San Juan Bautista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
San Juan Bautista
San Juan Bautista
San Juan Bautista
Flag of Japan.svg
Aluksen vaiheet
Rakentaja Sendain daimio
Kölinlasku 1613
Laskettu vesille 1613
Palveluskäyttöön syyskuu 1613
Loppuvaihe myyty Espanjalle
Tekniset tiedot
Uppouma 500 tonnia
Pituus 55,35 m
Leveys 11,25 m
Syväys 3,80 m
Koneteho 3-mastoinen purjelaiva
Miehistöä 180
Aseistus 16 tykkiä

San Juan Bautista (suom. Pyhä Johannes Kastaja) (alun perin japaniksi Date Maru, 伊達丸) oli yksi Japanin ensimmäisistä japanilaisvalmisteisista länsimaalaisista laivoista. Laiva oli kaljuuna, japaniksi Nanban-Sen (南蛮船, kirjaimellisesti eteläisten barbaarien laiva), ja se ylitti Tyynenmeren kahdesti.

Date Maru kuljetti 180 japanilaisen lähetystön tapaamaan paavia. Lähetystön johdossa oli Hasekura Tsunenaga ja saattajana espanjalainen munkki Luis Sotelo. Laiva kuljetti lähetystön Uuteen Espanjaan (nykyiseen Meksikoon) ja palasi sitten Japaniin. Hasekura ja lähetystö jatkoivat matkaa Eurooppaan ja saapuivat lopulta Roomaan.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Date Marun valmistus alkoi vuonna 1613 Tsuki-No-Uran satamassa (Ishinomaki, Miyagi) Sendain daimio Date Masamunen käskystä. Bakufu, shōgunin hallitus Edossa, oli hyväksynyt projektin.

Shōgunilla oli jo ennestään kaksi pienempää laivaa (80 ja 120 tonnia), jotka hänelle oli rakentanut englantilainen luotsi William Adams. Niiden lisäksi suurempi San Buena Ventura oli annettu haaksirikkoutuneille espanjalaisille merimiehille heidän kotiinpaluutaan varten vuonna 1610. Lisäksi shōgunilla oli useita Punaisen sinetin laivoja, jotka oli valmistettu Aasian kauppaa varten, ja niissä oli useita länsimaalaisesta laivanrakennusperinteestä lainattuja ominaisuuksia.

Date Marun valmistuksen kerrotaan vieneen 45 päivää ja vaatineen 800 Bakufun mestarin, 800 laivanrakentajan, 700 sepän ja 3000 kirvesmiehen työpanoksen.[1] Myös kahden espanjalaisen miehen mainitaan osallistuneen työhön: munkki Luis Sotelon ja kapteeni Sebastian Vizcaino. Espanjalainen paikallishallinto Manilassa ei hyväksynyt rakennustoimia, ja Los Rios Coronel esitti, ettei Soteloa enää päästettäisi Japaniin.

Kaksi Tyynenmeren matkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Date Maru osana Claude Deruetin maalausta Hasekura Tsunenagasta Roomassa 1617. Maston päällä on nähtävissä Hasekuran lippu (punainen hakaristi oranssilla taustalla).

Valmisttuaan laiva lähti 28. lokakuuta 1613 Acapulcoon Meksikoon. Aluksella oli noin 180 henkeä: kymmenen Shogunin samuraita (joita johti laivastoministeri Mukai Shōken), 12 samuraita Sendaista, 120 japanilaista merimiestä, kauppiasta ja palvelijaa ja noin 40 espanjalaista ja portugalilaista merimiestä. Laiva saapui kolmen kuukauden merimatkan jälkeen Acapulcoon 25. tammikuuta 1614.

Vuoden jälkeen huhtikuussa 1615 laiva palasi Japaniin mukanaan yli 50 kaivosalan ja hopeanjalostuksen asiantuntijaa, jotka oli kutsuttu parantamaan Sendain alueen kaivostoimintaa. Hasekura itse jatkoi Eurooppaan.

Syyskuussa 1616 Date Maru suuntasi uudelleen Acapulcoon Luis Sutelon pyynnöstä. Laivan kapteenina toimi Yokozawa Shogen. Matkalla kuitenkin oli ongelmia, ja noin 100 merimiestä kuoli ennen kuin laiva vuonna 1617 saapui Acapulcoon. Sotelo ja Hasekura tapasivat Meksikossa matkatakseen takaisin Japaniin. Vuonna 1618 laiva saapui Filippiineille, jossa se myytiin paikalliselle espanjalaishallinnolle (laivan nimi muutettiin San Juan Bautistaksi), joka pyrki rakentamaan laivastoa kasvavan hollantilaisten aiheuttaman uhan takia. Hasekura saapui viimein Japaniin vuonna 1620.

Japani oli muuttunut dramaattisesti Hamakuran poissa ollessa: kristinusko pyrittiin hävittämään Japanista, joka oli siirtymässä sulkeutumisen aikakauteen. Näiden vainojen takia kauppasopimukset Meksikon kanssa, joiden parissa Hamakura oli uurastanut, kiellettiin. Lopulta hänen lähetystöllään oli vain vähän merkitystä, ja hän kuoli kaksi vuotta myöhemmin sairauteen.

Hasekuran lähetystö tapaamassa paavia Roomassa vuonna 1617. Japanilainen aikakausilaismaalaus

San Juan Bautista nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekonstruktio San Juan Bautista valmistettiin vuonna 1993 Daten suvun merkintöjen perusteella. Vaikka laivan tarkkoja piirustuksia ei ole löydetty, laivan mitat on merkitty huolellisesti muistiin, mikä mahdollisti rekonstruktion valmistamisen. Laiva on tällä hetkellä esillä teemapuistossa Ishinomakissa, Pohjois-Japanissa, lähellä paikkaa, jossa alkuperäinen laiva rakennettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:San Juan Bautista