San Juan Bautista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee japanilaista laivaa Datemarua. Muita vastaavasti nimettyjä on täsmennyssivulla.
San Juan Bautista
San Juan Bautista
San Juan Bautista
Aluksen vaiheet
Rakentaja Sendain daimio
Kölinlasku 1613
Laskettu vesille 1613
Palveluskäyttöön syyskuu 1613
Poistui palveluskäytöstä myyty Espanjalle
Tekniset tiedot
Uppouma 500 t
Pituus 55,35 m
Leveys 11,25 m
Syväys 3,80 m
Miehistöä 180
Aseistus
Aseistus 16 tykkiä

San Juan Bautista (suom. Pyhä Johannes Kastaja) (alun perin jap. 伊達丸, Datemaru) oli Japanin ensimmäisiä japanilaisvalmisteisia länsimaisia aluksia, kaljuuna (jap. 南蛮船, Nanban-Sen, eteläisten barbaarien laiva).

Datemaru kuljetti paavia tapaamaan 180 japanilaisen lähetystön, jota johti Hasekura Tsunenaga ja saattoi espanjalainen munkki Luis Sotelo. Alus kuljetti lähetystön Uuteen Espanjaan (nykyiseen Meksikoon), mistä se palasi Japaniin. Hasekura ja lähetystö jatkoivat matkaa Roomaan.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen köli laskettiin vuonna 1613 Tsuki-No-Uran satamassa (nyk. Ishinomaki, Miyagin prefektuuri) Sendain daimio Date Masamunen käskystä. Bakufu, shōgunin hallitus Edossa, oli hyväksynyt projektin. Sen valmistuksen kerrotaan vieneen 45 päivää ja vaatineen 800 Bakufun mestarin, 800 laivanrakentajan, 700 sepän ja 3 000 kirvesmiehen työpanoksen.[1] Myös kahden espanjalaisen miehen mainitaan osallistuneen työhön: munkki Luis Sotelon ja kapteeni Sebastian Vizcaino. Espanjalainen paikallishallinto Manilassa ei hyväksynyt rakennustoimia, joten Los Rios Coronel esitti, ettei Soteloa enää päästettäisi Japaniin.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datemaru osana Claude Deruetin maalausta Hasekura Tsunenagasta Roomassa 1617. Mastossa on nähtävissä Hasekuran lippu (punainen hakaristi oranssilla taustalla).

Valmistuttuaan alus lähti 28. lokakuuta 1613 Acapulcoon Meksikoon. Aluksella oli noin 180 henkeä: kymmenen Shōgunin samuraita (joita johti laivastoministeri Mukai Shōken), 12 samuraita Sendaista, 120 japanilaista merimiestä, kauppiasta ja palvelijaa ja noin 40 espanjalaista ja portugalilaista merimiestä. Se saapui 25. tammikuuta 1614 kolmen kuukauden merimatkan jälkeen Acapulcoon. Huhtikuussa 1615 alus palasi Japaniin mukanaan yli 50 kaivosalan ja hopeanjalostuksen asiantuntijaa, jotka oli kutsuttu parantamaan Sendain alueen kaivostoimintaa. Hasekura itse jatkoi Eurooppaanselvennä.

Syyskuussa 1616 Datemaru lähti toiselle matkalle Acapulcoon Luis Sotelon pyynnöstä. Laivan kapteenina oli Yokozawa Shogen. Matkalla kuitenkin oli ongelmia. Noin 100 merimiestä kuoli ennen kuin laiva vuonna 1617 saapui Acapulcoon. Sotelo ja Hasekura tapasivat Meksikossa matkatakseen takaisin Japaniin. Alus saapui 1618 Filippiineille, jossa se myytiin paikalliselle espanjalaishallinnolle (laivan nimi muutettiin San Juan Bautistaksi), joka pyrki rakentamaan laivastoa kasvavan hollantilaisten aiheuttaman uhan takia.

Rekonstruktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekonstruktio San Juan Bautista valmistettiin 1993 Daten suvun merkintöjen perusteella. Vaikka tarkkoja piirustuksia ei ole löydetty, laivan mitat on merkitty huolellisesti muistiin, mikä mahdollisti rekonstruktion valmistamisen. Se on tällä hetkellä esillä teemapuistossa Ishinomakissa, Pohjois-Japanissa, lähellä paikkaa, jossa alkuperäinen laiva rakennettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Japanartsandcrafts.com (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:San Juan Bautista