Santísima Trinidad

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Santísima Trinidad
Santísima Trinidad
Santísima Trinidad
Flag of Spain (1785-1873 and 1875-1931).svg
Aluksen vaiheet
Rakentaja Havanna, Kuuba
Kölinlasku 1. lokakuuta 1767
Laskettu vesille 3. maaliskuuta 1769
Tekniset tiedot
Uppouma 4 950 tonnia
Pituus 57,47 m (tykkikansi)
49 m (köli)
Leveys 15,52 m
Syväys 7,76 m
Aseistus 136-140

Santísima Trinidad (koko nimeltään Nuestra Señora de la Santísima Trinidad) oli Espanjan laivaston sotalaiva, joka laskettiin vesille 1769. Valmistuessaan laiva oli varustettu 120 kanuunalla, mutta tykkikansien määrä lisättiin myöhemmin kolmesta neljään, minkä jälkeen tykkien lukumäärä nousi 140:een. Pitkään se oli maailman suurin sotalaiva.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santísima Trinidad ennen kuin se muunnettiin nelikantiseksi

Alus tilattiin 23. lokakuuta 1767 Havannasta, Kuubasta, ja sen suunnitteli irlantilainen laivanrakentaja Matthew Mullan. Sen köli laskettiin jo ennen tilausta 1. lokakuuta ja alus kastettiin 12. maaliskuuta 1768. Santísima Trinidad laskettiin vesille 2. maaliskuuta 1769 kolmikantisena, varustettuna 120 tykillä (lähteistä riippuen myös luvut 112 tai 116 ovat mahdollisia).[1] Laiva oli selvästi aikalaisia kilpailijoitaan, brittien HMS Victorya ja ranskalaista Bretagnea suurempi.

Vuonna 1795 alukseen lisättiin yksi kahdeksan kanuunan uusi tykkikansi, jonka jälkeen kanuunoiden määrä nousi 140:een. Vaikka tykkien lukumäärä pienennettiin pian 136 kanuunaan, kuljetti se kansillaan selvästi enemmän tykkejä kuin muut sen ajan sotalaivat. Vasta ranskalaisten uusi laivamalli, joka kantoi 120 tykkiä kansillaan, kykeni haastamaan Santísima Trinidadin.

Raskaan aseistuksensa vuoksi laiva ei ollut kovinkaan ketterä eikä nopea, ja se saikin lempinimen El Ponderoso ja ehdotettiin, että laiva palvelisi parhaiten toimimalla Cadizin puolustuksessa.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1779 Espanja liittyi Yhdysvaltain vapaussotaan Ranskan ja kapinoivien siirtokuntien puolelle. Santísima Trinidad oli Espanjan laivaston lippulaivana, kun se taisteli brittejä vastaan Englannin kanaalissa. Tämän jälkeen alus operoi Välimeren alueella taistellen brittejä vastaan mm. Gibraltarilla.

Santísima Trinidadin ollessa vuonna 1797 lippulaivana Capo de São Vicenten taistelussa se joutui lähes Britannian kuninkaallisen laivaston valtaamaksi. Alus menetti kaikki mastonsa taistelussa, lähes puolet miehistöstä oli kuollut ja alus oli jo liputtamassa antautumismerkkia, kun toiset espanjalaisalukset, Pelayo ja Principe de Asturias, onnistuivat pelastamaan sen. Santísima Trininad vetäytyi Cadiziin korjattavaksi, paettuaan vielä matkalla brittien sotalaiva HMS Terpsichorea.

Kahdeksan vuotta myöhemmin alus osallistui Trafalgarin taisteluun ranskalais-espanjalaisen laivaston osana. Suuri laiva herätti huomiota, ja pian alus oli lukuisten brittialusten tulituksen kohteena. Taistelussa alus menetti mastonsa ja antautui brittialus HMS Princelle, mutta se upposi myrskyssä päivää myöhemmin pahojen vaurioidensa vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]