrskyjen nostattamat vedet hautasivat Westerburenin kylän, joka oli syntynyt munkkien rakennusten läheisyyteen. Tulvien vuoksi kylä hylättiin. Vuonna 1756 uusi kylä, nimeltään Oosterburen, rakennettiin vanhasta kylästä itään. Nykyään tämä toinen kylä tunnetaan nimellä Schiermonnikoog, saaren nimen mukaan.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailu on tärkein tulonlähde Schiermonnikoogille. Saarella on leirintäalueita, noin 15 hotellia ja satoja loma-asuntoja. Saaren itäosassa on tärkeäksi muodostunut luonnonsuojelualue, jonne pääsy on rajoitettua lintujen pesimisaikana.

Matkustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainoa julkinen kulkuväline saarelle on lautta Lauwersoogin satamasta. Jopa talvikuukausina lautta kulkee useamman kuin yhden vuoron päivässä. Matkailijoiden ei sallita tuoda autoa lautalle. Yleisin kulkuväline onkin polkupyörä ja pyöräilyreittejä on saarella ristiin rastiin.

Kartta Schiermonnikoogin kunnasta. Rajat esittävät osoitteiden ja rakennusten perusrekisterin mukaisia asuinpaikkoja (Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woonplatsen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.