Date Masamune

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Date Masamune (jap. 伊達 政宗, 5. syyskuuta 156727. kesäkuuta 1636) oli japanilainen samurai ja yksi Tōhokun alueen johtavista daimioista eli sotaherroista.[1] Hän menetti lapsena sairastetun isorokon seurauksena toisen silmänsä ja sai siitä liikanimen Yksisilmäinen lohikäärme. Date Masamune oli taitava miekankäyttäjä ja myös tunnettu strategioistaan, joskin hän oli myös toisinaan liian äkkipikainen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteistyö Toyotomin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Masamune kieltäytyi yhteistyöstä Toyotomin kanssa Odawaran linnan piiritykseen 1590 saakka, mikä oli eräs tärkeimmistä välitavoitteista Toyotomi Hideyoshin murentaessa Hōjō-klaanin valtaa. Hōjō-klaanin kukistumisen kuitenkin merkitessä Masamunen poliittisen painoarvon kasvua huomattavassa määrin. Tällöin saatuaan Toyotomilta kutsun tulla puheilleen, Masamune joutui miettimään pitkään mille puolelle kallistuisi. Tässä vaiheessa jo Toyotomillekin oli mahdotonta hyväksyä epäselkeää tilannetta.

Vastarinta olisi ollut toivotonta, joten Masamune pukeutui perinteiseen sotahaarniskaansa ja puolikuun kypäräänsä ja meni tapaamaan Toyotomia pyytäen anteeksi että oli myöhässä tietäen, että saattaisi hyvinkin tulla tapetuksi. Toyotomi kuitenkin säästi Masamunen hengen, koska ei halunnut aloittaa uutta sotaa. Masamune sai myös omat entiset alueensa takaisin hallintaansa Hideyoshin hallitessa Japania. Muutama vuosi Masamunen osallistumisesta linnan lopulliseen valloitukseen Odawarassa, hän lähti Hideyoshin komennuksesta mukaan Koreaan suuntautuneille sotaretkille.

Ieyasun aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toyotomin kuoltua Ishida Mitsunarin ja Tokugawa Ieyasun välillä syttyi sota vallasta ja Masamune katsoi parhaaksi liittyä Tokugawan armeijaan, joka osoittautuikin voitokkaaksi. Masamune oli Ieyasulle tärkeä tukija ja sodan jälkeen hänestä tuli eräs Japanin voimakkaimmista daimioista. Hän muun muassa avasi kauppatiet Eurooppaan ja lähetti tutkimusretkikunnan maailman ympäri. Hän osoitti myös sympatiaa kristinuskoa kohtaan ja solmi suhteet Rooman paavin kanssa (on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että hän olisi kääntynyt kristityksi itse). Ieyasun huomatessa tämän hän karkotti maasta Masamunen luvalla Japanissa oleskelleet lähetyssaarnaajat pelätessään oman valtansa pienenevän.

Vuonna 1604 Masamune muutti 52 000 vasallinsa ja heidän perheidensä kanssa silloiseen pieneen kalastajakylään Sendaihin. Tunnetuin Masamunen vasalleista oli Hasekura Tsunenaga. Sendaista tuli suuri ja menestyvä kaupunki.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Masamunella oli kuusi poikaa ja yksi tytär. Hänen isänsä kuoli ennen Masamunen liittymistä Toyotomin kannattajiin, kun hänet houkuteltiin ansaan päivälliselle ja kidnapattiin. Kaappauksen huomatessaan Masamune johti joukkonsa kaappaajien perään ja kerrotaan, että joukkojen saavutettua kaappaajat Masamunen isä huusi Masamunelle, että tämä avaisi tulen eikä välittäisi hänen turvallisuudestaan. Hetken epäröiden Masamune totteli ja hänen isänsä ja kaikki muutkin saivat surmansa. Masamunen setä, Yoshisada Mogami, oli myös kenraali ja auttoi useaan otteeseen Masamunea joukkojen komentamisessa, vaikka Masamunen sanojen mukaisesti: "Vaikka, meillä on eromme hän on silti enoni." Kommentti kertoo pienestä eripurasta Masamunen isän kanssa, joka valloitti Mogami klaanin nuoruudessaan ja nai Yoshitadan siskon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Masamune (Arkistoitu – Internet Archive) Samurai Archives

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]